Voor dividend beleggen geldt dat het heel wat voor- en tegenstanders kent. Ondanks de duidelijke voor- en nadelen die er aan beleggen in dividendaandelen zijn verbonden moet het gezegd dat heel wat gerenommeerde beleggers het er toch met elkaar over eens zijn dat dit mogelijk op lange termijn de beste effecten zijn die je in bezit kan hebben.

Onder meer Warren Buffett staat er bijvoorbeeld om bekend nagenoeg uitsluitend positie in te nemen in bedrijven die een dividend uitbetalen. Dit niet in het minst omdat hij op deze manier met zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway zijn investeringsportefeuille verder kan laten aandikken zonder keer op keer zelf terug nieuwe investeringen te moeten doen. Zie jij hier als belegger ook wel brood in, maar zou je graag eerst meer te weten willen komen over de voor- en nadelen die zijn verbonden aan dividendbeleggen? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de onderstaande informatie.

Wat is dividendbeleggen precies?

Wanneer we het hebben over dividendbeleggen hebben we het over het beleggen van kapitaal in bedrijven die een bepaalde hoeveelheid aan dividend uitkeren. Dit is in feite een deling van de winst met de aandeelhouders van het bedrijf.

Meer weten over dividend, lees dan dit artikel eens.

In tegenstelling tot wat heel wat nieuwe investeerders vermoeden is dit niet iets dat geldt voor alle bedrijven, in tegendeel. Voor menig aantal bedrijven geldt namelijk dat ze geen dividend over hun aandelen uitbetalen omdat ze bijvoorbeeld de winst volledig willen aanwenden om nieuwe investeringen te kunnen doen. In dat geval ben je als belegger louter en alleen aangewezen op de potentiële meerwaarde die kan worden gerealiseerd voor wat de aandelenkoers betreft. Gaat de koers met andere woorden gedurende enige tijd achteruit? Dan is er helemaal niets om dit verlies tussentijds te compenseren. 

Door te kiezen voor dividendbeleggen kan je dus duidelijk gokken op twee paarden. In eerste instantie is het mogelijk dat er een bepaald koersrendement wordt gerealiseerd door het aandeel waarin je investeert. Daarnaast kan je echter ook nog eens rekenen op de periodieke uitbetalingen van het dividend. Deze dividenden kunnen op verschillende manieren worden aangewend. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken als passief inkomen waardoor je er een grotere levensstandaard op kan nahouden, maar je kan er ook voor kiezen om de dividenden te herbeleggen waardoor je een periodieke meerwaarde realiseert voor je beleggingsportefeuille. Voor welke van beide mogelijkheden jij zal kiezen is uiteraard geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Wat maakt dividendbeleggen zo populair onder grote beleggers? 

Er zijn in principe twee verschillende aspecten die ervoor zorgen dat dividendbeleggen ongelofelijk populair is onder grote beleggers. In eerste instantie is er de mogelijkheid om de ontvangen dividenden te herinvesteren. Dit is een belangrijk voordeel dat je beslist niet mag onderschatten. Heel wat beleggers willen graag op periodieke basis investeren in hun portefeuille. Dat is een interessante keuze, maar het spreekt voor zich dat hiervoor wel kapitaal is vereist. 

In het bijzonder wanneer er sprake is van een sluimerende beurs zal je kunnen vaststellen dat dit niet altijd even voor de hand liggend is. Wanneer je dan kan rekenen op een passieve inkomstenstroom onder de vorm van dividenden wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. In dat geval kan je de dividenden gewoon terug herinvesteren waardoor niet alleen je beleggingsportefeuille aandikt, maar waardoor ook je dividenden stelselmatig zullen verhogen. 

Een tweede reden waarom dividendbeleggen zo populair is onder grote beleggers heeft te maken met de zekerheid die ze bieden. Zelfs wanneer de beurs voor een bepaalde periode in een impasse terecht komt zal je namelijk kunnen vaststellen dat de dividenden alsnog gewoon uitbetaald zullen worden. Op deze manier kan een terugvallende aandelenkoers op een efficiënte manier worden gecompenseerd en dat is alleen maar interessant.

Zo zie je bijvoorbeeld ook dat er dividend uitkerende bedrijven zijn die over een langere termijn de beurs weten te verslaan. Klinkt misschien soms saai om in deze bedrijven te beleggen, maar het rendement mag er wezen.

Wat kan je zelf verwachten van dividendbeleggen?

Veel nieuwe investeerders die ervoor kiezen om te beginnen met dividendbeleggen hebben torenhoge verwachtingen. Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat ook dividendbeleggen bepaalde (financiële) inspanningen zal vereisen. Je kan dan ook zeker niet verwachten dat je door bijvoorbeeld duizend euro te investeren meteen kan rekenen op een significant passief inkomen dat aan je uit zal worden betaald. Succesvol dividendbeleggen betekent in de praktijk dan ook doorgaans dat je stelselmatig zal moeten blijven investeren. Alleen door het herinvesteren van de ontvangen dividenden zal je bovendien kunnen vaststellen dat je ook zal kunnen profiteren van het zogenaamde rente-op-rente effect

Ondanks het feit dat dividendaandelen gemiddeld slechts een beperkte groei doormaken moet het gezegd dat er dus duidelijk toch een aantal niet onbelangrijke voordelen aan verbonden zijn. Niet alleen creëer je op deze manier een stukje extra zekerheid in je portefeuille, daarnaast zorg je er meteen ook nog eens voor dat je bijvoorbeeld een passief inkomen kan realiseren. Het mag dan ook duidelijk zijn, voor elke belegger is het zeker interessant om zich even concreet te verdiepen in de mogelijkheden die dividendbeleggen met zich meebrengt. 

Write A Comment