Met de lage rente van tegenwoordig komt bij steeds meer mensen de vraag op: sparen of beleggen? Want je wilt je spaargeld wel op een goede manier gebruiken, zodat het waardevol kan zijn. Met rentes rond het nulpunt is dat niet het geval, en verlies je zelfs geld als je inflatie en vermogensbelasting gaat meenemen. Een optie is om je geld te beleggen, daarom de vraag: moet ik blijven sparen, of is beleggen beter?

Sparen en beleggen zijn beide nuttig

Sparen en beleggen zijn allebei erg nuttig.

Sparen is goed zodat je een buffer hebt waarvan je de waarde weet. Deze buffer kan je gebruiken in tijden van nood. Denk bijvoorbeeld aan het opeens moeten vervangen van je wasmachine of als je je baan verliest. Met het geld op de spaarrekening kan je dat opvangen.

Met beleggen kan je verwachten dat over de lange termijn de waarde van je beleggingen stijgt. Dat komt omdat de markt over de langere periode altijd in waarde is toegenomen. We maken daarmee dus de aanname dat dit in de toekomst ook weer gebeurt. Maar wat de markt morgen doet, weet niemand. Daarom fluctueert het geld op je beleggingsrekening veel meer.

Beleggen zorgt dus voor onzekerheid, waar je spaargeld voor zekerheid zorgt. Beiden kunnen wel nuttig zijn. Wat veel mensen daarom ook doen, is een buffer aanhouden op de spaarrekening. Geld dat voor een lange termijn gemist kan worden, wordt vervolgens mee belegd.

Belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil tussen beleggen en sparen is het risico. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn.

Bij je beleggingen word je ook altijd gewaarschuwd (als het goed is), dat er risico’s aan verbonden zitten. Zo kan je een deel van je inleg verliezen.

Spaargeld heeft minder risico, maar rendeert tegenwoordig niet meer zo goed. Als je veel spaargeld hebt, kan het ook zijn dat je daar geld op verliest. Denk maar aan de vermogensbelasting die je daarbij kan betalen, en de inflatie die ook een negatief effect heeft op je koopkracht.

Doelen bepalen

Het is ook erg goed om je doelen te bepalen. Wat wil je dat er met je geld gebeurt? Op die manier kan je ook beter besluiten om te starten met beleggen. Dit kan je zelf overigens ook makkelijk doen, daar is niet heel veel kennis voor nodig. Door zelf te beleggen kan je ook een beter rendement halen, omdat je geen kosten hoeft te betalen aan iemand die dit voor je doet.

Wil je vermogensgroei voor de lange termijn, dan kan beleggen erg interessant zijn voor je. Spaar je voor iets op de korte termijn, dan is het misschien beter om dit te doen door geld te sparen op een spaarrekening.

Daarom is het verstandig om te weten waarom je overweegt om iets te doen met je spaargeld. Snel rijk worden gebeurt helaas niet van beleggen. Door het rente op rente effect moet je op de langere termijn kijken.

Starten met beleggen

Heb je besloten om te starten met beleggen, of wil je nog wat meer erover weten? Mooi!

Leren beleggen is heus niet zo lastig als het lijkt. Wellicht heb je ideeën in je hoofd van handelaren die dag in dag uit op de beursvloer rondlopen, of die achter een computer zitten met 34 schermen met allerlei grafieken. Kan je natuurlijk ook doen, maar het kan ook makkelijker.

Je kan namelijk ook gewoon via het internet beleggen. Dat doe je bij de (online) broker. Ook als je nog moeite hebt om te bepalen waar je in wilt beleggen hoef je je geen zorgen te maken. Een erg goede methode om te beleggen is door te beleggen in indexfondsen. Daarmee koop je als het ware een aandeel in alle bedrijven die in de AEX, Dow Jones, Nasdaq of andere beurs staan. Of zelfs eentje met de grootste bedrijven ter wereld. Op die manier ben je meteen goed gespreid, en beweeg je mee met de markt. Over indexbeleggen vind je op deze site nog veel meer informatie.

Starten met beleggen hoeft heus niet met tonnen aan spaargeld. Ook met kleine bedragen kan je beleggen (bijvoorbeeld 50 of 100 euro per maand).

Overige opties spaargeld

Lijkt beleggen toch niet iets voor jou? Dat is jammer. Maar dan nog ben je misschien op zoek naar andere manieren om je spaargeld te laten renderen. Die zijn er namelijk ook nog voldoende.

Denk bijvoorbeeld aan het extra aflossen van je hypotheek, of zelfs een tweede woning (of vakantiewoning) te kopen. Ook kan je zonnepanelen laten plaatsen op je huis om te besparen op energiekosten. Verder kan je nog overwegen om te investeren in zaken als horloges, postzegels, whiskey, wijn of kunst.

Wat natuurlijk ook nog kan, is het besteden aan leuke dingen. Bijvoorbeeld aan die ene vakantie die je altijd al eens had willen maken. Of toch maar wel gewoon beleggen op de beurs.

Sparen én beleggen kan ook

Vaak zijn mensen op zoek naar ‘sparen of beleggen’, alsof er geen tussenweg is. Maar dat is er uiteraard wel degelijk. Je kan ook kiezen voor sparen en beleggen.

Het is waarschijnlijk ook een hele slechte keuze om al je overgebleven geld te beleggen. Je zal toch in ieder geval een apart potje moeten hebben voor nood. Denk bijvoorbeeld als je opeens zonder werk komt te zitten, of als je wasmachine het plotseling begeeft.

Zo’n spaarbuffer is heel erg handig. Het Nibud adviseert ook om een spaarbuffer aan te houden. De hoogte daarvan is afhankelijk van je leefsituatie (woon je samen, heb je kinderen, hoeveel verdien je). Via de site van het Nibud kan je naar de BufferBerekenaar om je buffer te berekenen.

Of je zelf ook zo’n buffer van dat formaat aan wilt houden, is natuurlijk helemaal aan jezelf. En wat je doet met het geld wat daarbuiten valt ook. Maar je kan er misschien voor kiezen om een buffer aan te houden als spaargeld, en het overigen geld gebruiken om te beleggen (of andere vormen van investeringen).

Hier vind je nog een aantal tips wat je kan doen met je spaargeld, misschien is dat ook nog interessant om eens te lezen.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment