Passief beleggen klinkt misschien als iets wat je niet erg veel op gaat leveren. Immers, hoe kan je nou niks doen en toch voldoende rendement maken? Toch laat onderzoek uit diverse hoeken zien dat passief beleggen vaak meer oplevert dan passief beleggen.

In dit artikel wat meer informatie over passief beleggen, wat het is, hoe het met actief beleggen vergelijkt en wat een goede keuze voor jou is.

Wat is passief beleggen

Passief beleggen is het simpelweg volgen van de hele markt. Daarbij focus je je dus niet op een individueel aandeel, maar een mandje met aandelen. In Nederland is daar de AEX bijvoorbeeld een bekend voorbeeld van.

Met een passieve belegging kan je bijvoorbeeld een ETF kopen, die exact dezelfde inhoud heeft als de AEX. Die aandelen blijven in dat mandje zitten, en er wordt niet in gehandeld. Enkel als de index verandert (bijvoorbeeld omdat er een nieuw bedrijf bijkomt), zal ook het mandje met aandelen veranderen.

Fondsbeheerders maken hierdoor significant minder kosten. Je hoeft immers geen dure analytici te betalen om naar de jaarverslagen te kijken of andere macro economische gegevens. Daarmee is zo’n fonds erg goedkoop.

Wat is actief beleggen?

Actief beleggen is het tegenovergestelde van passief beleggen. Met actief beleggen probeer je juist de index te verslaan, die je met passief beleggen volgt.

Dit probeert men te bewerkstelligen door te gegevens van een bedrijf of industrie te analyseren, en vervolgens op de juiste momenten in en uit te stappen.

In theorie zou je hier namelijk heel goed meer rendement mee weten te halen. Immers, als je op een hoog niveau kan verkopen en op een laag niveau weer kan inkopen, doe je het beter.

Belangrijk verschillen passief en actief beleggen

Daarmee zijn er voor beide beleggingsstrategieën wel wat te zeggen. Ze hebben beiden zo hun voor- en nadelen, die hieronder even kort opgesomd worden.

Passief beleggen voordelen

Passief beleggen nadelen

  • Je verslaat nooit de markt, wat voor velen een doel op zichzelf is
  • Gelimiteerd in de bedrijven waar je je geld in stopt

Actief beleggen voordelen

Passief beleggen nadelen

  • Hogere kosten (verschilt tot een procent per jaar, wat je dus mist op je rendement)
  • Potentieel meer risico

Welke vorm is beter?

De belangrijkste vraag is dan misschien wel of passief of actief beleggen tot een hoger rendement lijdt. Je zou kunnen verwachten dat actief beleggen ‘beter’ is, omdat mensen daarin actief bezig zijn met het begrijpen en voorspellen van de markt.

Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat de passieve fondsen het over het algemeen beter doen. Zeker als je kijkt over een langere periode.

Hier vind je een onderzoek van S&P Global, waarin ze kijken naar passieve en actieve beleggers in de S&P 500 (large cap), S&P MidCap 400 (mid cap) en S&P SmallCap 600 (small cap).

Over de periode van 1 jaar, die eindigt op 30 juni 2018, hadden zo’n 63% van de beleggers in large cap aandelen de S&P 500 index niet verslagen. Toegegeven, 37% heeft dat dus wel gedaan. Maar kies die op de voorhand maar eens uit. Ongeveer dezelfde cijfers (resp. 54% en 72%) gelden ook voor de mid en small cap actieve beleggers.

Nog interessanter, is dat over een periode van 15 jaar het aantal actieve fondsen dat een passief fonds verslaat daalt naar 2-8% (afhankelijk van de grootte van de bedrijven waarin gehandeld wordt). Daarbij nog de voetnoot dat actieve fondsen opgezegd kunnen worden als de prestatie niet naar behoren is, en dat bij passieve fondsen niet kan.

Daaruit kan je concluderen dat passief beleggen, over de lange termijn, toch echt een betere uitkomst lijkt te zijn voor velen.

