De termen ‘correctie’ en ‘crash’ (of ‘beurskrach’) zijn er twee die in de praktijk stevig worden geschuwd door zowat elke belegger. Toch moet het gezegd worden dat je er als investeerder eigenlijk niet onderuit komt. In tegenstelling tot wat veel nieuwe investeerders op de beurs vermoeden is het zo dat een correctie vrij vaak voorkomt. Gemiddeld is het zo dat er sprake is van ongeveer twee correcties per jaar. Dergelijke correcties hoeven echter in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht helemaal geen probleem te zijn. In het beste geval zorgen ze zelfs voor potentieel interessante aankoopmomenten. In ieder geval, wil jij graag precies ontdekken wat het verschil is tussen een beurscrash en een correctie? Lees dan zeker verder.

Wat is een correctie? 

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een correctie nu precies is. Ondanks het feit dat dit woord onder beleggers stelselmatig wordt gevreesd is het zo dat dit eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Een correctie op de beurs komt echt veel vaker voor dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

Men spreekt van een correctie op de beurs wanneer er sprake is van een daling van 10 procent ten opzichte van het hoogste punt in 52 weken.

Deze daling kan afhankelijk van de situatie enkele dagen, weken of maanden aanhouden voordat er enig herstel zichtbaar is. Natuurlijk is dat vervelend, maar in dit geval blijven de verliezen doorgaans beperkt en worden er tegelijkertijd ook nog eens potentieel interessante aankoopmomenten gevormd. Zo kan je als belegger eigenlijk ook altijd je voordeel halen uit een correctie.

Wanneer is er sprake van een echte beurscrash?

Wanneer er sprake is van een beurscrash wordt het natuurlijk nog een ander verhaal. Zelfs de meest koele belegger krijgt het toch stiekem een beetje warm in zo’n situatie. Wanneer er sprake is van een beurscrash kan de koers van een aandeel zomaar in één dag met 10 procent of meer onderuit gaan.

Voor een beurscrash is er niet een specifieke definitie. Vaak spreken we over een beurscrash als er een verlies is van meer dan 10% in een paar dagen tijd.

Vaak is het zo dat een crash zichzelf in snel tempo opvolgt met extra verliezen. Op 12 maart 2020 ging de AEX als gevolg van de vrees voor het coronavirus bijvoorbeeld met 11 procent onderuit. In amper drie weken tijd vond er daardoor een crash plaats van zomaar even 30 procent. Meer dan een vierde van de waarde van een aandeel ging op deze manier in rook op. De beurs herstelde zich echter snel en zette vervolgens in een rotvaart koers richting een nieuwe all time high. Dit hoeft uiteraard overigens niet altijd zo te zijn, bekijk de aandelenkoers van de Japanse index (Nikkei index) vanaf de jaren ’80 maar eens.

Hoe ingrijpend is een correctie en een crash precies?

Een correctie hoeft eigenlijk niet zo ingrijpend te zijn. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven geldt voor een correctie niet alleen dat de verliezen vaak beperkt blijven, daarnaast creëert ze vaak een nieuw, potentieel interessant instapmoment. Bij een crash is dat natuurlijk een ander verhaal. Niet alleen is het zo dat de verliezen dan van bij de start een stuk hoger zijn gelegen, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat een crash zomaar het begin van een berenmarkt kan inluiden. Hierin schuilt een zeer belangrijk risico. Een berenmarkt (of bearmarkt) is namelijk een periode waarin er op de beurs een overwegend negatief sentiment heerst.

Dit betekent dat de beurze veel hebben verloren, en daarnaast het ook nog lang kan duren voordat het herstelt. Een beurscrash kan dan ook ongelofelijk ingrijpend zijn. Niet in het minst wanneer je het geld dat je hebt belegd op korte termijn terug nodig hebt. Daarom beleg je natuurlijk altijd met geld wat je kan missen/verliezen.

Hoe kan je de impact van een beurscrash zoveel mogelijk beperken?

Het helemaal indekken van de impact van een beurscrash is in de praktijk helaas niet mogelijk. Dit is dan ook één van de voornaamste redenen waarom er zo vaak wordt benadrukt dat geld beleggen een significanter risico met zich meebrengt dan bijvoorbeeld geld sparen op een spaarrekening. Toch zijn er verschillende zaken die je in je achterhoofd kan houden, namelijk: 

  1. Zorg altijd voor een voldoende gediversifieerde aandelenportefeuille; 
  2. Kies voor een goede mix van niet alleen groeiaandelen, maar ook dividendaandelen; 
  3. Zorg ervoor dat je het belegde kapitaal niet op korte termijn terug nodig hebt; 

Bovenstaande tips zijn eigenlijk de meest cruciale om de impact en de gevolgen van een beurscrash zo beperkt mogelijk te houden. Voorkom in ieder geval dat je verplicht zal worden om je posities met verlies te sluiten omdat je bijvoorbeeld snel behoeften hebt aan het geld dat je eigenlijk in je beleggingsportefeuille hebt geïnvesteerd. Daarnaast kan het achter de hand hebben van voldoende kapitaal een interessante zet zijn. Op deze manier kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tijdens een correctie of crash je gemiddelde aankoopkoersen naar omlaag kan krijgen.

Write A Comment