De stop loss order is een belangrijke tool voor de actievere beleggers, en helpt je met het voorkomen van grote verliezen op je beleggingen. Maar wat is een stop loss order precies, hoe gebruik je het, en wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel meer informatie over de stop loss order.

Definitie stop loss order

Een stop loss order, ook wel aangeduid met STP, stel je in op een koers als een order. Deze order wordt uitgevoerd als er de prijs waarop je hem hebt ingesteld wordt bereikt. Hiermee voorkom je dat je een aandeel te lang aanhoudt als het blijft dalen.

Bij het kopen van een belegging, kan je een stop loss instellen. Hoe hoog je stop loss instelt, mag je helemaal zelf bepalen. Zodra die waarde bereikt wordt, wordt je aandeel met een markt order verkocht. Dus tegen een prijs die de markt er op dat moment voor over heeft.

Daarmee is het dus ook mogelijk dat je belegging voor een lagere koers wordt verkocht dan waar je de stop loss op had ingesteld. Door de markt order wordt de best beschikbare koers van dat moment gekozen.

Een stop loss order kan je bij alle grote brokers instellen.

stop-loss

Voordelen stop loss order

Het grote voordeel van een stop loss, is dat je van te voren al bepaalt welk verlies je maximaal wilt lopen.

Koop je een aandeel op 100 euro, en je stelt een stop loss order in voor als die 95 euro raakt, dan verlies je niet meer dan die 5 euro.

Waar veel beleggers nog wel eens op willen verliezen, is dat ze hun verliezende aandelen te lang aanhouden. In de hoop dat het nog goedkomt. In sommige gevallen zal dat misschien zo zijn, maar in veel gevallen ook niet. Een stop loss helpt je om grotere verliezen te voorkomen.

Overigens kan je een stop loss ook gebruiken om je winsten veilig te stellen. Zo kan je verkopen als een aandeel een bepaalt doel bereikt.

Nadelen stop loss order

Een nadeel van een stop loss order is natuurlijk dat je ook geld kan verliezen doordat de koers weer de juiste kant opgaat, net nadat je stop loss order is uitgevoerd.

Dit gebeurt vooral als je een stop loss order hebt aangemaakt die erg dicht bij je aankoopprijs ligt. De koersen gaan immers niet in een rechte lijn omhoog of naar beneden, maar zullen geleidelijk omhoog en omlaag gaan.

Daarbij kan het gebeuren dat een koers eerst 1% daalt om vervolgens 10% te stijgen. Mocht je net een stop loss hebben geplaatst binnen die 1%, dan baal je als een stekker.

Daarom is het verstandig om goed uit te vogelen op welk niveau je een stop loss wilt plaatsen.

Hoe gebruik je het?

Bij alle bekende brokers kan je wel een stop loss instellen. Zie hier bijvoorbeeld twee voorbeelden van een stop loss order voor Tesla aandelen.

Je vult dus eigelijk gewoon in wanneer je wilt dat de positie automatisch gesloten wordt, tegen welke prijs. Op het moment dat de koers die prijs raakt, worden je aandelen automatisch verkocht.

Stop loss order voorbeeld 1
Stop loss order voorbeeld 2

Voorbeeld van gebruik stop loss order

In onderstaand voorbeeld zie je een koers van 6 maanden van een bedrijf. Misschien dat je het zelf ook wel wil kopen, maar je bent nog bang dat het hard naar beneden kan zakken omdat het de afgelopen tijd al veel is gestegen.

Aan de andere kant denk je dat je ook kansen mist als je niet instapt, omdat de koers nog verder kan stijgen omdat het sentiment nu goed is.

Hierbij zou een stoploss order goed van pas komt. Stel je koopt nu (op 498), en je wilt alles verkopen als het onder de 400 komt, om zo je verlies te beperken. Dan kan je een stop loss instellen op 400.

Stop loss gebruiken

Verschillende soorten

Naast de stop loss (STP) zijn er ook nog varianten.

Stop limiet order (STP LMT)

De stop limiet order (STP LMT) is hetzelfde als een STP order, alleen wordt er een limietorder uitgegeven in plaats van een marktorder.

Bij een marktorder wordt de dan beste koers gekozen, waardoor de koers net wat anders kan zijn dan waarop je het ingesteld had. Met een limiet order gebruik je de prijs die je opgegeven hebt.

Nadeel is dat de markt soms zo snel beweegt, dat de prijs die je op hebt gegeven al niet meer geldt. En bijvoorbeeld dat de koers verder weggezakt is. Daarmee behoud je dus je positie, en heeft de order niet gewerkt. Daarom wordt deze minder vaak gebruikt.

Trailing stop loss order (TRAIL)

De trailing stop loss is een leuke aanpassing op de stop loss, het groeit namelijk mee als de koers stijgt.

Stel je koop een aandeel voor 105 euro en stelt een trailing stop loss in op 100 euro, en het aandeel stijgt naar 110 euro. Dan wordt de trailing stop loss bijvoorbeeld verhoogt naar 105 euro. Afhankelijk van hoe je het instelt (bijvoorbeeld prijsverschil of procentueel verschil) stijgt de trailing stop mee.

Hiermee blijf je dus je maximale verliezen beperken, maar is je maximale winst wel nog onbeperkt.

Voor wie is zo’n stop loss order interessant?

Stop loss orders zijn niet voor iedereen interessant.

Lange termijn beleggers zullen bijvoorbeeld minder gebruik maken van zo’n instrument. Zij hebben het doel toch al om hun investeringen vast te houden, vaak ook door een crisis heen. Dat laatste geldt waarschijnlijk zeker voor indexbeleggers.

Toch zouden ook zij kunnen kijken naar zo’n order, met name misschien een trailing stop loss order, die meegroeit met de koers.

Als actieve belegger of korte termijn handelaar, is het gebruiken van een stop loss order waarschijnlijk veel interessanter, en gebeurt ook vaker. Zij speculeren immers op koersveranderingen, en als die verandering net andersom is dan waarop ze anticipeerde, is een stop loss een mooi instrument om je verliezen te beperken.

Andersom sluiten actieve handelaren ook vaker hun posities, en kan een stop loss order ook helpen om hun winsten veilig te stellen als die een bepaald niveau bereiken.

Write A Comment