Peaks biedt een laagdrempelige manier van beleggen. Je kan namelijk beleggen met je wisselgeld. Hoe dat precies werkt, wat de kosten zijn en wat je aan rendement kan verwachten lees je in dit artikel over Peaks beleggen.

Hieronder vind je een inhoudsopgave om het artikel wat overzichtelijker te houden.

Wat is Peaks?

Peaks is een beleggings app van de Rabobank waarmee je met je wisselgeld kan beleggen. Dit gebeurt geheel automatisch, waardoor het voor jou een erg makkelijker manier is om te starten met beleggen.

Heel simpel gezegd, koop je ergens koffie voor bijvoorbeeld 2,50 euro. Dan leg je daarnaast nog 50 cent opzij om die vervolgens te beleggen. Zo heb je niet door dat je geld inlegt, maar kan het over een periode van tijd toch een flink bedrag worden.

Dit doet het vervolgens voor elke betaling die je met je pinpas maakt. Er wordt afgerond naar boven op de hele euro. Met dit bedrag wordt er vervolgens automatisch voor je belegd. Ook kan je ervoor kiezen om nog periodiek een bedrag over te maken of om eenmalig geld in te leggen.

Starten met Peaks kan al vanaf 1 euro.

Peaks beleggen voorbeeld

Hoe werkt Peaks?

Allereerst heb je de app nodig om te starten met Peaks. Die kan je hier downloaden voor Android en iOS.

Heb je die geïnstalleerd en een account aangemaakt, dan kan je diverse dingen doen met de app. Zo is het in ieder geval belangrijk dat je een manier hebt gekozen om geld in te leggen. Dit kan je op de volgende manieren doen:

 • Wisselgeld: dit is het basisprincipe van Peaks. Je betaalt met je pinpas ergens voor (bijvoorbeeld koffie op het station), en het bedrag wordt naar boven afgerond op de euro. Kost de koffie 2,50 euro, dan gaat er 3 euro van je rekening af en 50 cent daarvan naar je Peaks rekening. Dit gebeurt aan het einde van iedere week, zo kan je alles in 1 keer beleggen via de app (maximaal 150 euro per keer)
 • Periodiek extra inleggen: je kan er voor kiezen om op een andere manier in te leggen. Bijvoorbeeld elke dag een euro (bijvoorbeeld als je liever niet hebt dat al je transacties worden afgerond) of met een periodiek bedrag per maand (lees ook: dollar cost averaging)
 • Eenmalig inleggen: ook kan je er voor kiezen om eenmalig een bedrag in te leggen, dit is maximaal 10.000 euro.

Uiteraard kan je ook kiezen voor een combinatie van de keuzes. Dus én met je wisselgeld, én periodiek én eenmalig een bedrag.

Peaks rendement

Beleggen met Peaks hoef je niet zelf te doen, je moet enkel een profiel kiezen wat bij je past. Deze zijn in vormen van pittigheid ingedeeld. Hoe scherper hoe meer risico je neemt met je beleggingen. In onderstaande tabel zie je de verdelingen per portfolio die je kan kiezen. Daarbij ook het verwacht rendement volgens Peaks.

Profiel% aandelen% obligatiesVerwacht bruto rendement
Mild30703,2%
Pittig50504,3%
Scherp70305,4%
Heet90106,5%
Peaks beleggings profielen

Makkelijke manier van beleggen

Beleggen met Peaks is dus een relatief eenvoudige manier van beleggen. Het kan zeker interessant zijn voor mensen die met een klein bedrag willen beleggen.

Je hoeft enkel een manier te hebben om geld op je beleggingsrekening te zetten en een profiel te kiezen. Vervolgens gebeurt er op de achtergrond de rest.

Helaas zitten er aan Peaks wel wat kosten verbonden. In het volgende gedeelte wat meer over de kosten die erbij komen kijken, en waarom Peaks misschien toch niet zo’n geweldige keuze voor je is.

Welk profiel moet ik kiezen?

Afhankelijk van je eigen risicoprofiel kan je een keuze maken voor een profiel van Peaks.

Beleg je bijvoorbeeld voor heel veel later (zeg 20+ jaar), dan kan je eens kijken naar het meest risicovolle profiel. Dan zit je voornamelijk in aandelenfondsen, die over een langere termijn naar verwachting meer zullen opleveren.

Beleg je voor korte termijn, bijvoorbeeld tot over 5 jaar, dan is een defensiever profiel misschien gewenster. Dan zitten er minder schommelingen in je rendement, en is de kans op een groot verlies minder.

Ook als je bij wijze van spreken moeilijk kan slapen als je veel geld op de markt verliest, kan je misschien beter naar een profiel kijken die wat defensiever ingericht is.

Peaks kosten

Een broker als Peaks moet uiteindelijk ook geld verdienen om de kosten te dekken, want het kan zelf de dienst niet gratis aanbieden. Het handelen op de beurs kost immers ook gewoon geld.

Hiervoor zijn er dus kosten die je als gebruiker betaalt. Heel hoog zijn ze niet, maar als je met een klein bedrag belegt kan het dus wel een groot gedeelte van je inleg zijn.

Allereerst is het goed om te weten dat er ook voldoende dingen gratis zijn bij Peaks. Zo kan je de app gratis downloaden, gratis een account aanmaken en betaal je geen kosten aan Peaks om geld in te leggen of geld op te nemen. Ook het veranderen van portfolio brengt geen kosten met zich mee.

