Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn aandelen in bedrijven met een erg lage waarde, ook wel centjesaandelen genoemd. Je zal de term penny stock misschien wel eens gehoord hebben. Zo zal je ongetwijfeld ook verhalen hebben gehoord van mensen die erg succesvol zijn geweest met het handelen in penny stocks, waar de andere veel geld er mee is verloren.

In dit artikel meer over penny stocks, wat het zijn, waarom ze zo goedkoop zijn en of er meer risico aan gebonden zit.

Wat zijn penny stocks?

Penny verwijst naar de waarde van 1 cent in Amerika. Maar penny stocks hebben niet alleen maar de waarde van 1 cent. De Amerikaanse SEC ziet alle aandelen onder de $5 als een penny stock.

Beleggers en investeerders zijn het echter niet altijd eens met die definitie van een penny stock. Er zijn namelijk ook wel grote bedrijven te vinden die onder de 5 dollar verhandeld worden. Bijvoorbeeld KPN of Aegon als bekende Nederlandse voorbeelden ten tijde van het schrijven.

De definitie die beleggers vaker hanteren, zijn aandelen onder de 1 dollar. Of 1 pond. Of 1 euro. Afhankelijk van de markt waarin verhandeld wordt. Zo lang het onder de 1 is, wordt het gezien als een penny stock. Best makkelijk te onthouden, toch?

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Er kunnen bijzonder veel redenen zijn waarom een aandeel tot de categorie penny stock behoort. Bijvoorbeeld omdat het gigantisch veel aandelen heeft uitgegeven. Als je bedrijf een waarde heeft van, pak hem beet, 1 miljard euro, en je geeft 1 miljard aandelen uit, dan kom je al snel op die 1 euro per aandeel.

Maar er kunnen natuurlijk ook diverse andere redenen zijn waarom een aandeel zo goedkoop geprijsd is:

  • Bijvoorbeeld omdat het aandeel nog onbekend is bij het publiek, en er dus weinig vraag en interesse naar is.
  • Misschien wordt het aandeel wel verkeerd gewaardeerd door de markt.
  • Of misschien heeft het wel last van een crisis, waardoor vele beleggers het aandeel links laten liggen.

De reden waarom een aandeel een penny stock is, is dus niet zomaar aan te wijzen. Per bedrijf kan dit erg verschillen.

Risico’s van beleggen in penny stocks

Het feit dat een aandeel erg goedkoop geprijsd is, kan duiden op het feit dat het niet zo goed gaat met het bedrijf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze op weg zijn naar een faillissement.

Wil je beleggen in penny stocks, dan gaat dat vaak gepaard met extra risico’s. Meestal wordt er in deze aandelen namelijk ook weinig volume verhandeld. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een liquiditeitsrisico ontstaan. Als jij je aandelen wilt verkopen, maar er is geen handelsvolume, dan is er waarschijnlijk niemand om het aandeel van je over te kopen.

Pump and dump

Misschien wel het grootste risico en gevaar van beleggingen in penny stocks, zijn de zogenaamde pump and dump scenario’s.

Doordat zo’n aandeel vaak een laag handelsvolume heeft, is wordt het relatief makkelijk gemaakt.

Dit gaat meestal als volgt in gang: het aandeel wordt gepromoot om mensen warm te maken voor het aandeel. Hierdoor gaan mensen het aandeel kopen. Omdat er weinig volume is, zal er niet veel van het aandeel verkocht worden. Hierdoor ontstaat er schaarste, wat de prijs doet opdrijven. Dit is de pump.

Zodra het aandeel stijgt, verkopen de makers/promoters van het pump en dump scenario hun aandelen. Zo verdienen zij geld, en daalt de prijs vervolgens weer (de dump).

Dit is een vorm van oplichting. Misschien ken je de film ‘The Wolf Of Wall Street’ wel, met Leonardo Di Caprio die Jordan Belfort speelt. Die film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarbij Belfort uiteindelijk naar de gevangenis werd gestuurd, onder meer vanwege zijn aandeel in pump and dump scenario’s. Zijn investeerders zouden hierdoor $200 miljoen hebben verloren.

Slechte reputatie gekregen

Mede door de pump en dump scenario’s hebben penny stocks een slechte reputatie gekregen. Terwijl dat helemaal niet iets is wat altijd gebeurt.

Er zijn tal van penny stocks op de markt die gewoon laag geprijsd zijn, waar je misschien wel je geld in wilt beleggen.

Uiteindelijk zijn het dus ook gewoon aandelen van bedrijven, net zoals je een aandeel in Amazon kan kopen. Alleen is een aandeel van Amazon wat duurder, en verre van een penny stock.

Penny stocks zijn heus niet slecht, maar wees je bewust van de risico’s. Net zoals je je bewust moet zijn van de risico’s die komen kijken bij beleggen (in aandelen, obligaties, startups of misschien wel de risicovolle CFD’s), waar je ook je geld in stopt.

Wat maakt penny stocks interessant?

Hopelijk ben je nu dus goed op de hoogte van de risico’s die er bij penny stocks komen kijken. Weet overigens wel dat heus niet alle penny stocks te maken hebben met een pump en dump schema, maar weet wel dat het mogelijk is.

Toch bieden penny stocks ook veel kansen.

Penny stocks kunnen relatief snel in waarde stijgen. Laat me dat even uitleggen.

Als je een aandeel van 100 euro koopt, en die stijgt met 50 cent, dan is het aandeel 100,50 euro waard. Niet heel boeiend verschil.

Heb je een aandeel van 1 euro, en stijgt die met 50 eurocent, dan is die 1,50 euro waard. Een stijging van 50%, in plaats van 0,5%.

Verder bieden penny stocks misschien ook nog kansen omdat het ook bedrijven kunnen zijn die nog niet bekend zijn onder beleggers (maar dat misschien wel kunnen worden).

Penny stocks 2021

Ben je op zoek naar aandelen die penny stocks zijn in 2021. Dan kan je het makkelijkst sorteren op bedrijven die verhandeld worden voor lage prijzen op de beurs.

Mocht je verder inspiratie op willen doen op deze site, dan heb ik slecht nieuws voor je. Door de slechte reputatie die penny stocks hebben gekregen probeer ik daar ver vandaag te blijven.

Als je toch wilt beleggen in penny stocks, dan zou je eens op Reddit kunnen kijken, om maar een voorbeeld te noemen. Op het subforum /r/pennystocks kan je wellicht inspiratie opdoen. Pas wel op, want ook met beleggen in deze producten geldt dat je je ingelegde geld kan verliezen. Ook als iemand op internet je een aandeel ‘aanraadt’.

Plaats een reactie