Rendement, je hebt er waarschijnlijk vast wel eens van gehoord. Zeker in de financiële wereld is het een term die je vaak tegen zal komen. Bijvoorbeeld bij het beleggen. Wil je beginnen met beleggen, dan is het ook verstandig om termen zoals rendement te begrijpen en weten waar het over gaat.

In dit artikel wordt uitgelegd wat rendement is, wat de betekenis van rendement is, hoe je rendement opgebouwd is bij het beleggen en hoe je het rendement van je belegging(en) kan berekenen.

Rendement betekenis

Rendement heeft als betekenis in de van Dale twee opties:

  • De opbrengst van een economische activiteit, ook wel de winst genoemd
  • Het nuttige effect van iets

Andere woorden die voor rendement gebruikt kunnen worden zijn dus ook winst, opbrengst of productiviteit. Zo kan een machine ook een rendement hebben als het gaat om productiviteit.

Bij het beleggen wordt uiteraard de economische betekenis gebruikt. Dus rendement betekent in dit geval de behaalde winst op een belegging. Je zal zien dat er bij het beleggen vaak wordt gesproken van een rendement in percentages. Het is dus een relatieve hoeveelheid, die ook als ‘echt’ getal omschreven kan worden.

Het rendement kan ook over verschillende tijdsperiodes gemeten worden. Bijvoorbeeld een dag, een week, een maand, of 20 jaar. Eigenlijk alle tijdsperiodes die je kan bedenken.

Rendement berekenen

Rendement wordt dus vaak als een percentage gezien, maar je vraagt je misschien af hoe je dit kan berekenen. De berekening hiervoor is niet zo heel lastig.

Stel je hebt voor €1.000 aan aandelen gekocht. Die zijn na een jaar tijd €1.200 euro waard. Dan heb je dus een winst van €200 (€1.200 – €1.000).

Het rendement wat je hebt behaald, is de winst die je hebt behaald gedeeld door de inleg (behaalde winst / inleg).

In het voorbeeld dus €200 / €1.000 = 0.2. Om het naar een percentage te bereken moet je het nog *100% doen. Dan kom je dus op 20% rendement.

Formule: (eind waarde – begin waarde) / (begin waarde) * 100%

De methode hierboven is best makkelijk dus. Het kan wat lastiger worden als je tussentijds ook nog extra geld inlegt of juist wat geld aan jezelf uitkeert. Gelukkig heeft je broker vaak ook een goed overzicht voor je met je behaalde rendement.

Rendement bij beleggen

Het doel van beleggen is het behalen van een positief rendement. Je wilt immers dat je geld meer waard wordt.

Het rendement bij beleggen is vooraf niet zomaar te bepalen. Er is namelijk sprake van een onzekerheid. Niemand weet waar de markt heen gaat, en het kan dus ook zijn dat je in een jaar geld verliest.

Over de afgelopen 100 jaar is het gemiddelde rendement zo’n 7%. Maar dat verschilt sterk van jaar tot jaar.

Het ligt er ook geheel aan hoeveel risico je neemt met je beleggingen. Zo wordt actief speculeren op de korte termijn gezien als risicovoller, maar zou je ook meer rendement kunnen krijgen. Ook kan je bijvoorbeeld investeren in startups, maar zal dat waarschijnlijk ook meer risico met zich mee kunnen brengen dan in reeds grote bestaande bedrijven te beleggen (bijvoorbeeld met indexbeleggen).

Rendement en risico zijn dus eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen is op zoek naar meer rendement, maar vaak dien je daar ook meer risico voor te nemen. Of je je dat voor lief wilt nemen, is dan de vraag.

Daarom is van te voren niet te bepalen wat je rendement wordt. Wees je daar ook bewust van, dat er een vorm van onzekerheid (risico) is. Wil je dat niet, dan kan je misschien beter sparen (of hier andere opties voor je spaargeld vinden).

Voorbeeld rendement iShares S&P500 ETF

Rendement behalen met beleggen doe je zo

Rendement behalen met beleggen kan in principe op twee verschillende manieren. Door de koerswinst, of de uitbetaling van dividend of rente. Hieronder kort wat meer informatie over beide opties.

Rendement door koerswinst

Voor de meeste mensen zal dit het meest tot de verbeelding spreken. Als je bijvoorbeeld een aandeel koopt voor €100 en de koers stijgt naar €110, dan kan je het aandeel verkopen met winst.

Dat is een manier om rendement te behalen. In het voorbeeld heb je daarmee dus 10% rendement behaalt.

Nadeel is wel dat je alleen rendement behaalt door je aandeel te verkopen. Houd je het in je bezit, dan heb je alleen op papier rendement gehaald. Maar dit kan de dag erna helemaal anders zijn.

Rendement door dividend/rente

Een tweede manier om rendement te behalen met beleggen, is het dividend wat aandelen uitbetalen of de rente die obligaties betalen.

Als eerste maar even kort de obligatie. Met een obligatie geef je als het ware een lening aan een bedrijf of overheid. Zij betalen die lening terug, met wat rente. Die rente ontvang je gedurende de looptijd van de obligatie. Vaak per kwartaal.

Bij aandelen kan je daarnaast ook nog dividend krijgen. Dat is de winst die het bedrijf deels onder de aandeelhouders uitkeert. Vaak gebeurt dit ook per kwartaal.

Lees ook: Wat is dividend?

Beide opties geven je direct een vorm van rendement. Je hoeft immers niet je obligatie of aandeel te verkopen om geld te krijgen. En er zijn bedrijven die wel 3%, 4% of zelfs meer als dividend betalen per jaar. Daarmee is een strategie zoals dividend beleggen ook erg interessant voor velen die op zoek zijn naar cashflow.

Historisch rendement zegt niks over de toekomst

Het is goed om te beseffen dat behaalde resultaten uit het verleden (dus het historisch rendement) niks zeggen over de toekomstige resultaten.

Als je op zoek bent om te starten met beleggen, zal je ongetwijfeld ook wel beleggingsfondsen hebben gezien die maar al te graag je geld voor je beleggen. Ze laten daarbij bijvoorbeeld zien wat hun resultaten uit het verleden zijn geweest om je over de streep te halen.

Laat je dus zeker niet verleiden door resultaten die een of twee jaar goed zijn geweest. Misschien is een beleggingsfonds wel een goed idee voor je, als je daar echt van overtuigd bent. Weet wel dat je ook goed zelf kan beleggen.

In dit artikel ‘Beleggen voor beginners‘ kan je zelf aan de slag gaan met het beleggen, waardoor je veel kosten bespaart (en daardoor misschien wel een hoger rendement kan behalen).

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment