Short squeeze GameStop (GME): wat gebeurt er met het aandeel?

Veel mensen zullen er al van gehoord hebben, of doen zelf mee. Of willen zelf mee doen met de gekte rondom het aandeel GameStop (GME).

In dit artikel meer informatie over wat er met GameStop gebeurt/is gebeurd, hoe dat komt, en of je zelf er ook van kan profiteren.

Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies. Met beleggen kan je je geld verliezen.

Wat gebeurt er in het kort?

GameStop is een bedrijf in de VS die computergames en consoles verkoopt. Al een aantal jaar gaat het wat slechter met het bedrijf.

Veel hedgefondsen zijn daarom short gegaan op het aandeel. Dat betekent dat ze verwachten dat het aandeel zakt in waarde, en daarmee kunnen ze geld verdienen.

Lees ook: Wat is short gaan?

Nu zijn de hedgefondsen dus voor meer dan 100% van de beschikbare aandelen short gegaan (naar schatting 140%). Iets wat enorm fout kan gaan. Want als je short gaat leen je het aandeel van iemand, en moet je op een gegeven moment het aandeel teruggeven.

Beleggers op het forum /WallStreetBets op Reddit hadden dit door, en dreven de koers verder op.

Gamestop koers

Short squeeze

Het hele ding draait om het feit dat er een short squeeze kan ontstaan.

Als je short gaat op een aandeel, dan leen je het aandeel van de broker, wordt het direct verkocht en heb je dus geld van de verkoop van het aandeel. Nu moet je dat aandeel (met rente) teruggeven. Als de koers daalt, dan kan je dat goedkoper doen, en houd je zelf het geld.

Stijgt de koers, dan moet je alsnog het aandeel teruggeven. Maar dat kost je dan geld. Namelijk de gestegen koers + de rente die betaalt wordt.

Hoe dan ook, uiteindelijk moet je het aandeel dus teruggeven. En daar zit nou net het punt in bij GameStop.

Want er zijn dus meer dan 100% van de aandelen geshort. Je kan maar 100% van de aandelen kopen. Als je er voor meer dan 100% in zit, kan het heel erg fout gaan. Als vervolgens de mensen die de aandelen hebben niet besluiten om hun aandeel te verkopen, is er weinig/geen aanbod op de beurs, wat de prijs van het aandeel verder doet oplopen.

Daarnaast zien de brokers ook dat dit gebeurt, en verhogen de rente die je moet betalen over het geleende aandeel.

Dit alles zorgt ervoor dat de hedgefondsen met heel erg veel kosten te maken krijgen.

Short squeeze Volkswagen

De short squeeze van GameStop wordt vaak gelinkt aan die van Volkswagen, in 2008. Destijds werd VW even het hoogst gewaarde bedrijf (mbt marktkapitalisatie) van de wereld.

Dit gebeurde omdat er ook veel mensen short gingen op het aandeel, en er weinig beschikbare aandelen op de markt waren (veel was in handen van bijvoorbeeld Porsche).

Volkswagen short squeeze

GameStop was al aan een opmars bezig

Een misconceptie is waarschijnlijk dat men denkt dat het puur de mensen van Reddit zijn geweest die de koers hebben laten stijgen. Ongetwijfeld zullen zij een aanzienlijk deel hebben gehad, maar het begon allemaal al eerder.

In september 2020 werd namelijk bekend dat Ryan Cohen toetrad tot het bestuur van het bedrijf, en een aanzienlijke investering in GameStop had gemaakt. Diverse analisten vonden het aandeel daarna ondergewaardeerd, en het steeg langzaam in prijs.

GameStop aandelen kopen

Allereerst, dit is geen advies om de aandelen in GameStop te kopen. Mocht je dit toch wel willen doen, dan kan je terecht bij bijvoorbeeld:

Deze brokers staan het toe om aandelen te blijven kopen in GameStop. Diverse andere brokers hebben of hadden dit aan banden gelegd (denk aan Robinhood, Lynx of Binck).

Waar/hoe eindigt dit?

Uiteindelijk zullen de shorts hun posities moeten herstellen door aandelen te kopen. Anders blijft het ze waarschijnlijk enorm veel geld kosten.

Het is echter de vraag in hoeverre de mensen met aandelen in Gamestop deze graag van de hand willen doen. Als je op de Reddit pagina leest, dan zie je dat veel mensen beweren dat ze ‘diamond hands’ hebben en niet van plan zijn om te verkopen. Of voor een hele hoge prijs (denk aan 1.000, 10.000 of meer).

Of het daadwerkelijk zo ver zal komen, lastig te zeggen. Tijd zal het zeggen.

Hoe dan ook, het heeft diverse miljonairs gemaakt. Bijvoorbeeld de persoon, DPV, die al een lange tijd terug potentie zag in het aandeel en het ‘groot’ heeft gemaakt op Reddit, met bijna $50 miljoen aan waarde.

Meer informatie vinden

Er is veel meer te doen over het aandeel GameStop dan dat hier in dit artikel vermeld staat. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke manipulaties van brokers en hedgefondsen, het sentiment rondom het aandeel, de opmars hiervan, verschillende koersschommelingen van bijvoorbeeld market makers, andere aandelen die ook stijgen, en veel meer.

Mocht je meer informatie willen over deze topics, dan kan je goed terecht bij twee bronnen.

Vooral op de r/Wallstreetbets pagina zal je ongecensureerde content zien. Hoewel je misschien wel tussen alle memes van de pagina heen wilt kijken.

Plaats een reactie