Door de lage spaarrente zijn veel mensen op zoek naar alternatieven om hun geld te laten renderen. Een manier daarvan is beleggen. Beleggen wordt vaak echter als lastig gezien, en men weet niet heel goed hoe ze hiermee moeten starten. Dit artikel leert je om te starten met beleggen.

In dit artikel duik ik wat dieper in op hoe je zelf kan starten met beleggen. Wat je moet weten over beleggen, wat de keuzes zijn die je moet maken en hoe je daadwerkelijk start.

Wat is beleggen?

Allereerst maar de vraag beantwoorden wat beleggen eigenlijk is.

Beleggen is het investeren van je geld om er in de toekomst hopelijk winst mee te maken. Vaak wordt beleggen gezien als het kopen van aandelen in een bedrijf, maar je kan bijvoorbeeld ook obligaties, vastgoed, forex, grondstoffen of andere producten kopen als belegging.

Uiteindelijk is het allemaal het investeren van je geld om dit te laten toenemen, en dan liever meer dan de spaarrente die je krijgt en een compensatie voor het risico dat je neemt.

Waarom starten met beleggen?

Ben je op zoek om te starten met beleggen? Dan kan je daarvoor verschillende redenen hebben. Uiteindelijk komt het vaak neer op een van de volgende.

De eerste is heel makkelijk. Je wilt meer geld hebben, en denkt dat beleggen hiervoor een geschikte optie is.

Als tweede reden zien mensen dat hun geld op de spaarrekening steeds minder waard wordt. Door inflatie en eventuele vermogensbelasting, gecombineerd met de lage spaarrente, zie je ofwel het geld minder worden ofwel het wordt minder waard.

Het wordt minder waard omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente. Door de inflatie worden de producten gemiddeld een stukje duurder. Daardoor kan je vandaag voor 100 euro meer kopen dan over een jaar.

Binnen Europa, en dus ook Nederland, streeft men naar een inflatie van net onder de 2% per jaar. Als je wilt dat je geld niet minder waard wordt, moet je dat dus minimaal aan rendement behalen. Op een spaarrekening lukt dat helaas niet meer.

Manieren om te starten met beleggen

Beleggen kan je op verschillende manieren doen. Je kan het zelf doen, of je kan het laten doen.

Zelf doen

Zelf beleggen is eenvoudiger dan ooit. Door de opkomst van online brokers kan je overal ter wereld met een internetverbinding terecht om te beleggen.

Je hoeft hiervoor dus zeker niet naar de beurs toe, en kan zelfs wereldwijd beleggen.

Ook is de interface bij de meeste brokers erg makkelijk om te begrijpen, waardoor je prima zelf aan de slag kan gaan met beleggen.

Het grote voordeel, is dat je zelf de touwtjes in handen hebt en op kosten bespaart. Besteed je beleggen uit, dan kost dat je namelijk een percentage (wat verschilt per aanbieder).

Uitbesteden

Naast zelf starten met beleggen, kan je ook andere mensen je laten helpen of het volledig uit handen laten nemen.

Vermogensbeheerder

Een manier om beleggen uit te besteden, is via een vermogensbeheerder. Jij geeft hen als het ware je geld, vertelt ze wat voor een risico je wilt lopen, en ze zullen de rest voor je doen.

Je hebt geen omkijken meer naar je beleggingen, want dit regelt de vermogensbeheerder voor je.

Nadeel hiervan is dat je vaak relatief hoge kosten betaalt. Hierdoor houd je minder rendement over. Vaak ook minder rendement dan als je start met indexbeleggen, waarbij je simpelweg de hele markt koopt (bijvoorbeeld de AEX), en dus ook geen omkijken hebt naar je beleggingen.

Ook moet je hiervoor vaak een relatief hoog inlegbedrag hebben. Al zijn er ook steeds meer online vermogensbeheerders die steeds lagere instapniveaus hanteren.

Beleggingsadviseur

De tweede optie is om iemand je te laten helpen bij het beleggen. Deze adviseurs kunnen je begeleiden bij het beleggen.

Zo kan deze persoon je op de hoogte brengen van nieuwe mogelijkheden om te beleggen. Zo’n persoon met ervaring kan je natuurlijk mooi helpen als je zelf nog niet gestart bent en niet helemaal weet wat je moet doen.

Helaas zijn ook de kosten voor dit soort mensen vaak aan de hoge kant. Daarnaast is het de vraag of hun advies ook wat waard is. Ook kan je je afvragen hoe onafhankelijk ze zijn, aangezien ze vaak de beleggingsfondsen van hun eigen bank voorstellen.