Passief beleggen is populair

Mede door de voorbeelden zoals hierboven getoond, is passief beleggen erg populair onder beleggers. Steeds meer geld stroomt er naar de indexfondsen en er is steeds meer te vinden over het simpelweg indexbeleggen: je geld in een index stoppen en daar verder niks meer aan doen.

Door de toegenomen populariteit (of de populariteit neemt juist toe omdat…) zijn er veel meer variaties gekomen. Zo is het niet alleen meer mogelijk om de grote Amerikaanse indices te volgen, maar overal ter wereld kan het. Ook kan je een wereldwijd fonds zoals VWRL kopen.

Daarnaast zijn de beheerkosten ook significant gedaald, wat uiteindelijk ten goede komt aan je rendement. Door het rente op rente effect zullen deze kleine verschillen in kosten over een lange periode toch opbouwen tot een groot verschil in geld.

Voorkom deze fouten bij passief beleggen

Passief beleggen klinkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook wel. Toch zijn er wel nog een aantal valkuilen waar je voor moet waken. Hieronder bespreek ik er een paar met je.

Te laat starten: een groot gedeelte van je uiteindelijke rendement wordt bepaald door de tijd die je in de markt zit. 10 jaar extra aan beleggingen (ook al is het met weinig geld) zullen je in de laatste jaren significant meer geld opleveren. Start daarom op tijd met beleggen. Beter gister dan morgen!

Uit paniek handelen: het komt wel eens voor dat de markt hard zakt. Hij gaat niet altijd naar boven. Schrik er dus niet van als dat gebeurt. Dit is een risico die komt kijken bij beleggen. Als alles al is gedaald, heeft het misschien ook geen zin om dingen te verkopen. Handel zeker niet vanuit emotie, maar houd je aan je beleggingsstrategie. Mocht je het toch niet fijn vinden als alles daalt, kan je overwegen om meer obligaties aan te houden.

Geen spreiding: spreiding is ook erg belangrijk bij beleggen. Ook als je aan indexbeleggen doet. Zo kan het zijn dat een belegging in de AEX alleen niet voldoende spreiding geeft. Dat komt omdat er een paar bedrijven zijn (ASML, Shell, Unilever) die grootgewichten zijn in het fonds. Wat het aandeel van zo’n bedrijf doet, zegt ook vaak waar de koers van de AEX naartoe gaat. Spreiden kan je bijvoorbeeld doen met een wereldfonds als VWRL, of kijk eens naar Amerikaanse of Europese fondsen.

De markt willen timen: ga je passief beleggen, probeer dan ook zeker niet de markt te timen. Dit probeert men al te doen met actief beleggen. Als je kiest voor passief beleggen omdat je meer rendement verwacht, zou het dus vreemd zijn om zelf actief bezig te zijn door de markt te willen timen. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat je daar jaren op moet wachten, en dan mis je mogelijk veel rendement & dividend.

Niet willen herbalanceren: herbalanceren is misschien een kleine vorm van activiteit als passieve belegger. En het is belangrijk. Als je gekozen hebt voor een bepaalde strategie (bijvoorbeeld 40% obligaties, 60% aandelen), dan kan dat over de tijd veranderen. Door te herbalanceren verlaag je je risico. In dit artikel lees je meer over herbalanceren met drie methodes.

‘Passief beleggen is niet zo spannend’

Passief beleggen kan inderdaad erg saai zijn. Het is een veelgehoord argument van mensen waarom ze toch niet willen kiezen voor passief beleggen. En dat is hun goed recht natuurlijk.

Er zit uiteraard ook een kern van waarheid in. Voor passief beleggen hoef je niet zoveel te doen. Dat kan overigens ook met actief beleggen, bijvoorbeeld als je een actief beleggingsfonds koopt. Hoef je zelf ook niks te doen, maar beleg je wel actief.

Zelf actief beleggen kan natuurlijk ook, als je graag de touwtjes in eigen hand hebt en meer flexibel wilt zijn.

Waar je ook voor kiest, laten we hopen dat je een leuk rendement weet te halen.

Beleg je zelf al? En doe je dit actief of passief? Laat zeker even weten in de comments hoe je daar zelf over denkt, en wat je eventuele resultaten zijn.

5/5 - (2 stemmen)

1 Comment

Write A Comment