Je wilt waarschijnlijk beginnen met beleggen. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je meer geld wilt voor je pensioen (kijk dan ook eens bij pensioenbeleggen), je hypotheek sneller af te kunnen lossen, studiekosten voor je kinderen of gewoon om te sparen voor iets als een auto, vakantie of nieuwe badkamer. Wat je reden ook is, je zal met voldoende vragen rondlopen hoe nou te beginnen en hoe dat slim te doen. In dit artikel geven we je wat tips om slimmer te beleggen.
Inhoudsopgave
Slim beleggen is met geld beleggen dat je niet nodig hebt
Beleg alleen met geld dat je voor een langere tijd kwijt kan zijn. Over het algemeen stijgt de beurs, en stijgt de waarde van je beleggingen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Als je opeens geld nodig hebt als de beurzen laag staan, kan dat heel vervelend zijn. Geld beleggen doe je daarom voor de langere termijn, zo heb je meer zekerheid op een goed resultaat. En doe dit daarom met geld dat je kan missen.
Slim beleggen doe je voor de lange termijn
Beleggen doe je niet voor een korte (<5 jaar) periode. Wil je over die periode winst behalen, dan kan je wel beleggen maar is het qua risico misschien beter om te kiezen voor obligaties. Die hebben een lager risico (en rendement).
Steek je je geld in bijvoorbeeld de AEX, dan zal je voor een langere periode moeten beleggen. Beleg je op de korte termijn, dan heb je te maken met allerlei fluctuaties. Om de zoveel jaar is er nou eenmaal een flinke daling op de beurs, bijvoorbeeld die van 2008. Maar na een paar jaar is de beurs al weer flink uitgelopen.
Slim beleggen is risico’s spreiden
Niemand weet wat de markt gaat doen, of wat een specifiek bedrijf zal gaan doen. Daarom is het van belang om je beleggingen te spreiden. Stop niet al je eieren in een mand.
Spreiden van je beleggingen is heel makkelijk om te doen. Je zou natuurlijk van veel verschillende bedrijven aandelen kunnen kopen, of je kijkt eens naar indexbeleggen of ETF beleggen. Daarmee heb je automatisch een mooie spreiding, lage kosten en een (historisch gezien) goed rendement.
Slim beleggen is periodiek inleggen
Omdat niemand weet waar de markt morgen naartoe gaat, is het niet te doen om de markt te ’timen’. Het perfecte instapmoment is lastig te vinden.
Als je slim bent, houd je je daar niet al te veel mee bezig. Je kan in je beleggingsstrategie bijvoorbeeld bepalen om elke maand of elk kwartaal een deel van je inkomen bij te leggen. Op die manier koop je ook op de lage momenten in, en heb je minder last van de koersschommelingen.
Slim beleggen is kosten in de gaten houden
Kosten vreten je rendement weg. Nu kan 1% aan extra kosten per jaar als niet heel veel klinken, maar over de langere termijn wordt dit gigantisch.
Stel je belegt nu eenmalig 1.000 euro en maandelijks 100 euro. Bij 7% rendement stijgt dat tot zo’n 84.000 euro in 25 jaar. Bij 6% rendement groeit het tot 72.000 euro. Ook een flink bedrag, maar wel zo’n 12.000 euro minder.
Houdt dus goed de kosten in de gaten. Hier lees je met welke kosten je te maken kan hebben met beleggen.
Voor lage kosten bij een passieve beleggingsstrategie, kan je eens kijken naar indexbeleggen.
Slim beleggen is niet te vaak de koers bekijken
Als je elke dag naar de koers kijkt, dan lijkt het misschien niet zo heel veel op te schieten met je beleggingen. De ene dag gaat het omhoog, de volgende dag daalt het weer wat.
Natuurlijk kan het leuk zijn om de koers te zien stijgen. Als je het ook leuk vindt om je bezig te houden met de koers, dan vooral lekker blijven doen.
Word je zenuwachtig en bekijk je daarom altijd de koersen? Dan past een lager risicoprofiel (bijvoorbeeld met meer obligaties) misschien wat beter bij je wensen. Zie ook de blog over veilig beleggen of risicoloos beleggen. Het moet niet zo zijn dat je moeilijk kan slapen zonder aan je mogelijke verliezen te denken.