In dit artikel, en de rest van de website, ga ik ervan uit dat je zelf wilt starten met beleggen. Zo lastig is dat namelijk helemaal niet.

Zie ook: Compleet stappenplan: beleggen voor beginners.

Hoe zelf starten met beleggen?

Mocht je zelf willen starten met beleggen, dan moet je eigenlijk twee dingen bepalen. Waarin ga je beleggen, en waar ga je beleggen. In onderstaande kopjes worden die twee behandeld.

Bedenk een strategie

Allereerst de vraag: waarin beleggen.

Beleggen kan je doen in vele verschillende producten. Desalniettemin is het voor de meeste beginnende beleggers het beste om te starten met aandelen en obligaties. Andere (complexere) producten zoals cryptocurrencies, grondstoffen of vastgoed is misschien nog niet heel interessant.

Aandelen zijn stukjes in bedrijven die je kan kopen op de beurs. Je kan ervoor kiezen om individuele aandelen te kopen, of je kan besluiten om een grotere groep aandelen in een keer te kopen. Dat doe je via een ETF.

Eerder had ik het al even kort over indexbeleggen. Daarbij koop je een hele index (zoals de AEX, NASDAQ of S&P 500) waardoor je direct een goede spreiding hebt over aandelen. Of een fonds als VWRL als je een wereldspreiding wilt. Lees hier meer over de voordelen van indexbeleggen.

Daarnaast is het ook handig om eens te kijken naar obligaties. Dit zijn leningen aan bedrijven en overheden, en worden gezien als een veiligere manier van beleggen, met name de staatsobligaties. Door te beleggen in staatsobligaties verlaag je het risico van je beleggingen. Ook hiervoor bestaan ETF’s, waardoor je ook een goede spreiding hiervan kan krijgen.

Hier kan je vervolgens een verhouding tussen kiezen. Twee veelvoorkomende verhoudingen zijn:

  • 60/40, 60% van het belegde geld in aandelen, 40% in obligaties
  • Je leeftijd in percentages in obligaties

Uiteraard sta je ook helemaal vrij om hele andere producten te kopen. Bijvoorbeeld individuele aandelen of iets complexers als REITs. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Een broker kiezen

Vervolgens is het nog zaak om een broker te kiezen. Via een broker kan je handelen op de beurs, en dus je strategie uitvoeren.

Lees ook: Wat is een broker.

Er zijn veel verschillende brokers. Voor mensen die starten met beleggen zijn DEGIRO of Binck populaire mogelijkheden. Hier heb je lage kosten en een makkelijk te begrijpen interface. Andere opties zijn bijvoorbeeld Lynx (voor gevorderden) en eToro (voor CFD’s).

Tips voor startende beleggers

Starten met beleggen kan erg spannend zijn. Je zet immers je eigen geld in, en er is een kans dat je geld verliest. Risico hoort hier nou eenmaal bij. Hieronder nog wat tips voor de mensen die willen gaan starten met beleggen.

Weet waar je in belegt

Het is goed om te begrijpen waar je in belegt. Aandelen zijn over het algemeen goed te begrijpen. Je koopt immers een deel van een bedrijf.

Ga je individuele aandelen kopen, dan is het ook goed om het bedrijf te kennen. Zo zijn markten als cybersecurity en bio-tech erg populair, maar je moet je afvragen of het verstandig is om hier in te stappen als je niet weet wat een bedrijf nou precies doet.

Zo kan je immers ook moeilijk oordelen over of wat ze doen ook daadwerkelijk goed is.

Beleg met geld wat je kan missen

Beleggen heeft eenmaal zo zijn risico’s. Het is daarom niet verstandig om te beleggen met geld wat je eigenlijk nodig hebt voor andere zaken.

Beleg daarom alleen met geld wat je kan missen.

Om uiteindelijk veel rendement te maken, heb je ook lang de tijd nodig. Dit doe je door je geld in de markt te houden. Daarom dus enkel beleggen met geld wat je kan missen.

Conclusie

Starten met beleggen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Hopelijk weet je door dit artikel al iets meer, en weet je waar je nog naar moet zoeken.

Op de site vind je veel meer informatie over beleggen, hoe je kan beginnen, waar je in kan beleggen en wat je algemene verwachtingen van rendementen kunnen zijn. Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

3/5 - (3 stemmen)

Write A Comment