Als je met enige regelmaat blogs voor beginnende beleggers leest (zoals deze), dan kom je vaak een fonds genaamd VWRL tegen. Dit is een fonds dat wereldwijd belegd (in meer dan 3.000 bedrijven) en daardoor een goede spreiding heeft. Ik zal je in dit artikel alles vertellen over VWRL wat je dient te weten.

Let wel op dat hoewel VWRL een interessante belegging kan zijn, het niet de heilige graal is. Ook bij beleggen in VWRL kan je je inleg verliezen.

Ook dit artikel is weer wat aan de lange kant geworden. Als je alles in een keer wilt lezen, heel leuk. Als je op zoek bent naar een specifiek antwoord, kan je ook de inhoudsopgave gebruiken om te navigeren door dit artikel.

Wat is VWRL

VWRL is een ETF van Vanguard die de FTSE All-World Index volgt. VWRL is de afkorting van ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’, of gewoon Vanguard World.

Het is dus een indexfonds die de wereldwijde aandelenmarkt volgt. Daarbij zitten bijvoorbeeld de grootste bedrijven ter wereld bij als Apple, Google en Amazon. Echter heb je ook bedrijven uit Taiwan, Australië, Chili en Polen er bij zitten. Ook Nederlandse bedrijven zijn vertegenwoordigd in het fonds met bijvoorbeeld Unilever.

De lopende kosten die je betaalt voor dit fonds zijn 0.22%.

VWRL onder anderen te verhandelen op Euronext Amsterdam (EAM). Door te zoeken naar ‘VWRL’ vind je hem, of gebruik de ISIN code: IE00B3RBWM25.

Ook behoort dit fonds tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor je hem bij die broker kan krijgen zonder transactiekosten. Daar zitten wel wat voorwaarden aan vast (bijvoorbeeld 1 keer per maand), die voorwaarden kan je hier meer over lezen.

Waar kan je VWRL kopen?

Je kan het fonds kopen bij je broker. Een veelgebruikte broker hiervoor is DEGIRO, dat komt omdat je hem daar kan kopen als onderdeel van de kernselectie. Daardoor kan je VWRL zonder transactiekosten aanschaffen.

In dit stappenplan zie je exact hoe je VWRL bij DEGIRO kan kopen.

Als je al een andere broker hebt, kan je waarschijnlijk ook dit fonds daar kopen. Kan je het niet vinden, informeer er dan naar bij de klantenservice van je broker. Zij kunnen je vast en zeker verder helpen.

VWRL kopen
VWRL bij DEGIRO voorbeeld

Waar bestaat VWRL uit?

Het fonds bestaat op het moment uit 3430 aandelen. Dat is allemaal een beetje veel om hier op te noemen, dus dat doe ik ook niet.

Per 31 maart 2020 zijn de top 10 grootste bedrijven in het fonds:

  • Microsoft
  • Apple
  • Amazon
  • Alphabet
  • Facebook
  • Berkshire Hathaway
  • Johnsen & Johnsen
  • Alibaba Group
  • Nestle
  • JPMorgan Chase

Die zijn samen goed voor zo’n 14% van het hele fonds. Verder zijn er dus nog ruim 3000 anderen bedrijven die ook in het fonds zitten.

Bedrijven waarin het fonds belegt zijn grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde en opkomende landen.

Alle bedrijven samen hebben zo’n 90-95% van de wereldwijde marktkapitalisatie (dus de wereldwijde marktwaarde). Daarmee beleg je dus daadwerkelijk in het overgrote deel van de markt.

VWRL kenmerken

Zie ook de factsheet van Vanguard.

Spreiding van VWRL

Spreiding is voor veel beleggers erg belangrijk. Door je beleggingen te spreiden, verminder je het risico van je beleggingen. Als je alle bedrijven in de olie sector bezit, dan zou je misschien ook denken dat je goed gespreid bent. Maar dat valt dan toch vies tegen als de olieprijs opeens hard daalt.

Ook VWRL is goed gespreid, en dat zal hier verder getoond worden.

Kijken we naar de gewogen spreiding per sector, dan zie je een goede verdeling over diverse sectoren. Technologie is hierin misschien wel groot, maar gezien de technologische samenleving waar we ons in bevinden, is dat wel zoals de wereld er nu uit ziet lijkt me.

VWRL spreiding over sectoren

Als je naar de gewogen spreiding van de landen kijkt, dan valt het natuurlijk op dat de Verenigde Staten (veruit) het grootste land zijn waar de beleggingen bij toebehoren. Misschien ook niet zo vreemd, gezien het de grootste economie ter wereld heeft.

Nederland valt hier net buiten de top 10, met 1,2%.

VWRL spreiding over landen

Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat de aandelen van VWRL goed gespreid zijn. Zeker op basis van sector. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat er weinig risico zit aan VWRL. Ook dit fonds brengt risico’s met zich mee, en kan in waarde dalen.

Tweemaal per jaar herbalanceert het fonds zich, om te voldoen aan de index die het volgt. Dit gebeurt in maart en in september.

Waarom beleggen in VWRL?

Als je je al een beetje ingelezen hebt in de populariteit van beleggen in ETFs en indexbeleggen, heb je waarschijnlijk al door waarom VWRL ook erg populair is.

Je belegt namelijk in de hele aandelenmarkt, waardoor je een ontzettend gespreid bent. Diversificatie is belangrijk bij beleggen, en daar helpt VWRL je erg goed bij.

Daarnaast kijk je als belegger ook naar de kosten die beleggen met zich meebrengt. Een van die kosten, zijn de kosten van het fonds. Die zijn bij VWRL met 0,22% per jaar best laag.

