Als je start met beleggen moet je van te voren op de hoogte zijn van de diverse risico’s die bij beleggen komen kijken. Een daarvan is het valutarisico.

In dit artikel wat meer informatie over valutarisico, en hoe je dit kan afdekken (ook wel hedging genoemd).

Wat is valutarisico?

Het valutarisico is het risico dat je loopt als je in vreemde valuta gaat handelen. Vreemde valuta is hierbij een valuta anders dan je thuis valuta. Dus voor de Nederlanders is de thuis valuta al een tijdje de euro. De pond, dollar, yen, de Afgaanse afghani, allemaal vreemde valuta voor Nederlanders.

Beleggen kan je tegenwoordig heel gemakkelijk wereldwijd doen. Je kan daarmee ook handelen in andere landen, en dus in een andere valuta. Wie weet beschik je bijvoorbeeld wel over aandelen in Apple of andere aandelen die in een vreemde valuta zoals de dollar zijn genoteerd.

Het risico zit hem in de verandering van de waarde van de vreemde valuta ten opzichte van je thuis valuta. Dat kan natuurlijk positief uitpakken, maar kan ook negatief zijn.

Zo kan je misschien nu $1150 kopen met €1000, maar is dat over een maand of jaar misschien $1100 waard.

Waarom bestaat valutarisico?

Valutarisico bestaat omdat sommige munten soms meer en soms minder waard worden ten opzichte van de andere. Daar kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aanpassingen in de rentepercentages: als de ECB besluit om in Europa het rente percentage weer te laten zakken, zal je minder geld verdienen door hier je geld te stallen. Dus kijk je misschien naar andere valuta’s om iets mee te doen. Daardoor verschuift de vraag en aanbod, wat effect heeft op de prijs.
  • Spanningen in landen of regio’s: Spanningen, of dat op gebied van handel of richting oorlog gaat, zijn nooit goed. Ook niet voor de wisselkoersen. Je kan je voorstellen dat hierbij het risico verhoogd wordt, en beleggers een hoger rendement zoeken, waardoor de prijzen veranderen.
  • Risicoperceptie in landen of regio’s: Spanningen zijn niet de enige oorzaak die een risicoperceptie kunnen aanpassen. Die perceptie kan immers beide kanten op (positief of negatief), wat vervolgens ook effect heeft op de prijs.
  • Veranderingen van vaste wisselkoers door (nationale) centrale banken: Er zijn landen die een vaste wisselkoers hanteren, of proberen te hanteren. Een bekend voorbeeld is China, die al jarenlang de Chinese Yuan goedkoop weet te houden ten opzichte van de dollar. Mocht het land echter bepalen om een andere koers te gaan varen, heeft dat vanzelfsprekend effect op de wisselkoers.

Voorbeeld van valutarisico

Misschien is het beeld wat je nu hebt van valutarisico nog niet helemaal helder. Laat het me daarom met een voorbeeld wat beter uitleggen.

Stel, je hebt een aandeel gekocht voor $100. Je woont zelf in Nederland, en betaalt dus met de euro.

Als de wisselkoers tussen de dollar en de euro 5% daalt, worden dollars dus 5% minder waard.

Dit zorgt er dus voor dat je aandeel van $100 minder waard is geworden in euro’s, terwijl de koers van het aandeel nog steeds $100 is. In dollars is er dus niks veranderd aan de waarde, maar in euro’s wel.

Afdekken van valutarisico

Ook als ETF belegger kan je te maken hebben met een valutarisico. Als je bijvoorbeeld een wereldwijd gespreid fonds hebt gekocht, dan zitten daar ook aandelen bij die enkel verhandeld worden in Amerika of bijvoorbeeld Azië.

Vaak is zo’n fonds ook beschikbaar in een hedged versie. Daarmee wordt het valutarisico afgedekt naar (in dit geval) de euro. Zo heeft de wisselkoers een veel kleiner effect op de waarde van het fonds.

Wel moet je rekening houden met het feit dat die fondsen vaak net iets duurder zijn. Daar betaal je vaak 0,1-0,2% op jaarbasis extra aan kosten voor.

Effect van afdekken op lange termijn

Omdat je waarschijnlijk belegt voor de lange termijn zou je je niet zorgen hoeven of moeten maken over wat er op de korte termijn gebeurt met de wisselkoersen.

Vanguard heeft eens onderzoek gedaan naar het afdekken van het valutarisico over de lange termijn, en komt tot de conclusie dat er niet echt verschil is. Of je het nou afdekt of niet, het resultaat is uiteindelijk ongeveer hetzelfde.

Zo zie je in bovenstaande afbeelding dat een unhedged return (de groene lijn, als je niks doet voor het risico) op en neer stuitert. Dit betekent dat je op de korte termijn flinke invloeden kan zien door de schommelingen in de valutakoersen.

Het afdekken van je risico maakt het minder schommelig. Dus als je niet zo veel van volatiliteit houdt, kan je zeker eens kijken naar het afdekken van het risico.

Wat kan je zelf doen?

Als je in een wereldwijde ETF belegt, kan je er dus naar kijken om het risico van de valutaschommelingen af te dekken. Je moet je daarin vooral afvragen of je een betere verhouding van rendement en risico ervoor terugkrijgt.

Het is namelijk zo dat je risico afdekt, maar daar komen wel wat kosten bij kijken. Uit veel onderzoeken blijkt dat het afdekken niet per se een betere verhouding tussen rendement en risico geeft, zo concludeert ook Morningstar. De vraag is dan waarom je de extra moeite ervoor zou nemen.

Kijk je naar de lange termijn, dan zou het waarschijnlijk geen verschil maken. Denk je toch beter de slapen als je een hedged profiel hebt, kijk dan zeker eens bij je ETF aanbieder of je ook een hedged versie kan kopen.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment