Een opkomende markt voor investeringen en beleggen is die van crowdfunding. Oneplanetcrowd is een daarin een platform die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Op het platform vind je ondernemers die op zoek zijn naar een lening via crowdfunding. De ondernemers die je op Oneplanetcrowd vindt zijn allen bezig met het creëren van duurzame impact op de samenleving.

In dit artikel lees je meer over wat crowdfunding is, wat Oneplanetcrowd is en hoe het werkt.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is het ophalen van geld bij het grote publiek. Doordat je een groot publiek aanspreekt, is de inleg per persoon vaak niet heel hoog. Daardoor is crowdfunding een investering optie met een laag instapniveau.

Bekende (internationale) crowdfunding platform zijn bijvoorbeeld Kickstarter of Indiegogo. Daar betaal je voor een product of service. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kan het ook zien als een lening die je aan een bedrijf betaalt, die die lening vervolgens terug zal betalen. Inclusief rente.

Door crowdfunding toe te passen, ken je de individuele investeerders beter en kan je een speciale band met ze ontwikkelen. Jij, als investeerder, zal immers een reden hebben gehad om te investeren. Misschien omdat je rendement zoekt, maar misschien ook wel omdat je het idee tof vindt.

Bedrijven passen deze vorm van investeringen steeds vaker toe. Hierin ben je namelijk niet afhankelijk van een bank. En zoals gezegd kan je ambassadeurs voor je bedrijf krijgen.

Wat is Oneplanetcrowd?

Oneplanetcrowd is zo’n online crowdfundingplatform. Het speciale aan Oneplanetcrowd, is dat het een focus op duurzaamheid heeft. Hier zie je dus enkel ondernemingen van duurzame aard.

Op het platform komen vraag en aanbod bij elkaar. Als je als ondernemer geld nodig hebt voor een duurzaam project, kan je dit op Oneplanetcrowd plaatsen. Beleggers en investeerders die in duurzame crowdfunding projecten willen investeren, kunnen dit vervolgens via het platform doen.

Oneplanetcrowd helpt hier bij het toezien op het nakomen van de verplichtingen. Dus of die zijn lening wel afbetaalt. Het zal ook namens de beleggers optreden als blijkt dat er betaalproblemen zijn.

Want het is goed om te weten dat ook hier risico’s aan hangen, en die zijn er allemaal voor de belegger. Het kan namelijk zo zijn dat een onderneming niet voldoende geld heeft om de leningen terug te betalen. Het risico ligt dus bij de belegger.

Oneplanetcrowd geeft verder aan te opereren volgens de principes van bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar staat niet onder toezicht van de toezichthouder.

Hier lees je meer informatie op de website van Oneplanetcrowd.

Opties voor crowdfunding

Oneplanetcrowd biedt twee vormen van leningen aan. Een gewone lening en een converteerbare lening.

Bij de reguliere lening betaal je een bedrag aan de onderneming die hier rente op terugbetaalt en aflost.

Bij de converteerbare lening kan je als investeerder aandeelhouder worden van het bedrijf. De rendementen en risico’s van deze twee soorten leningen verschillen van elkaar. Daarover later nog meer.

Rendement bij Oneplanetcrowd

Wat het rendement van je belegging bij Oneplanetcrowd is, verschilt heel erg per lening. Voor de reguliere leningen is dat wat makkelijker in te schatten. Als je gaat kiezen uit een project, dan zie je namelijk de rente die er voor betaald wordt.

Zoals je kan zien, verschilt dat best wel van elkaar. De meeste leningen bieden rente aan van tussen de 5% – 7%. Je ziet soms ook wel projecten voorbijkomen die 4% of 8% aanbieden.

Kijk je naar de converteerbare leningen, dan is het bepalen van het rendement veel lastiger. Als je namelijk de mogelijkheid krijgt om aandeelhouder te worden van het bedrijf, weet je niet wat het uiteindelijk waard wordt op het moment dat je je aandelen verkoopt. Je kan verwachten dat het rendement wel hoger ligt, vooral omdat je meer risico neemt. Niemand weet immers wat het bedrijf waard zal zijn over X aantal jaar.

Dubbel rendement

Oneplanetcrowd omschrijft het rendement dat je behaalt als dubbel rendement.

Een deel is namelijk financieel rendement, het andere deel is maatschappelijk. Voor het financiële rendement is dit afhankelijk van het risicoprofiel van een investering. Het maatschappelijk rendement wordt bepaald aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de UN. De bedrijven moeten aan minimaal een van die doelen voldoen.

Investeringsmogelijkheden

Er worden best wel wat projecten op Oneplanetcrowd geplaatst. Als investeerder krijg je daarmee dus de keuze uit voldoende verschillende projecten.

Om nog een paar projecten te noemen die erg succesvol zijn gebleken, zie hieronder.

VanMoof

VanMoof is een maker van elektrische fietsen, en heeft al via diverse campagnes veel geld op weten te halen via Oneplanetcrowd. Bovenstaande afbeelding zijn van twee campagnes die ze in 2019 hebben gedraaid. Eerder (2017) heeft VanMoof ook al een campagne gedraaid via Oneplanetcrowd die tot dan de succesvolste Nederlandse crowdfunding campagne was.

Fairphone

Fairphone is een ander redelijk bekend bedrijf dat geld heeft opgehaald via Oneplanetcrowd, en met groot succes.

Het bedrijf focust zich op het maken en ontwikkelen van duurzame telefoons.

Een ander bekend bedrijf dat onlangs via deze weg investeerders zocht, was SnappCar.

Kosten Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is ook een bedrijf, en heeft geld nodig om de dienstverlening te voltooien.

Hiervoor betaal je een beheerfee van 0,8% op jaarbasis van de uitstaande leningen. Dit wordt verrekend met de betalingen die je ontvangt vanuit je investeringen.

Oneplanetcrowd heeft ook een loyaliteitsprogramma. Hiervoor kom je in aanmerking als je 5 of meer uitstaande leningen hebt of meer dan 15.000 euro hebt uitstaan.

Afhankelijk van hoeveel lopende (converteerbare) leningen je hebt en hoeveel geld er geïnvesteerd is door jou als investeerder, ontvang je meer korting. Hiervoor wordt er als volgt gecategoriseerd.

Voorbeeld van kosten

Als je 2.000 euro aan uitstaande leningen hebt, dan is het gemiddelde uitstaande bedrag daar 50% van, dus 1.000 euro. De gemiddelde jaarlijkse beheervergoeding is dan 1.000 * 0,8% = 8 euro.

Let wel op dat dit om gemiddeldes gaat. Afhankelijk van het uitstaande bedrag kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

Je hoeft als investeerder verder geen transactiekosten te betalen. Bij bankkosten door internationale overschrijvingen dien je wel zelf op te draaien voor de gemaakte kosten.

Risico’s van investeren in crowdfunding

Beleggen en investeren brengt altijd risico’s met zich mee, zo ook voor crowdfunding.

Het grootste risico is dat een bedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen van de (converteerbare) lening. Hierdoor kan je een deel of zelfs de hele lening kwijtraken.

Voor Oneplanetcrowd geldt dat op het moment (mei 2020) 2,41% van de leningen zijn afgeboekt. Dat gedeelte van de leningen zijn dus niet betaald. Bijna 30% is volledig afgelost en de rest (zo’n 70%) is nog openstaand.

Oneplanetcrowd heeft zelf ook een pagina gewijd aan het risico dat komt kijken bij investeren via crowdfunding. Daar geven ze aan dat het bijvoorbeeld een goede aanvulling kan zijn op een beleggingsportefeuille omdat het financiële rendement hoger ligt dan sparen of beleggen.

Ze hanteren zelf de vuistregel dat het niet raadzaam is om meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen in crowdfunding te stoppen. Om vervolgens ook nog binnen crowdfunding je kansen te spreiden, door in meerdere projecten te stappen. Natuurlijk het geheel aan jezelf wat je doet, maar wees je bewust van de mogelijke risico’s.

Voordelen Oneplanetcrowd

Investeren in crowdfunding via Oneplanetcrowd biedt diverse voordelen, bijvoorbeeld:

  • Instappen met een laag bedrag
  • Je investeert in duurzame projecten
  • Er is soms een mogelijkheid om je (tegen korting) in te kopen als aandeelhouder van een bedrijf
  • Erg makkelijk en transparant platform

Nadelen Oneplanetcrowd

Er zijn ook wat nadelen die je in je overweging mee moet nemen:

  • Rendement lijkt niet heel veel hoger dan dat je op de beurs kan krijgen
  • Moeilijk om exacte informatie te achterhalen over een project/bedrijf
  • Crowdfunding investeringen brengen risico’s met zich mee

Conclusie

Crowdfunding biedt een mooie manier om ook kleinere bedrijven te ondersteunen in groeien. Zeker een platform als Oneplanetcrowd is erg interessant om mee te werken, omdat je niet enkel geld kan verdienen maar ook nog maatschappelijk bezig bent. Veel mensen, waaronder mijzelf, zal dit ongetwijfeld aanspreken.

Hoewel er ook risico’s verbonden zijn aan deze vorm van investeren, is dat niet toepasbaar op enkel Oneplanetcrowd. Wat dat betreft is het een prima partij om bij te zijn voor je crowdfunding investeringen.

Als je eens een kijkje wilt nemen bij Oneplanetcrowd, kan je hier terecht.

Write A Comment