VWRL koers

In onderstaande grafiek zie je de koers van VWRL vanaf juni 2013 tot en met december 2021 (ja daar zit de corona dip bij, inclusief herstel).

Je ziet dat, over het algemeen, de trend opwaarts is. Zoals je eigenlijk wel zou verwachten.

Dat VWRL geen wereldwonder is, is ook goed te zien. Ook de koers van dit fonds daalde o.a. bij de corona gerelateerde crash.

VWRL rendement

Qua rendement doet de VWRL het prima. In de factsheet is terug te lezen dat het een gemiddeld rendement (na kosten) van 7,09% behaalt sinds de oprichting. Voor de resultaten van de afgelopen jaren, zie onderstaande tabel.

Jaar 2015 2016 2017 2018 2019
Rendement VWRL 8,43% 11,23% 8,94% -4,67% 27,75%

VWRL dividend info

Naast het koersrendement, betaalt het fonds ook dividend uit. Dit komt van de bedrijven waar het fonds aandelen van heeft.

Voor 2023 zijn de dividend aankondigingen op:

  • 9 maart
  • 8 juni
  • 7 september
  • 7 december

Hier wordt duidelijk gemaakt hoeveel dividend 1 aandeel VWRL je zal opleveren.

Wat vaak interessanter is, is de ex-dividend datum. Dit is de ‘cutoff date’. Als je voor deze datum een aandeel VWRL hebt, dan krijg je daarvoor het dividend uitbetaald.

Voor 2023 zijn de ex-dividend data als volgt:

  • 16 maart
  • 15 juni
  • 14 september
  • 14 december

Wat je dan ook zeker interessant vindt, is de datum waarop het dividend daadwerkelijk uitbetaald wordt. Daarvoor gelden de volgende data:

  • 29 maart
  • 28 juni
  • 27 september
  • 27 december

Dividendrendement

Qua dividendrendement moet je denken aan ongeveer 2%. Dat verandert natuurlijk vaak per kwartaal, omdat de individuele bedrijven andere uitkeringen kunnen hebben per kwartaal.

Dat betekent dus dat je voor elke 100 euro aan VWRL aandelen je ongeveer 2 euro aan dividend krijgt, per jaar welteverstaan. Dus elk kwartaal zo’n 50 cent.

VWRL kosten

Beleggen brengt een aantal kosten met zich mee. Beleggen in VWRL heeft in ieder geval twee kosten.

Allereerst heb je de transactiekosten waarmee je te maken hebt als je een aandeel koopt. Zo ook bij het aandeel VWRL.

Wel is het zo dat dit aandeel onderdeel is van de kernselectie van DEGIRO. Dat betekent dat je deze kan krijgen zonder transactiekosten. Dat scheelt weer in het rendement natuurlijk.

Verder heb je ook nog jaarlijkse kosten. Deze betaal je aan Vanguard voor o.a. de bewaar-, registratie-, reglementaire en juridische kosten. Dit worden de lopende kosten genoemd. Deze worden al verrekend in de koers, je zal er dus niet een aparte rekening voor krijgen.

De lopende kosten voor dit fonds bedragen 0,22% per jaar.

VWRL nadelen

Veel passieve beleggers zijn fan van het fonds VWRL. Dit omdat het rendement over de afgelopen jaren goed is geweest, het relatief goedkoop is, goed gespreid over veel markten en bedrijven, en via de kernselectie van DEGIRO te kopen is zonder transactiekosten.

Echter zijn er ook nadelen te bedenken voor VWRL.

Het eerste nadeel is dat je bij VWRL niet direct belegd in small cap aandelen. Dat zijn aandelen waarvan het bedrijf nog niet heel erg veel waard is (vaak tussen de 300 miljoen en 2 miljard dollar). Mocht dat iets zijn waar je ook graag in belegt, dan zou je nog een aparte investering moeten doen in een ETF met small cap aandelen.

Daarnaast heb je helaas te maken met dividendlekkage. Kanttekening hierbij is wel dat praktisch alle wereldwijde beleggingen te maken hebt met deze lekkage. Als je enkel in Nederlandse aandelen belegt, zal je hier geen last van hebben.

Als laatste zijn de kosten voor VWRL wel laag, maar er zijn fondsen die nog lagere lopende kosten aanbieden. Zie daarvoor ook het kopje met de alternatieven.

VWRL alternatieven

VWRL is een erg populair fonds, maar misschien heb je er zelf geen interesse in. Of je huidige broker biedt het fonds niet aan.

Niet getreurd, er zijn ook andere fondsen die een wereldwijde focus hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW): 1555 aandelen, 0,15% lopende kosten. Enkel Europa, Noord-Amerika en Pacific.
  • iShares MSCI World ETF (IWRD): 1667 aandelen, 0,50% lopende kosten.
  • iShares Core MSCI World ETF (IWDA): 1644 aandelen, 0,20% lopende kosten. Keert geen dividend uit, maar herbelegd winst.

Die fondsen hebben ook alleen een zeer goede spreiding. Reden dat VWRL echter nog wat populairder is, is het feit dat het net wat meer gespreid is. Bovenstaande missen namelijk veel bedrijven uit opkomende landen.

Heb jij zelf ervaringen met VWRL of nog andere suggesties voor wereldwijd gespreide ETFs? Laat het zeker even weten!

Of overtuigd door de mogelijkheden die dit fonds je biedt? Via onderstaande knop kan je het bekijken bij de broker DEGIRO.

Beleggen kent risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.

4/5 - (21 stemmen)

Write A Comment