Ga je starten met beleggen? Dan doe je er goed aan om ook veilig te beleggen. Op die manier kan je het risico op een acceptabel niveau houden. In dit artikel geven we je tips om veilig te beleggen.
Op zoek naar meer tips over beleggen? Lees hier de top 19 beleggen tips.
Inhoudsopgave
1. Beleg wat je kan verliezen
De allereerste tip is om niet meer in te leggen dan je bereid bent om te verliezen. Het kan namelijk zo zijn dat de beleggingen minder waard worden (zie ook kopje 2).
Niemand weet exact wat de markt gaat doen, ook jij niet. Het is daarom aan te raden om te beleggen met geld dat je voor een langere periode kan missen. Hierdoor hoef je niet opeens geld uit je beleggingsrekening te halen. Houd daarom ook zeker een buffer aan.
2. Accepteer dat er risico’s zijn
Dit is een beetje gerelateerd aan het eerste punt. Je kan immers je geld verliezen. Bijvoorbeeld omdat de markt in een crisis belandt, of omdat een bedrijf waarvan je een aandeel hebt minder waard wordt, of zelfs failliet gaat.
Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over het algemeen geldt ook dat hoe meer risico je neemt, hoe hoger je verwachte rendement is. Maar de verliezen zullen ook groter zijn. Een mooi voorbeeld daarvoor is het verschil tussen aandelen en obligaties, waarbij aandelen een gemiddeld hoger rendement hebben maar ook een hoger risico.
Beleggen zonder risico bestaat eigenlijk niet, en het is goed om dat te accepteren. Op die manier doe je hopelijk geen gekke dingen als de markt daalt (zie ook kopje 6).
3. Weet waarin je belegt
Het is ook goed om te weten waar je in belegt. Ben je net nieuw, en moet je nog leren beleggen? Dan is het goed om te weten wat voor een mogelijkheden er allemaal zijn.
Zo kan je bijvoorbeeld in aandelen beleggen. Dat spreekt bij de meeste mensen het meeste tot de verbeelding. Daarmee koop je als het ware een deel van het bedrijf, en word je aandeelhouder. Dit betekent overigens niet dat je deze vorm van beleggen begrijpt. Er zit namelijk een groot verschil tussen bedrijven, bijvoorbeeld hoe ze op nieuws reageren en of er toekomst zit in het bedrijf. Als je wilt beleggen in aandelen, is het ook goed om het bedrijf waarin je belegt te begrijpen.
Lees ook: Waarin kan ik beleggen?
4. Weet waarin je niet moet beleggen
Ook erg belangrijk, weet vooral waar je niet in moet beleggen. Op deze manier kan je vervelende situaties waarin je veel geld verliest voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleggingen waarin niet heel duidelijk is wat het risico is.
Een doel van het veilig beleggen zal immers moeten zijn om zo min mogelijk geld te verliezen. Stel je verliest 10% van 10.000 euro, dan moet je ongeveer 11% winst maken om weer op 10.000 euro te zitten. Dit klinkt nog niet heel heftig, maar als je 25% verliest moet je 33,3% terugwinnen, bij 50% verlies zelfs 100% winst. Hoe meer verlies je maakt, hoe meer winst je moet maken om terug te komen.
Als je op een belegging 80% van de waarde verliest, wat gerust kan als je niet weet wat je doet, dan moet je maar liefst 500% winst maken om weer quitte te spelen. Daarom is het van belang om veilig te beleggen, en weten wat je wel en niet moet doen.
5. Spreid de beleggingen
Een manier om jezelf niet bloot te stellen aan grote koerswisselingen, is door je beleggingen te spreiden. Investeer je bijvoorbeeld in aandelen, kies dan niet voor één bedrijf. Als die veel verlies maakt, maakt je portfolio ook erg veel verlies. Spreid je beleggingen daarom. Doe dit ook over de markt, dus niet alleen olie aandelen (Shell, Exxonmobil, BP, etc.) maar ook aandelen uit andere sectoren.
Een makkelijker manier om je beleggingen te spreiden, is door het kopen van een indexfonds. Daarmee koop je direct veel verschillende soorten aandelen. Bijvoorbeeld alle bedrijven in de AEX, of de S&P 500. Indexbeleggen wordt steeds interessanter, door de makkelijke spreiding, lage kosten en passiviteit die erbij komt kijken (je hoeft zelf vrij weinig te doen).
6. Controleer je emoties
Emoties zijn van grote invloed op je uiteindelijke rendement. Je moet daarom niet alleen de producten begrijpen waarin je belegt, maar ook jezelf. Zo kan je een stuk veiliger beleggen.
Veel beleggers laten hun emoties hun gedrag beïnvloeden. Dat komt met name door de verlies aversie. Mensen houden namelijk niet zo van dingen verliezen. Ook niet als het op geld aankomt. Als voorbeeld voor verlies aversie, als men de kans heeft tussen 5 euro winst of verlies met kop of munt, men kiest om niet te spelen omdat ze liever niet geld verliezen.
Op zich is dat natuurlijk prima. Klinkt ook best logisch. Maar voor beleggen kan dat niet altijd de beste uitkomst zijn. Als de beurs namelijk hard daalt, zie je dat veel mensen uitstappen. Als die stijgt, zie je juist veel mensen instappen. Terwijl het veel lucratiever zou zijn als je het andersom zou doen. Inkopen (en je huidige beleggingen behouden) als die instort of laag is, en verkopen (of ook gewoon behouden) als de koersen stijgen.