De Peaks kosten zijn als volgt:

 • €0,99 + 0,5%

Verder betaal je ook nog voor fondskosten (al zijn die verwerkt in de koers, en betaal je die niet los aan Peaks) van zo’n 0,25%-0,33% en transactiekosten van 0,03%-0,05%.

Overigens betaal je de eerste drie maanden geen kosten voor Peaks.

Peaks app overzicht

Peaks rendement verwachtingen kanttekening

In de tabel die je eerder zag zijn de verwachte rendementen opgenomen van Peaks. Het is goed om te beseffen dat dit om de bruto rendementen gaat, en hier de kosten dus nog vanaf moeten.

Om een beter idee te geven van het daadwerkelijke rendement, hier een voorbeeld:

 • Duur: 1 jaar
 • Inleg: 25 euro per maand
 • Totale inleg: 300 euro
 • Kosten 1e jaar: 9 euro (1e 3 maanden zijn gratis)

Stel je belegt met het profiel Pittig, dan zou je een verwacht rendement hebben van 4,3%. Dat is 12,90 euro met een totale inleg van 300 euro. Het grootste gedeelte daarvan gaat al op aan kosten, waardoor je overblijft met 3,90 euro. Oftewel 1,3% rendement. En dit is nog te positief, omdat het rendement over het totale bedrag is berekend, terwijl je pas aan het einde van het jaar zoveel ingelegd hebt.

Wat ook goed is om te onthouden, is dat het gemiddelde rendement bij beleggen enorm fluctueert. De verwachte rendementen zijn bepaald aan historische rendementen over lange termijn. Het zegt niks over wat er volgend jaar zal gebeuren.

Goed gespreide beleggingen

De fondsen waarin je belegt bij Peaks, zijn indexfondsen. Indexbeleggen is erg interessant omdat je een goede spreiding hebt en daardoor een verminderd risico hebt.

Bij Peaks wordt je geld in verschillende aandelen- en obligatiefondsen belegt. Dit zijn een zestal fondsen.

Aandelenfondsen bij Peaks:

 • UBS ETF (LU) MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF
 • iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF
 • UBS ETF (LU) MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF
 • iShares MSCI EM SRI UCITS ETF

Hiermee leg je dus gespreid in bij bedrijven over de hele wereld. In Amerika, Europa, Azië en opkomende landen.

Obligatiefondsen bij Peaks:

 • iShares Core € Govt Bond UCITS ETF
 • Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF

De obligatiefondsen zijn verspreid over staats- en bedrijfsobligaties.

Duurzaam beleggen bij Peaks

Wat je misschien ook opgevallen is aan de namen van de fondsen, is dat er ‘socially responsible’ in staat. Alle fondsen waarin Peaks je geld belegt, zijn duurzame fondsen.

Zo beleg je niet in bedrijven die mensenrechten schenden, veel milieuschade veroorzaken of handelen in tabak, alcohol, wapens of actief zijn in de gokmarkt.

Steeds meer mensen willen beleggen en ook duurzaam beleggen, daar spelen ze bij Peaks goed op in.

Peaks ervaringen

Als je het internet afspeurt naar ervaringen met Peaks kom je eigenlijk vooral positieve ervaringen tegen.

Dat komt omdat je met Peaks best makkelijk kan starten, je hoeft geen kennis te hebben en de app is makkelijk in gebruik.

Peaks kan ook als zeer betrouwbaar worden gezien, aangezien het onderdeel is van de Rabobank.

Negatieve ervaringen met Peaks zijn er nauwelijks. Sporadisch misschien van mensen die geld hebben verloren, maar dat ligt niet zozeer aan Peaks als wel aan het risicovolle karakter van beleggen.

Wat ik persoonlijk jammer vind aan de app, is dat de kosten relatief hoog zijn als je daadwerkelijk enkel met je wisselgeld belegt. Zo maak je veel minder rendement. Maar het is zeker een leuke manier om het beleggen te proeven, voordat je er serieuzer mee van start gaat.

Conclusie Peaks beleggen

Peaks is een beleggingsapp die beleggen voor beginners makkelijker en eenvoudiger maakt.

Het design van de app zit erg goed in elkaar, waardoor je als gebruiker al heel makkelijk aan de slag kan. Ook is het idee van het beleggen van je wisselgeld erg interessant, omdat men zo ongemerkt toch best wel wat geld kan inleggen.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de kosten van Peaks je rendement best wel drukken, vooral als je met weinig geld belegt. De kosten van Peaks zijn niet per se heel hoog, maar ze kunnen vooral relatief hoog zijn.

Uiteindelijk daalt je rendement wel flink als je met weinig geld belegt bij Peaks. En gezien je dit met je wisselgeld doet, zal je waarschijnlijk ook niet heel veel geld beleggen.

Voor mensen die willen beginnen met beleggen maar nog niet helemaal weten hoe of wat, kan het wel een leuke uitkomst zijn om te proberen. Wil je echter serieuzer aan de slag, kijk dan ook eens bij een broker als DEGIRO.

Een ander alternatief is Brand New Day, waar je ook enkel je profiel hoeft in te stellen en geld te geven om te beleggen (wat ook geautomatiseerd kan). Zo hoef je zelf helemaal geen keuze te maken over je beleggingen, maar maak je wel meer rendement.

Interesse in de app van Peaks gekregen? Je kan hem via onderstaande button downloaden als app op je telefoon.

5/5 - (2 stemmen)

1 Comment

 1. Top app. Eenvoudig, laagdrempelig en 5€ start tegoed met persoonlijke code!

Write A Comment