Als je gaat beleggen, kom je waarschijnlijk vaak het woord dividend tegen. In dit artikel zal ik al je vragen over dividend beantwoorden. Bijvoorbeeld de dividend betekenis, wat voor soort dividend er is, hoe je het dividendrendement berekent en de belasting die je erover betaalt.
Inhoudsopgave
Wat is dividend?
Dividend is een uitkering van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Als aandeelhouder geniet je daarom mee van de goede tijden van een bedrijf.
Over het algemeen wordt niet alle winst uitbetaald als dividend. Dit om zo ook voldoende geld in de kas te houden om andere investeringen te doen.
Met dividend kan je dus ook geld verdienen met je beleggingen. Niet enkel door de koersstijging van een aandeel.
Het interessante aan beleggen in dividendaandelen is dus dat je cashflow ontvangt terwijl je het aandeel behoudt. Je hoeft het dus niet te verkopen om geld te ontvangen.
Betaalt elk bedrijf dividend?
Niet alle bedrijven keren dividend uit, daar kunnen ze zelf voor beslissen.
Voorbeeld van grote bedrijven die er om bekend staan om geen dividend uit te keren zijn bijvoorbeeld Apple en Google. Die zien daar geen reden toe, bijvoorbeeld omdat de koers zelf al voldoende in waarde toeneemt.
Ook als een bedrijf vorig jaar dividend betaalde, betekent dat niet dat ze dat volgende keer ook doen. Daartoe kan het bedrijf zelf bepalen. Ze zijn daarin niks verplicht.
Ook interessant: Beleggen in dividend aandelen.
Waarom betalen bedrijven dividend?
Dan komt misschien de volgende vraag in je op: als het niet verplicht is, waarom doen bedrijven het dan toch?
Dit doen ze bijvoorbeeld om het aantrekkelijker te maken om het aandeel vast te houden, en niet om daar flink mee te gaan traden.
Verder kan een bedrijf zijn genoegen naar een belegger tonen, door deze mee te laten delen in de winst. Een aandeelhouder is immers ook mede-eigenaar van het bedrijf. Dan kan je ook meedelen in de winst.
Verschillende soorten dividend
Er zijn eigenlijk twee gangbare soorten van dividend die gebruikt worden. Dit kan in de vorm van geld zijn (cashdividend) of in aandelen (stockdividend).
Cashdividend
Met cashdividend heb je per aandeel recht op een bepaald bedrag dividend. Dit dividend wordt per aandeel bepaalt. De hoeveelheid die je ontvangt, is dus dat bedrag vermenigvuldigen met de hoeveelheid aandelen die je hebt.
Stel je hebt 100 aandelen van een bedrijf. Dat bedrijf keert 50 cent per aandeel uit. Dan zal je in totaal 100 x 0,50 = 50 euro aan cashdividend ontvangen.
Stockdividend
Wat bedrijven ook vaak aanbieden, is om nieuwe aandelen te kopen van het dividend dat je ontvangt. Dit kan je vaak doen tegen een voordeliger bedrag, om het interessanter te maken dan je geld ergens anders in te stoppen.
Wat ook nog kan, is dat je de keuze krijgt. En dat je zelf kan bepalen of je extra aandelen wilt ontvangen of geld.
Belangrijke dividend data
Bij dividend komen een paar data aan bod waarvan het handig is om te weten wat ze betekenen:
- Dividend aankondiging: op deze dag hoeveel dividend 1 aandeel in een bedrijf je zal opleveren.
- Ex-dividenddatum: de beleggers die het aandeel de dag voor deze datum in bezit hebben, krijgen daadwerkelijk het dividend. Koop je het na deze datum, dan moet je wachten op de volgende uitkering.
- Dividend betaaldatum: op deze dag wordt het bekend gemaakte dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.
Wanneer krijg je dividend?
Dividend krijg je op de dividend betaaldatum. Het verschilt per bedrijf wanneer ze het dividend uitkeren. Dit is vaak per kwartaal (maar dan nog is de data per bedrijf verschillend). Soms is het ook maandelijks of jaarlijks.
Om in aanmerking te komen voor het dividend op de betaaldatum, moet je het aandeel dus op de ex-dividenddatum in je bezit hebben. Anders heb je geen recht op het dividend.
Tussen deze twee data zit vaak ook een aantal dagen (tot wel weken). Het is dus niet zo dat je ook dividend krijgt als je tussen de ex-dividenddatum en de betaaldatum het aandeel koopt. Dan krijg je het dividend pas bij een volgende dividenduitbetaling.
Dividendrendement berekenen
Het is natuurlijk ook leuk om te weten hoeveel dividendrendement je ontvangt.
Als je een aandeel hebt in X en eentje in Y die allebei 1 euro aan dividend uitbetalen, is dat mooi meegenomen. Als je echter weet dat X 100 euro kost per aandeel, en Y slechts 20 euro, dan kan je je voorstellen dat je liever meer aandelen in Y hebt.
Het dividendrendement kan je op twee manieren berekenen:
- Totale uitgekeerde rendement / marktkapitalisatie * 100%
- Dividend per aandeel / prijs per aandeel * 100%
Gebruiken we die onderste formule voor de aandelen X en Y, dan zijn de dividendrendementen als volgt:
- X: 1 / 100 * 100% = 1%
- Y: 1 / 20 * 100% = 5%
Dividendbelasting
In Nederland betalen we 15% belasting over het dividend dat uitgekeerd wordt. Dit wordt al ingehouden voordat je het bedrag ontvangt.
Bij de Belastingdienst kan je dit wel aangeven en in mindering brengen op je inkomstenbelasting.
Omdat andere landen andere belastingen over dividend hanteren, kan het zijn dat je dubbel belasting betaalt. Bijvoorbeeld als je een aandeel uit een ander land hebt, en daar dividend van ontvangt.
Met veel landen heeft Nederland goede afspraken over de belastingen, maar het kan zo zijn dat je toch te veel betaalt. Dat noemen we dividendlekkage.
Dividend herbeleggen
Het herbeleggen van het dividend dat je ontvangt kan erg interessant zijn. Misschien klinkt het niet als heel veel extra, maar toch kan het over de jaren heen heel hard groeien. Dat komt door het rente op rente effect.
In onderstaande afbeelding van ING zie je bijvoorbeeld de koers van de AEX. De grijze lijn weergeeft de AEX zonder herbeleggingen van dividend, en de orange lijn toont het met herbeleggingen.
Nederlandse dividend aandelen
Je zal het aan bovenstaande afbeelding al geraden hebben (want het is de AEX), er zijn ook voldoende Nederlandse bedrijven die (veel) dividend uitkeren.
Banken als ABN AMRO en ING staan al jaren bekend om de hoge dividendrendementen die ze hebben. Hoewel het lastig is om die exact te bepalen (want het rendement fluctueert aan de hand van het dividend en de koers), is het vaak tussen de 4-6% per jaar. Ook andere banken en verzekeraars zijn vaak flinke betalers van dividend, zo ook Aegon, ASR en NN Group.
Ook Shell is een bekend Nederlands bedrijf met een hoog dividendrendement. Daar is het rendement ook al een aantal jaar tussen de 5-7%.
Andere bekende Nederlandse dividendaandelen zijn bijvoorbeeld Ahold-Delhaize en Unilever, beiden met een dividendrendement van vaak zo’n 3%.