Zo verkochten mensen tijdens de crisis van 2008 massaal hun aandelen, tegen een al sterk verminderde prijs. Eigenlijk waren ze dus te laat met verkopen. Maar door hun emoties deden ze dat toch. Daar zat in de meeste gevallen geen rationele beslissing achter. Komen we terug op kopje 1 en 2, beleg wat je kan verliezen en accepteer de risico.
7. Kies een goede aanbieder
Veilig beleggen en een veilige aanbieder of broker gaan ook hand in hand. Je moet er immers zeker van zijn dat je met een gerust hart je geld bij de broker kan stallen.
In Europa zijn brokers vereist om een registratie te hebben bij een nationale waakhond. In Nederland is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Als een broker hierbij aangemeld is, kan je ervan uitgaan dat dit een veilige manier is om je geld te beleggen. Dit kan je checken via de website van de AFM.
Wees er echter wel alert op dat de AFM ook niet altijd alles kan weten. Hoewel de credentials mogen kloppen, kan de aanbieder toch niet helemaal juist zijn. Gebruik je gezonde verstand hiervoor ook (zie ook kopje 10). Op deze website bespreken we ook diverse brokers die goede credentials hebben.
Zie ook: Wat is een broker?
8. Houd de kosten in de gaten
Kosten zijn ook een integraal onderdeel van (veilig) beleggen. Kosten zijn namelijk van grote invloed op het uiteindelijke rendement dat je haalt. Zeker op de lange termijn, wat door het rente op rente effect komt.
Als je bijvoorbeeld 1% extra kosten hebt per jaar bij een inleg van 100.000 euro, dan heeft dat je na een periode van 20 jaar al wel zo’n 50.000 euro verschil maken.
Let dus goed op de kosten die je maakt. Als je veel handelt, heb je veel te maken met transactiekosten. Ook kan je broker kosten in rekening brengen per jaar (zeker als je het niet zelf doet), en kan je kosten betalen over het aanhouden van verschillende fondsen. De kosten zullen allemaal klein lijken, maar gezamenlijk kan het wel een wezenlijk verschil maken.
9. Ga voor de lange termijn
Niemand weet wat de beurs morgen of volgende maand doet. Op de korte termijn is het giswerk. Maar op de lange termijn (denk aan 20 jaar of meer), is de veronderstelling wel dat de beurs toeneemt. Overigens geldt dat niet voor individuele aandelen, maar voor de markt in het algemeen. Spreid daarom ook je beleggingen (zie kopje 5).
Dat is natuurlijk wel een aanname, maar eentje die de test des tijd wel heeft doorstaan. Daarom zie je op deze site een gemiddeld rendement voorbijkomen van 7%. Dat is over de lange (100+ jaar) periode, inclusief diepe dalen.
Door op de lange termijn te beleggen, zijn je beleggingen een stuk veiliger. Zeker nog als het combineert met een om de zoveel tijd een bedrag inleggen. Daarmee koop je bijvoorbeeld elke maand voor een bepaald bedrag. Dit kan ook met een klein bedrag per maand.
10. Let op rendementen uit het verleden
Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor rendementen in de toekomst. Dit klinkt misschien tegenstrijdig met het kopje hierboven, maar laat het me je uitleggen.
Aanbieders van beleggingsfondsen laten je graag zien hoe succesvol ze wel niet zijn geweest in het verleden. Maar hier komt wat bij kijken.
Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat professionele beleggers de markten niet jaar in jaar uit kunnen verslaan. Al helemaal niet als je de (hoge) kosten die ze in rekening brengen meerekent.
Stel, je kan in 50% van de gevallen per jaar de markt verslaan. Van de 100 beleggers, lukt dat in het eerste jaar 50 mensen. Het jaar erop nog maar 25, daarna 12. Na 6 jaar is het nog maar 1 iemand (1%) gelukt om de markt jaar in jaar uit te verslaan (en dan rekenen we de kosten nog niet mee). Omdat je hopelijk voor lange tijd in de markt zit (zie kopje 9), ben je je ervan bewust dat om jaar in jaar uit het marktgemiddelde te halen (met lage kosten) ook heel erg goed is. En eigenlijk beter dan gemiddeld.
Ook is het zo dat aanbieders wel eens spelen met hun rendementen die ze tonen. Bijvoorbeeld door slechte jaren niet te laten zien, fondsen die het niet goed doen over te laten gaan in eentje die het wel goed doet, of gewoon helemaal op te heffen. Er is dus sprake van een hoge mate ‘survivorship bias‘.
11. Gebruik je verstand
Als laatste tip wil ik je nog meegeven dat je je gezonde verstand moet gebruiken, en je dan een stuk veiliger kan beleggen.
Wees reëel over je mogelijke rendementen, ben je ervan bewust dat er risico’s zijn, en beleg in de producten die je begrijpt. Pas verder op voor charmante en welbespraakte personen die je een beleggingsproduct aan proberen te smeren. Als iets te goed klinkt, is het waarschijnlijk ook.
Benader alles alsof je het niet kan vertrouwen, totdat je het tegendeel kan bewijzen. En lees ook zeker alle punten in dit artikel door. Op die manier kan je veilig beginnen met of blijven beleggen.
Veilig beleggen begint bij jezelf, dus gebruik je verstand.
Ga je starten met beleggen? Gebruik dan het stappenplan van de beleggen voor beginners.