Het beleggen in cryptomunten blijft anno 2022 ongekend populair. In 2021 zagen we wederom flinke stijgingen van diverse munten, wat de populariteit rondom cryptocurrency weer wat doet opbloeien. De vraag ‘Welke cryptocurrency moet ik kopen?’ is er ook eentje die steeds vaker terug komt. Daarom in dit artikel een mogelijk antwoord op de vraag: Welke crypto moet je kopen in 2022?
Disclaimer: Dit is een samengestelde lijst van veelbelovende munten die zich of al bewezen hebben of zich nog moeten bewijzen in de crypto-scene. Het is geen enkele garantie dat de munten het ook goed zullen doen. Ook is het geen advies. Doe vooral je eigen onderzoek.
Inhoudsopgave
Top 10 Cryptomunten 2022
In 2020 was het weer zover, en zag Bitcoin weer een ‘halvening’ gebeuren. De inkomsten die de miners verdienen halveerde daarmee. Daardoor komen er steeds minder nieuwe Bitcoins op de markt, wat de munt schaarser maakt. Velen zien dit altijd als het begin van een nieuwe weg omhoog voor de diverse munten.
Onderstaande lijst toont 10 beste verschillende cryptomunten die je kan kopen. De lijst is samengesteld aan de hand van de populaire munten, de marktkapitalisatie van diverse munten en welke munten mogelijk nog veel potentie hebben. Nogmaals, het is geen enkele vorm van garantie dat de munten het daadwerkelijk goed zullen doen, niemand die dat weet. Of het dus ook de beste cryptomunten van 2025 zijn of worden moet nog maar blijken.
Meteen al verschillende crypto kopen? Neem dan een kijkje bij Bitvavo, de Nederlandse exchange voor cryptocurrency
1. Bitcoin (BTC)
Voor het gemak zetten we Bitcoin maar op #1. Het is de eerste cryptomunt die succesvol wist door te breken, en ondertussen heeft vrijwel iedereen wel van de munt gehoord. Wat je er ook van vindt, je kan niet ontkennen dat de Bitcoin de afgelopen decennia flink in waarde is toegenomen.
Binnen de cryptomarkt is Bitcoin ook de grootste, en zal dat misschien altijd wel zo blijven. Veel munten worden verhandeld in Bitcoin, dat wil zeggen dat je ze voor Bitcoin kan kopen. Tevens is het vaak een van de veiligste manieren als je cryptomunten wilt kopen. Als Bitcoin daalt, daalt de rest van de markt harder. Stijgt Bitcoin, dan wil de rest van de markt nog wel eens achterblijven.
Beleggen in Bitcoin geniet ook populariteit van vele beginnende en gevestigde beleggers die een klein deel van hun portefeuille in de munt stoppen. Het overgrote gedeelte van de mensen die investeren in cryptomunten, hebben Bitcoin in ieder geval in hun mandje zitten.
2. Ethereum (ETH)
Ethereum is al jaren de nummer twee wat betreft markt kapitalisatie, achter Bitcoin. De Ethereum koers is sinds de oprichting van de munt ook enorm de lucht in geschoten. Waar je het eerst nog voor onder de 1$ kon kopen, is dat tegenwoordig al lang niet meer zo.
Ethereum bracht de zogenaamde smart contracts naar de blockchain. Hiermee kan je als het ware programmeren op de blockchain. Veel andere munten maken gebruik van het ecosysteem van Ethereum, en hebben hun eigen munten op het netwerk van Ethereum gebouwd. Het is daardoor een van de meest gebruikte munten geworden.
Die-hard fans van Ethereum zijn er van overtuigd dat het de toekomst is, en dat het niet lang zal duren voordat het Bitcoin inhaalt als beste cryptomunt qua markt kapitalisatie.
3. VeChain (VET)
VeChain is een onder Nederlanders erg populaire cryptomunt. Binnen de internationale community van VeChain is Nederland goed aanwezig. Mede daarom zo hoog opgenomen in dit rijtje.
Een reden voor de populariteit van VeChain, is dat het al degelijk problemen in de wereld op lost in plaats van dat er gekeken wordt naar wat in de toekomst mogelijk is. VeChain is oorspronkelijk opgericht om zich op de supply chain te richten, en daar te verifiëren of producten ook daadwerkelijk merkproducten zijn, en niet een nagemaakt product uit China. Om maar een voorbeeld te noemen.
Ondertussen heeft het al diverse samenwerkingen met grote bedrijven, waaronder LVMH, BMW, Kuehne & Nagel, Walmart China en H&M.
4. Chainlink (LINK)
ChainLink is een andere cryptomunt die ook veel populariteit onder Nederlanders geniet. De munt heeft het doel om een schakel te zijn tussen verschillende blockchain platformen en smart contracts.
Het is daarmee mogelijk om data van buiten de blockchain te gaan gebruiken binnen de blockchain en smart contracts. Dus externe data, die je bijvoorbeeld in je smart contract op Ethereum wilt gebruiken. Het slaat daarmee de brug tussen de blockchain technologie en de rest van de wereld, om die vervolgens met elkaar te koppelen.
5. Cardano (ADA)
Cardano is opgericht door Charles Hoskinson, een mede-oprichter van het eerder genoemde Ethereum. Het redelijk unieke aan Cardano, is dat ze erg wetenschappelijk gericht zijn. Zo werken ze samen met diverse universiteiten, en worden updates aan het netwerk enkel uitgevoerd als ze wetenschappelijk bewezen zijn en er een consensus over is.
Hoskinson noemt zelf Cardano het blockchain 3.0 concept. Waar Bitcoin de 1.0 was en Ethereum de 2.0, probeert Cardano de volgende generatie te worden waarbij het diverse problemen probeert op te lossen waar een platform als Ethereum bijvoorbeeld last van heeft.
6. Polkadot (DOT)
Polkadot heeft veel overeenkomsten met Cardano. De oprichter van Polkadot is Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum. Daarnaast probeert ook Polkadot de derde generatie blockchain technologie te worden, net zoals Cardano.
Meer concreet, Polkadot is erg bezig om het probleem van interoperabiliteit op te lossen. Hiermee kunnen verschillende blockchains met elkaar communiceren, iets wat hiervoor nooit echt mogelijk was. Polkadot denkt hiervoor de oplossing te hebben, en probeert met hun oplossing dit probleem te verhelpen (of het mogelijk te maken om de verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren).
7. Stellar (XLM)
Stellar (of Stellar Lumens) is een crypto die ook al aardige tijd meegaat. Het project is in 2014 opgezet door Jed McCaleb, die we bijvoorbeeld ook al kennen van de oprichting van Mt. Gox en als CTO bij Ripple.
Stellar werkt net wat anders dan andere crypto’s (het werkt met het zogenaamde ‘federated byzantine agreement (FBA)’). Hierdoor zijn er geen validaties van miners nodig, en werkt het netwerk een stuk sneller. Bovendien zijn de transactiekosten ook nihil.
Het doel van Stellar is om huidige financiële instellingen te koppelen aan de blockchain, en om goedkope transacties in opkomende landen te regelen.
8. Algorand (ALGO)
Op het moment van schrijven heeft Algorand de laagste markt kapitalisatie van de cryptomunten in deze lijst, maar misschien daardoor wel een groot potentieel?
Hoe dan ook, Algorand is opgericht door Silvio Micali. De naam zegt je misschien niks, maar het is iemand met enorm veel kennis binnen de cryptografie. Micali is een professor aan MIT en heeft door zijn werk aan cryptografie een Turing Award gewonnen. Dat wordt ook wel de Nobelprijs voor de informatie genoemd.
Algorand probeert technologie te ontwikkelen wat decentraal en reguliere financiële wereld sneller bij elkaar brengt. Dit doen ze door bijvoorbeeld protocollen en de volgende generatie financiële producten te maken.
9. Theta (THETA)
Waar veel andere cryptomunten lijken te proberen om iets te doen binnen financiële markten, pakt Theta het heel anders aan. Het is een decentraal netwerk wat probeert om videostreaming efficiënter te maken.
Dit gebeurt door de bandbreedte te delen als gebruikers dezelfde video bekijken. Door dit te delen, kan je de Theta token verdienen.
10. Litecoin (LTC)
Litecoin is een van de eerste zogenaamde altcoins, alternatieve cryptomunten. Het is munt ontwikkeld door Charlie Lee, een oud medewerker van Google. Eigenlijk is het vooral een kopie van Bitcoin, maar is het goedkoper en sneller.
Litecoin werd altijd gezien als het zilver waar Bitcoin het goud was. De munt gaat al ontzettend lang mee (sinds 2011) en verdient ook voor dit jaar weer een plek in de top 10 crypto die je kan kopen.
Conclusie: welke crypto kopen?
Uiteindelijk is het natuurlijk helemaal aan jezelf welke crypto je wilt kopen. Cryptomunten kopen is tegenwoordig gelukkig allemaal best wel makkelijk, dus dat moet wel lukken.
Bovenstaande lijst geeft hopelijk antwoord op de vraag in welke cryptomunt je kan investeren of beleggen. Of in ieder geval een soort van richting om vervolgens zelf nog even wat onderzoek te doen.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om totaal andere munten te kopen. Bijvoorbeeld die nog echt onbekend zijn bij het publiek, en waar je misschien wel nog grotere klappers mee kan maken. Al zal het risico daarmee ook weer nog hoger zijn.