Rijk worden met beleggen, iets waar veel beginnende beleggers vaak wel van dromen. Het rijk worden met beleggen is echter misschien makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Of misschien juist wel lastiger als je definitie van rijk heel erg anders is.

Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met de tijd en het geld dat je in het beleggen kan stoppen. Immers, als je 10 euro per maand inlegt gaat het inderdaad erg lang duren voordat je jouw level van rijk behaald hebt.

In dit artikel wat meer over de manieren om rijk te worden met beleggen. Hoe lang dat kan duren, en of het mogelijk is voor jou.

Wanneer ben je rijk door beleggen?

Veel mensen zien de magische grens van 1 miljoen euro aan vermogen als het moment waarop iemand rijk is. Door inflatie is dit tegenwoordig een stuk beter te bereiken dan, pak hem beet, 20 jaar geleden.

Misschien ben je niet zozeer op zoek naar een vermogen van 1 miljoen, maar wil je een modaal inkomen overhouden uit je beleggingen. Dus zo’n 3.000 euro per maand, of 36.000 euro per jaar. Dat krijg je dus zonder iets te doen.

Maar wie weet is jouw definitie nog wel heel anders. Omdat een miljoen euro en een modaal inkomen voor veel mensen te begrijpen is, zal ik in dit artikel rekening houden met die twee voorbeelden.

Sterk afhankelijk van het rendement dat je haalt

Het is lastig om van te voren te zeggen wat voor een rendement je haalt. Het gemiddelde rendement van beleggen is zo’n 7% per jaar. Maar dat betekent niet dat je dit ieder jaar zal halen, of dat dit in de komende jaren ook het gemiddelde zal zijn.

Daarnaast is het afhankelijk van wat voor een strategie je kiest voor beleggen. Zo kan je defensief beleggen, waardoor je je kans vermindert dat je geld verliest, maar ook minder rendement kan verwachten. Of misschien beleg je liever offensief. Dan loop je meer risico om je geld te verliezen, maar is de verwachting ook een hoger rendement.

En misschien behoor je wel tot de uitverkorene die de markt jaar in jaar uit weet te verslaan, en dus een beter dan gemiddeld rendement haalt. Of je kiest voor indexbeleggen, waarmee je juist het marktgemiddelde aan rendement behaalt.

Allemaal dingen die van invloed kunnen hebben op het rijk worden door beleggen. Om het makkelijker te houden, ga ik in dit artikel uit van een gemiddeld rendement van 7%.

Miljonair worden met beleggen in 30 jaar

Is je streven om miljonair te worden met beleggen over een lange beleggingshorizon? Dan kan je dat in 30 jaar al bereiken. Mocht je al spaargeld hebben om te beleggen van 50.000 euro, dan moet je per maand zo’n 525 euro inleggen om na 30 jaar op 1 miljoen uit te komen.

525 euro per maand is natuurlijk veel geld, net als 50.000 euro inleggen in het begin. Maar daarmee kan je dus wel miljonair worden.

50.000 + 525 per maand

Overigens duurt het wel net wat langer voordat je dat miljoen bereikt. In de grafiek hierboven wordt geen rekening gehouden met vermogensbelasting. Dit omdat die in de toekomst ongetwijfeld weer omgegooid wordt. Bovendien zal 525 euro per maand ook steeds minder voor je worden, vanwege inflatie. Streep je dat tegen elkaar weg, en dan klopt het ook ongeveer.

Miljonair na 40 jaar door beleggen

Als je maandelijks minder geld inlegt, kan je ook nog miljonair worden. Alleen duurt het wat langer. Door 10 jaar extra de tijd te nemen, hoef je wel significant minder in te leggen per maand.

In plaats van 525 voor 30 jaar, kan je dat namelijk ook bereiken met 100 euro per maand. Ook hiervoor geldt dan wel 50.000 aan initiële inleg. Dat die 10 jaar extra zoveel meer opleveren, heeft te maken met het exponentiële effect van rendement over tijd.

50.000 + 100 per maand

Voor veel mensen is 50.000 inleggen natuurlijk ook erg veel om te doen. Stel je start met 10.000 euro, dan kan je na 40 jaar ook nog miljonair worden. Daarvoor heb je dan 340 euro per maand aan inleg nodig.

10.000 + 340 per maand

Zoals je ziet heeft het bedrag waarmee je begint een grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Hoe meer je daarom in het begin kan inleggen, hoe meer je kan verwachten na al die jaren. Wees je echter wel bewust dat je dit doet met geld wat je kan missen, voor een hele lange periode.

Modaal inkomen van beleggen

Is je doel om een passief modaal inkomen (36.000 euro per jaar) te verkrijgen uit je beleggingen, dan duurt dat wellicht ook minder lang dan je verwacht.

Als we het gemiddeld rendement van 7% weer pakken, dan betekent dat dat je een vermogen nodig hebt van 36000/0,07 = 515.000 euro. Als je daar ieder jaar 7% over verdient, dan is dat zo’n 36.000 euro.

Je zal dus een half miljoen euro aan belegd vermogen moeten hebben hiervoor.

Nu is het natuurlijk zo dat je zeker niet ieder jaar 7% zal behalen. Zo zullen er ook jaren bijzitten waarbij je 20% verliest. Maar het laat misschien wel zien dat het mogelijk is.

Waar je hierbij ook nog rekening mee moet houden, is dat je rendement uit je beleggingen (vermogen) wordt belast in box 3. Daarvoor geldt een heel ander tarief dan box 1, waar je loon in belast wordt.

Uiteindelijk betekent dat dat je van die 36.000 euro veel meer overhoudt als je het verdient uit je beleggingen, dan als je het verdient aan loon.

Conclusie

Rijk worden met beleggen is zeker mogelijk, maar daarvoor moet je wel lang bezig zijn met beleggen en maandelijks geld kunnen inleggen voor een lange periode.

Ook is het sterk afhankelijk van jouw definitie van rijk. Misschien voel je je al rijk als je een rendement van 1.000 euro per jaar haalt. Dan heb je uiteraard een stuk minder vermogen nodig dan de eerdere voorbeelden die ik aanhaalde in het artikel.

Definieer dus eerst wat je doel is van beleggen. Wil je rijk worden, hang daar dan een nummer aan en bepaal hoe je daar kan komen.

Mocht je nog niet weten of beleggen überhaupt iets voor jou is, dan kan je ook nog een oefen account openen. Op die manier kan je met fictief geld proberen of beleggen bij jou past.

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment