Zelf beleggen kan erg spannend klinken, zeker als je net begint met beleggen, maar je kan het zelf zo moeilijk maken als je wilt. In dit artikel help ik je graag op weg om te kunnen beginnen met zelf beleggen.

Zelf beleggen of uitbesteden?

Als je besloten hebt om te gaan beleggen, kan je dat op twee manieren doen. Je kan iemand voor je laten beleggen aan de hand van een risicoprofiel dat je opgeeft, of je houdt zelf de touwtjes in handen.

Als je dit uitbesteedt, dan kost dat je extra geld in de vorm van kosten. Hoewel je misschien denkt dat dit een hoger rendement oplevert dan wanneer je zelf belegt, hoeft dat zeker niet altijd zo te zijn. Sterker nog, de meeste fondsen verslaan de markt niet.

Ga je zelf beleggen, dan kan je bijvoorbeeld ook gewoon de markt volgen door indexfondsen te kopen. Daardoor betaal je ook geen extra kosten aan een beheerder.

De keuze is natuurlijk nog wel aan jou. Uitbesteden kan misschien ook een vorm van rust geven, terwijl je over de lange termijn nog wel rendement maakt.

Stappenplan zelf beleggen

Wil je echt zelf gaan beleggen, dan zal hieronder een stappenplan opgesomd worden, zodat je zelf aan de slag kan gaan met beleggen.

1. Bepaal je doel

Het eerste punt is om na te denken waarom je wilt beleggen. Heb je een bepaald doel voor ogen? Aan de hand daarvan kan je na gaan denken over de volgende stappen.

Een doel kan op de (relatief) korte termijn zijn, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe auto. Of op de langere termijn, als je voor je kinderen belegt, of gewoon als doel hebt om je vermogen te laten groeien.

2. Bepaal risico dat daarbij hoort

Vervolgens is het goed om daarbij risico te bepalen dat je wenst te nemen.

Ga je beleggen voor een korte termijn (<3 jaar), houd er dan rekening mee dat de invloed van de markt erg groot is. Het kan zomaar zijn dat er een jaar is dat je een negatief rendement hebt, omdat de wereldeconomie bijvoorbeeld niet groeide in een jaar. Hierbij hoort dan misschien een lager risicoprofiel.

Dat houdt in dat je bijvoorbeeld meer obligaties opneemt in je portefeuille. Die fluctueren minder. Betekent ook wel dat de winst naar verwachting minder groot is, maar datzelfde geldt dus ook voor eventueel verlies.

Als je zelf gaat beleggen voor de lange termijn (10, 20 of zelfs 50 jaar), kan je waarschijnlijk wat meer risico nemen met je beleggingen. Die hebben immers langere tijd om te herstellen van dalingen.

Hoe dan ook, risico en beleggen gaan hand in hand. Beleggen zonder risico gaat eigenlijk niet. Het is goed om een risicoprofiel te kiezen waar jij je fijn bij voelt.

3. Bedenk hoeveel je wilt beleggen

Ook is het goed om te bedenken hoeveel je wilt gaan beleggen. Wil je alles in een keer inleggen (ook wel ‘lumpsum’ genoemd), elke maand een beetje, of een combinatie daarvan?

Er bestaan veel verschillende ideeën over wat de beste tactiek is. Dat hangt altijd af van omstandigheden. Voor de meeste mensen is het maandelijks investeren een goede keuze. Op die manier koop je dus beleggingen als die op zijn duurst zijn, maar ook als ze flink gedaald zijn. Dit noemt men ‘dollar cost averaging’.

Als je nu veel (spaar)geld over hebt die je wilt beleggen, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om in één keer een groot bedrag in te leggen, om vervolgens ook nog maandelijks geld in te leggen.

Maandelijks geld beleggen kan overigens ook met kleinere bedragen, bijvoorbeeld 50 of 100 euro per maand.

4. Zoek de juiste broker

Vind vervolgens een goede broker. Als je zelf wilt beleggen, kan je niet zomaar ergens naartoe gaan om dingen te kopen. Je kan handelen op de beurs via een bank of broker.

Veel mensen zullen kijken naar de eigen bank. Maar dit hoeft niet altijd de beste keuze te zijn, zeker gezien de kosten die ze in rekening brengen.

Tegenwoordig bestaan er ook vele online brokers die erg interessant zijn. Bijvoorbeeld omdat ze geen (of lage) transactie kosten hebben. Dat bespaart je een hoop geld, en dus rendement.

Weet wel dat banken en brokers geld verdienen als jij gaat handelen op de beurs. Laat je zeker niet verleiden om meteen meer geld in te leggen dan dat je bij punt 3 hebt bedacht.

Lees hier meer over brokers.

5. Begin met zelf beleggen

Nu je alle stappen doorlopen hebt, kan je beginnen met zelf beleggen.

Bij je broker kan je de aandelen/fondsen/indexen/obligaties kiezen waar je in wilt stappen. Kijk ook eens naar dit artikel waarin staat waarin je kan beleggen.

Houd altijd in gedachte dat je moet letten op de kosten, je beleggingen spreidt en dat je weet waar je mee bezig bent.

Kan ik zelf beleggen?

Iedereen die 18 jaar of ouder is en een bankrekening met geld heeft kan in principe zelf beleggen.

Met die bankrekening stort je geld naar de beleggingsrekening, waarmee je vervolgens beleggingen kan kopen.

Je dient 18 jaar te zijn, omdat je op dat moment handelsbevoegd en bekwaam geacht wordt.

Kosten zelf beleggen

De kosten voor zelf beleggen verschillen per broker, maar zijn vaak wel goedkoper dan het uitbesteden van het beleggen.

De kosten waarmee je te maken krijgt zijn transactiekosten, broker kosten om te kunnen handelen, beheervergoeding en lopende fondskosten.

Transactiekosten maak je voor elke keer dat je een transactie doet. Dit kan dus erg oplopen als je veel handelt.

Broker kosten betaal je vaak een vast bedrag voor, of een deel van je portefeuille, of een combinatie daarvan.

Beheervergoeding is voor het beheren van je beleggingen, en vallen vaak samen met de brokerkosten.

Fondskosten zijn kosten die je aan een (index)fonds dient te betalen om te kunnen beleggen in dat fonds. Als je bijvoorbeeld in een S&P500 fonds zit, betaal je een klein deel zodat het fonds up to date gehouden kan worden.

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment