Als je je al wat meer verdiept hebt in het beleggen kom je misschien vaak iets tegen als dividendlekkage. Dit kan zijn omdat je aan ETF beleggen doet of door gewoon aandelen te kopen.
Het komt erop neer dat dividendlekkage eigenlijk dubbel betaalde belasting is. In dit artikel meer daarover.
Inhoudsopgave
Wat is dividendlekkage?
Dividend lekkage is het verschil in dividendbelasting tussen landen, waar je het verschil niet terug kan vragen via je belastingaangifte.
Dit komt doordat verschillende landen ook verschillende dividendbelastingen hebben. Zo betaal je in Nederland bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, maar is dat in Amerika bijvoorbeeld 30%.
Afhankelijk van de belastingverdragen tussen landen, kan je dit wel of niet (helemaal) terugkrijgen. Als je het niet (helemaal) terug kan krijgen, dan is er sprake van dividendlekkage.
Oorzaak
De oorzaak is dus het verschil in belastingtarieven voor dividend.
Als je een aandeel of indexfonds hebt uit Amerika, dan wordt er 30% ingehouden op het dividend dat uitgekeerd wordt door het bedrijf. Hierdoor ontvang je dus je dividend al netto.
Bij je belastingaangifte kan je dit vaak terugvragen. Dat is afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het desbetreffende land.
Het kan zijn dat je alles gewoon terug kan vragen, dan is er niks aan de hand. Lukt dat niet, dan heb je te maken met dividendlekkage. Je hebt dan in feite te veel belasting betaald over het uitgekeerde dividend.
Het kan ook nog op twee manieren optreden. Als je aan indexbeleggen doet, dan koop je die via een beleggingsinstelling. Een beleggingsinstelling en de onderliggende aandelen kunnen allebei dividend uitkeren waar op beide ook dividendbelasting op ingehouden wordt.
Belang van dividendlekkage
Het is goed om de dividendlekkage te regelen, bijvoorbeeld met een W-8BEN formulier (daarover straks meer).
Als belegger heb je waarschijnlijk al voldoende gehoord dat het laag houden van je kosten kan lijden tot een hoger rendement.
Als je dividendlekkage als kosten ziet, dan zie je waarschijnlijk ook in waarom het belangrijk is om dit te verhelpen. Je betaalt namelijk te veel belasting, dus te veel kosten.
Dividendlekkage verhelpen kan daardoor zorgen dat je een hoger rendement krijgt. Nu lijkt het misschien niet als heel veel rendement, maar over de jaren heen gaat dat toch weer optellen (want het compound effect).
Voorbeeld dividendlekkage
Om het wat concreter te maken, hier een voorbeeld van hoe je dividendlekkage kan berekenen.
Als voorbeeld pak ik VWRL van Vanguard, door vele passieve Nederlandse beleggers gebruikt als indexfonds.
In het 2019 jaarverslag is op pagina 61 informatie te vinden over ‘Statement of Operations’. Hier zie je een ‘Dividend Income’ van $64.119.281 en ‘Foreign Withholding Tax’ van $7.444.601.
Dat betekent dat er $7.444.601 / $64.119.281 = 11,6% dividendbelasting is betaald.
In datzelfde rapport vind je op pagina 31 een tabel met alle aandelen. Die loopt een paar pagina’s door, en op pagina 59 vinden we de fondsgrootte. Die bedraagt $2.704.960.870.
Dat betekent dat het dividendrendement $64.119.281 / $2.704.960.870 = 2,37% bedraagt.
Het dividendlekkage is in dit voorbeeld daarom 11,6% * 2,37% = 0,28% (afgerond)
W-8BEN formulier
Mocht je je verdiept hebben in dividendbeleggingen, dan zal je dit formulier ook al wel eens tegengekomen zijn.
Middels dit formulier kan je gebruik maken van het belastingverdrag tussen Nederland en Amerika.
Zo voorkom je dat je te veel belasting betaalt.
Dit formulier kan je opvragen bij je huidige broker. Stuur ze een mailtje of bel even met ze, en ze zullen je dit waarschijnlijk digitaal opsturen.
Dividendlekkage voorkomen
Beleg je in wereldwijde ETFs, dan zal je altijd te maken hebben met dividendlekkage, helaas. Je kan het wel zo veel mogelijk proberen te verminderen.
De enige echte manier om geen last te hebben van dividendlekkage, is om alleen Nederlandse beleggingen te hebben. Die dus genoteerd zijn aan de Nederlandse beurs.
En dan niet een Nederlandse fiscale beleggingsinstelling die en ETF aanbiedt op de Nederlandse beurs met een wereldwijde spreiding. Dan blijft de kans op dividendlekkage ook gewoon aanwezig als er geen juiste verdragen zijn tussen de landen.
Wat is dividend?
Als je nog even een opfrisser nodig hebt over wat dividend is, kan je dit artikel lezen.
Dividend is het uitkeren van (een deel van) de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders.