Wat betekent ‘buy the dip’?

Eén van de belangrijkste zaken die je, je als belegger moet aanleren is het uitkiezen van interessantste instapmomenten. We zeggen doelbewust “interessante” en niet de “beste” instapmomenten simpelweg omdat het timen van de markt gewoon niet mogelijk is.

Heel wat gerenommeerde beleggers hebben zich door de jaren heen laten ontglippen dat ze er nog steeds niet in zijn geslaagd om precies te voorspellen hoe de markt zich gaat bewegen. Dat is ook helemaal niet mogelijk. Mocht dat op eender welke manier wel kunnen dan zouden we wellicht allemaal al lang multimiljonair zijn.

Wat zijn potentieel interessante instapmomenten dan precies? Uit de praktijk blijkt dat het hanteren van het zogenaamde “buy the dips” principe nog steeds interessant kan zijn.

Wat betekent ‘buy the dip’? 

Laat ons in eerste instantie maar even kijken naar wat het principe “buy the dip” nu precies betekent. Dit principe valt eigenlijk helemaal niet moeilijk uit te leggen. Het is algemeen bekend dat er op regelmatige basis correcties en zelfs crashes plaatsvinden op de beurs.

Wanneer er zich een dergelijke situatie voordoet spreekt het voor zich dat de aandelenkoersen stevig onderuit kunnen gaan. Instappen op het moment dat een dergelijke “dip” zich voordoet brengt verschillende voordelen met zich mee. Concreet betekent dit in de praktijk dan ook het volgende:

  1. Je kan (extra) voordelig instappen in een bepaald aandeel; 
  2. Je kan je bestaande positie tegen een interessante prijs uitbreiden;

De focus moet bij beleggers eigenlijk altijd komen te liggen op de gemiddelde aankoopkoers die van toepassing is op beleggingen die ze hebben gedaan. Hoe lager je deze gemiddelde aankoopkoers kan krijgen des te hoger je uiteindelijke rendement zal uitvallen.

Klinkt dit voor jou ook als muziek in de oren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je het buy the dip principe zeker onder de knie moet krijgen.

Zorg voor een actieve opvolging van de koersen

Het lijkt tegenwoordig een absoluut fenomeen te zijn om te proberen zo passief mogelijk te beleggen. Begrijp ons niet verkeerd, passieve beleggingen brengen absoluut de nodige voordelen met zich mee, alleen dien je er wel rekening mee te houden dat het buy the dip principe alleen kan worden gehanteerd wanneer er ook sprake is van een actieve opvolging van de koersen. Hoe kan je anders achterhalen wanneer een bepaalde aandelenkoers onderuit gaat?

Het instellen van bepaalde meldingen voor de koersen van je favoriete aandelen kan ook een mogelijkheid zijn. Op deze manier hoef je niet dagelijks actief de actuele koersen op te volgen terwijl interessante instapmomenten je toch niet zullen ontgaan. Biedt je broker dit niet aan? Dan zijn er voldoende andere websites en applicaties op de markt terug te vinden die dit wel doen. 

Is het kopen van een dip dan in de praktijk altijd interessant?

Bovenstaande is een zeer belangrijke vraag. Het “buy the dip” principe is er één die ongelofelijk interessant is voor elke belegger. Dit niet in het minst voor de belegger die graag periodiek wil instappen om vervolgens op die manier over de lange(re) termijn een mooi vermogen op te bouwen. Dit gezegd hebbende is een aandeel dat onderuit schiet niet per definitie als koopwaardig te bestempelen. Het is immers zomaar mogelijk dat er ook iets fundamenteels fout gaat met het achterliggende bedrijf van het aandeel. In dat geval is het van cruciaal belang om voor jezelf de afweging te maken of het risico de potentiële meerwaarde nog wel waard is. 

Zoals eigenlijk steeds het geval is geldt dus duidelijk ook voor het buy the dip principe dat je, je altijd bewust moet zijn van de situatie die zich voordoet. Gaat het gewoon om een correctie op de markt? Dan kan dat leiden tot een mooi instapmoment. Is het echter duidelijk dat er iets fundamenteels fout gaat met het bedrijf in kwestie? Dan wordt het uiteraard meteen een compleet ander verhaal.

Aan de andere kant, als je een jaar lang hebt besloten om niks te kopen omdat er geen dip te zien was, en je 20% aan rendement bent misgelopen, is dat ook vervelend. Een dip van 5% kan je een instapkans bieden, maar dan nog mis je veel rendement. Wellicht dat dollar cost averaging (DCA) dan gewoon beter werkt voor je.

De link tussen buy the dips en dollar cost average

In grote lijnen zijn het buy the dips en het dollar cost average principe aan elkaar gelieerd. Toch is het zo dat er bepaalde verschillen bestaan. Het opkopen van een bepaalde dip hoeft namelijk in de praktijk helemaal niet gelijk te staan aan het periodiek uitvoeren van investeringen.

Toch hoeft het één het ander ook niet uit te sluiten. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze ervoor kiezen om maandelijks bepaalde beleggingen te doen. Dit gebeurt dan doorgaans volgens het dollar cost average principe. Op het moment dat je deze beleggingen plant op dagen waarop er bijvoorbeeld sprake is van een (kleine) correctie op de markt profiteer je van het beste van twee werelden. Theoretisch dan, want dan ben je bezig met timen wat het lastiger maakt.

Om de twee principes toch te combineren, zou je gewoon maandelijks kunnen kopen volgens het DCA-principe. En daarnaast ook nog de mogelijkheid hebben om een keer bij te kopen als er daadwerkelijk een flinke dip te vinden is op de beurs.

Uiteindelijk draait het er bij het dollar cost average principe eveneens om, om de gemiddelde aankoopprijs van je beleggingen zoveel mogelijk te beperken terwijl je ook je risico spreidt. En zoals je in dit artikel kan lezen, werkt dat ontzettend goed.

Conclusie: buy the dip

Op een dip kopen kan je mooie kansen bieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de dip die we tijdens maart 2020 zagen, toen de beurs opeens in uitverkoop ging vanwege covid-19.

Maar wees wel alert dat zulke dips niet zomaar zullen gebeuren, en vaak ook niet zo snel zullen herstellen. Om nou te wachten op een dip van 5% in een week tijd, terwijl je al een jaar niet belegd hebt, mis je misschien ook de kans op veel rendement mee.

Buy the dip klinkt in theorie dus erg leuk, maar uiteindelijk is het misschien beter om je op een andere strategie te richten. Daarnaast kan je op een dip wel extra inleggen, maar het zal waarschijnlijk niet je hoofdstrategie zijn/worden.

Plaats een reactie