Als je wil beginnen met beleggen, is de volgende vraag dan ‘waarin wil ik eigenlijk beleggen’? Er zijn tegenwoordig erg veel mogelijkheden voor beleggen. In dit artikel benoem ik de meest voorkomende mogelijkheden.

Mogelijkheden voor beleggen

Het is in ieder geval alvast goed om te bedenken wat voor een soort belegger je wil zijn. Als je actief op de markt bent, zijn sommige beleggingsproducten namelijk interessanter voor je. Is het idee om vermogen op te bouwen of te sparen voor een doel, dan kan je ook gebruik maken van de wat makkelijkere producten.

Lees ook: Hoe werkt beleggen

Beleggen in indexfondsen

Allereerst maar indexfondsen. Een indexfonds is een vorm van een beleggingsfonds. Het idee van een indexfonds is om hetzelfde rendement en risico te behalen als de index. Voor Nederlanders zal de bekendste index waarschijnlijk de AEX zijn. Andere bekende indexen zijn bijvoorbeeld de S&P 500, de Dow Jones Industrial Average (ook wel Dow Jones genoemd) en de NASDAQ Composite (ook wel NASDAQ genoemd).

Als je belegt in een indexfonds, dan koop je in feite van alle aandelen in het fonds een stukje. Dat betekent dus ook meteen dat je een mooie spreiding hebt, wat je risico verlaagt.

Indexbeleggen is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Reden daarvoor zijn de lage kosten voor het aanhouden van een indexfonds, en het (over de lange termijn) beter presteren dan andere fondsen (die flinke kosten kunnen hebben).

Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn net als indexfondsen een verzameling van effecten. Dat kunnen aandelen zijn, obligaties of bijvoorbeeld een combinatie van de twee.

Als je begint met beleggen bij een broker, kan je er meestal voor kiezen om het beleggen uit handen te laten nemen. Hierdoor hoef je niet zelf keuzes te maken omtrent je beleggingen, maar leg je je geld in een potje en laat je de experts van de broker de keuzes voor je maken. Aan de hand van je opgegeven risicoprofiel bepalen ze vaak in wat voor een beleggingsfonds je inleg gaat. Voor deze vorm van beheerd beleggen betaal je wel een fee.

Je kan ook zelf beleggen in beleggingsfondsen. Stel je denkt dat een specifieke regio, sector of thema een groot potentieel heeft, kan je besluiten om een fonds te zoeken die daarbij past. Vervolgens kan je daar zelf je geld in beleggen.

Net als bij een indexfonds, heb je met een beleggingsfonds een brede spreiding.

Beleggen in aandelen

Waar je ook in kan beleggen, zijn gewoon losse aandelen. Stel je denkt dat bijvoorbeeld Apple, Shell, Tesla of Unilever (of een totaal ander bedrijf) te weinig waard is of gaat stijgen, dan kan je aandelen kopen. Dat gaat in principe op dezelfde manier als dat je je geld zou uitgeven aan bijvoorbeeld een indexfonds.

Rendement kan je met aandelen maken op koerswinst (dus het verschil tussen je aankoopprijs en de prijs waarvoor je het uiteindelijk kan verkopen) en met dividend. Dividend is het uitkeren van winst aan de aandeelhouders.

Overigens kan je met een indexfonds of beleggingsfonds ook in aanmerking komen voor dividend. Met aandelen kan je zelf bijvoorbeeld specifieker aandelen zoeken met een hoog rendement (al zijn daar dan ook weer speciale fondsen voor).

Lees ook: Beleggen in aandelen.

Beleggen in obligaties

Een andere optie is het beleggen in obligaties. Veel beleggers houden ook een deel van hun portefeuille in obligaties. Die zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen, maar je rendement is ook wel minder.

Ook hiervoor geldt weer, je kan aparte obligaties kopen, of in een fonds de aankopen doen.

Beleggen in vastgoed

Veel mensen denken over deze optie niet na als ze starten met beleggen. Voor veel mensen is beleggen enkel het kopen van aandelen, maar eigenlijk is het natuurlijk veel breder.

Zo kan je ook in vastgoed investeren. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een fonds te kopen die de focus heeft op vastgoed. Daarmee kan je dus al met een klein bedrag investeren in vastgoed.

Beleggen in cash

Misschien een vreemde in de rij, maar beleggen in cash kan er ook zeker bij. Voor de beginnende belegger is dit misschien niet de juiste optie (want zo kan je niet beginnen), maar houd het wel in je achterhoofd.

Waarom cash aanhouden voor je beleggingen? Misschien ben je er van overtuigd dat de markt gaat crashen, en je denkt op een lagere prijs te kunnen inkopen. Of je vind dat een aandeel net even veel is gestegen, en je wacht op een mooi instapmoment. Cash aanhouden kan natuurlijk erg interessant zijn in die gevallen.

Overige opties

Er zijn verder nog tal van andere opties waarin je kan beleggen. Voor de beginnende belegger zijn deze waarschijnlijk niet heel interessant, omdat ze toch wel complex kunnen zijn.

Voor het idee, andere beleggingsopties waar je aan kan denken zijn bijvoorbeeld forex (valutahandel), grondstoffen, cryptocurrency en derivaten. Of wat dacht je van investeren in startups.

Waarin beleggen voor veiligheid?

Als je doel vermogensgroei is over de lange termijn, dan wil je waarschijnlijk niet heel veel risico nemen. Datzelfde geldt voor het sparen voor een doel. Daarnaast wil je waarschijnlijk niet al te veel bezig zijn met het beleggen, en dus passief beleggen.

Geld beleggen zonder risico bestaat eigenlijk helaas niet, maar om het risico toch zo veel mogelijk te beperken zou je in dit geval waarschijnlijk kiezen voor een indexfonds, beleggingsfonds en/of obligaties. Op die manier hoef je ook niet alle bewegingen van een specifiek bedrijf in de gaten te houden, maar kan je rustig vanaf een afstand af en toe kijken hoe het gaat met de markt.

Stap je in losse aandelen, dan kan je meer volatiliteit verwachten. Zeker als je kiest voor een enkel bedrijf. Als je erg zeker van je zaak bent, kan het natuurlijk ook wel. Veel mensen zullen dit echter zien als iets wat ze altijd in de gaten moeten houden.

Daarnaast moet je ook onthouden dat dit geen beleggingsadvies is. Ik hoop enkel dat je wat wijzer wordt in de wereld van beleggen door je diverse opties te geven. Uiteindelijk moet je nog zelf de keuze maken of je gaat beleggen, en waarin dan wel.

Moet je nog beginnen met beleggen, of ben je net begonnen? Lees dan ook eens deze beleggings tips.

4/5 - (1 stemmen)

1 Comment

Write A Comment