Voor heel wat mensen die gaan investeren geldt dat ze zichzelf dividendbeleggers noemen. Dit betekent dat ze er louter en alleen (of toch op z’n minst hoofdzakelijk) voor kiezen om te investeren in waarde-aandelen die een bepaald dividend uitbetalen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende redenen.

In eerste instantie kan er op deze manier worden gespeculeerd op twee soorten rendementen. Allereerst is er natuurlijk de mogelijke stijging in de aandelenkoers, maar daarnaast is er ook het periodieke dividend dat door de bedrijven zal worden uitbetaald. 

Hoe je precies omgaat met het dividend dat wordt uitbetaald is geheel aan jou als investeerder. Je kan op dit vlak eigenlijk twee verschillende keuzes maken. Je kan het dividend dat je ontvangt bijvoorbeeld aanwenden om te gebruiken om je levensstandaard mee te verbeteren, maar het is ook mogelijk om ze te herinvesteren.

In het laatste geval betekent dit dat je niet alleen meer aandelen kan bezitten waardoor je portefeuille toeneemt, daarnaast zullen ook de periodieke dividenden groter worden. Spreekt dit jou ook wel aan en ben je dan ook van plan om in dividendaandelen te gaan beleggen? Wil je echter graag ontdekken welke sectoren je dan het meest interessante dividendrendement kunnen aanbieden? Lees dan vooral snel verder! 

1. De farmaceutische sector

De eerste sector die erom bekend staat een zeer lucratieve sector te zijn die bovendien ook een aardig dividendrendement hanteert is de farmaceutische sector. Voor heel wat beleggers geldt echter dat ze deze sector in de praktijk het liefst van al willen vermijden. Dit in het bijzonder omdat er toch wel een beetje risico aan verbonden zit. Bedrijven die binnen deze sector opereren dienen namelijk niet alleen rekening te houden met een stevige reglementering, bovendien is het zo dat ook de concurrentie doorgaans behoorlijk stevig is. Enkele bekende bedrijven uit de farmaceutische sector die erom bekend staan interessante dividenden uit te keren aan hun investeerders zijn: 

  • AbbVie;
  • Pfizer;
  • Bristol-Myers Squibb Co;
  • Johnson & Johnson; 

Voor het bedrijf Johnson & Johnson geldt dat ze algemeen bekend staat als één van ’s werelds beste en meest solide bedrijven die niet alleen een aardig dividend aanbiedt, maar bovendien ook nog eens een betrouwbare groei laat optekenen. Niet voor niets is dit ook één van de top 10 posities van de gerenommeerde S&P 500 index. In ieder geval, voor investeerders die een groot dividend najagen kan het zeer interessant zijn om daarvoor te kijken in de richting van farmaceutische bedrijven.

Later in het artikel nog wat meer over bedrijven die al jaren van betrouwbare groei laten zien, en die dividend uitkeren. Een interessante combinatie.

2. De sector van de tabaksindustrie

Wanneer je een hoog dividendrendement wil nastreven moet je soms even afstappen van je idealen. De tweede sector uit dit lijstje is ongetwijfeld de meest gedurfde van allemaal. Heel wat investeerders kiezen er in de praktijk voor om te gaan beleggen vanuit de idealen waarover ze beschikken. Wanneer dat eveneens geldt voor jou is de kans groot dat je niet meteen zal denken aan investeren in een tabaksproducent.

Toch is dat exact wat we gaan bespreken in dit stukje tekst wanneer je een zo optimaal mogelijk dividendrendement nastreeft. Eén van de bekendste en tevens ook grootste aandelen op dit vlak is ongetwijfeld deze van de zogenaamde Altria Group. Dit is één van ’s werelds grootste tabaksproducenten die op moment van schrijven een dividendrendement aanbiedt van zo rond de 7% op jaarbasis. Er zijn maar weinig andere aandelen of sectoren die erin slagen om een dergelijk rendement aan te bieden aan hun beleggers.

Beleggen in bijvoorbeeld de tabaksindustrie moet je dan wel aanstaan. Meer en meer beleggers lijken er van af te zien, doordat steeds meer mensen zich tegen de tabaksindustrie richten. Maar toch zijn er altijd beleggers die ook hierin blijven beleggen.

3. De vastgoedsector

Last but not least is de vastgoedsector. Voor menig aantal beleggers geldt dat ze vermoeden dat ze nooit echt zullen kunnen rekenen op blootstelling aan deze markt in hun portefeuille. Dit voornamelijk omwille van de grote bedragen die ervoor moeten worden voorzien… althans dat denkt men. Wist je namelijk dat je ook perfect op de beurs kan speculeren op de vastgoedmarkt? Dit kan je onder meer doen door middel van zogenaamde REITs. Ook voor deze aandelen geldt dat ze erom bekend staan een prima dividendrendement aan te bieden aan hun investeerders. Dit komt omdat ze in Amerika belastingvoordelen krijgen als ze 90% van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders.

Enkele bekende namen uit deze sector die het waard kunnen zijn om in te beleggen zijn:

  • STAG Industrial;
  • W.P. Carey; 
  • Medical Properties Trust; 
  • Realty Income; 

Ondanks het feit dat een REIT erom bekend staat eerder een langzame groei te realiseren moet het gezegd dat het aanzienlijke en bovendien ook betrouwbare dividendrendement veel goedmaakt. Bovendien kan je bij verschillende van deze REITs ook nog eens rekenen op extra interessante voordelen. Voor zowel STAG Industrial als Realty Income geldt bijvoorbeeld dat ze hun dividend niet per kwartaal, maar wel maandelijks uitbetalen. Het spreekt voor zich dat het realiseren van een aantrekkelijk passief inkomen op deze manier alleen maar nog eenvoudiger wordt.

Nog meer sectoren?

Bovenstaande sectoren zijn er maar een paar, want er zijn nog meer sectoren te vinden die doorgaans een hoge dividend uitkering hebben.

Het zijn vooral sectoren waar de groei er al uit is. Bedrijven die al hun naam hebben gemaakt in de markt, en daar niet per se heel erg veel groei meer in zullen zien. Daarom kunnen ze hun behaalde winsten uitbetalen als dividend. Anders was het misschien aantrekkelijker geweest om het te investeren in het bedrijf en zo nog verder te groeien.

Wat bijvoorbeeld te denken van de telecom-industrie, waar bedrijven als Verizon en AT&T al vele jaren dividend uitkeren. Of de olie en gas industrie, met bedrijven zoals Exxon, Shell en BP.

Kijk ook eens naar de Dividend Aristocrats

Ben je puur op zoek naar beleggen in dividendaandelen, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij de zogenaamde Dividend Aristocrats of Dividend Kings.

Een paar daarvan zijn in bovenstaande opsommingen ook al eens voorbij gekomen. Een bedrijf mag zich een Dividend Aristocrat noemen als het 25 jaar het uitgekeerde dividend telkens heeft verhoogd (Dividend Kings zelfs 50 jaar).

Daar zie je dus groei in in het uitbetaalde dividend. Als dat al zo lang goed gaat, dan gaat er ongetwijfeld iets goed in het bedrijf, en wordt het vaker als een veiligere belegging gezien. Maar over de langere termijn is het rendement erop ook uitstekend gebleken.

Ben je dus op zoek naar dividend aandelen die niet per se in een bepaalde sector vallen, neem dan ook zeker eens een kijkje bij de aristocraten onder de dividend aandelen.

4.5/5 - (2 stemmen)

Write A Comment