Voordat je start met beleggen, is het goed om te weten hoe je beleggingsstrategie eruit ziet. Wat voor een aandelen je koopt, en wat daarvoor de redenen kunnen zijn. Hierbij is het ook goed om te bedenken of je offensief wilt beleggen, en daarmee mogelijk meer rendement kan halen.
Offensief beleggen klinkt voor velen interessant omdat je meer rendement kan maken, maar wees je ook bewust van de extra risico’s die hierbij komen kijken. In dit artikel meer informatie over offensief beleggen.
Inhoudsopgave
Wat is offensief beleggen?
Offensief beleggen is een vorm van beleggen waarbij je veel risico neemt, in de veronderstelling dat het rendement ook een stuk hoger is.
Een officiële definitie voor een offensieve belegger is er niet. Iedereen heeft zo zijn eigen definities daarvoor. Wat voor iemand als offensief wordt gezien, past bij de ander misschien nog niet in dat rijtje.
Uiteindelijk is offensief beleggen dus redelijk persoonlijk. Over het algemeen wordt een portefeuille die volledig in aandelen zit bijvoorbeeld wel gezien als offensief.
Met offensief beleggen neem je dus meer risico. Hoewel de verwachting van positief rendement hoger ligt als de koers stijgt, is het verlies ook groter als de prijs daalt. Kijk maar eens naar het gemiddelde rendement op aandelen en obligaties. Daar zitten de grote uitschieters (naar boven en onder) bij de aandelen.
In welke producten kan je dan beleggen?
Er zijn veel verschillende producten die als offensief gezien kunnen worden.
Zoals al eerder genoemd wordt het 100% beleggen in aandelen door velen al gezien als offensief. Ook als je dit in een indexfonds doet, waarmee je dus een grote spreiding hebt.
Andere vormen van offensief beleggen is bijvoorbeeld het beleggen in aandelen met een zogenaamde hoge P/E ratio (price/earning, oftewel koers/winst verhouding). Dit zijn ook wel de groei aandelen, omdat ze potentieel veel kunnen groeien. Een bekend voorbeeld daarvan is Tesla. Veel mensen verwachten veel van Tesla, mits ze blijven groeien zoals ze dat op het moment doen.
Offensief beleggen is er niet alleen voor aandelen. Zelfs voor obligaties kan je offensief (offensiever) beleggen. Denk bijvoorbeeld aan de obligaties van landen in de Eurozone die gered moeten worden, dit zijn een stuk risicovoller.
Verder kan je nog denken aan producten als CFD’s, Bitcoin of iets anders wat ook erg speculatief is. Zo lang het risico groot is, maar het verwachte rendement hoog, kan je spreken van een offensieve belegging.
Andere profielen van beleggen
Niet alle beleggers kiezen voor een offensieve beleggingsstrategie. Er bestaan ook andere profielen. Hoewel daar ook geen definitie voor is, worden profielen vaak ingedeeld op bijvoorbeeld offensief, neutraal of defensief (of de uiterste daarvan, denk bijvoorbeeld aan zeer defensief).
Neutraal profiel
Met een neutraal profiel zit je tussen de profielen in. Daarmee maak je je risico’s en rendementen ongeveer gemiddeld. Veel mensen hebben liever niet een te hoog risico, en kiezen daarom voor bijvoorbeeld een neutraal profiel.
Dit bestaat bijvoorbeeld uit 60% in aandelen en 40% in obligaties. Ook andere percentages zijn uiteraard mogelijk, al is de 60/40 verdeling een erg bekende.
Defensief profiel
Met een (zeer) defensief profiel ben je op zoek naar een stabiel rendement en een laag risico. Dit kan je nastreven door een flink deel van je portefeuille in obligaties te steken.
Een defensieve belegger is wel op zoek naar meer rendement dan een spaarder, immers waarom zou je anders beleggen. En dat kan je met diverse obligaties nog prima nastreven.
Ook zijn er defensieve beleggers die nog kiezen voor een deel in aandelen. Bijvoorbeeld 10-30% van hun portefeuille. Zo kan je ook nog genieten van een stijgende koers op de aandelenmarkt.
Is offensief beleggen geschikt voor mij?
Of offensief beleggen bij jou past, hangt heel erg van jezelf af.
Allereerst is het goed om te beseffen dat een offensieve stijl het beste samengaat met een lange horizon. Daarbij moet je denken aan 20+ jaar. Zo voorkom je dat de korte termijn volatiliteit van de markt een te grote invloed heeft op de waarde.
Daarnaast is het goed om te bedenken dat je (veel) geld kan verliezen als je kiest voor een offensieve strategie. Mocht je nog prima kunnen slapen met een verlies van -50%, dan kan offensief beleggen een goede keuze voor je zijn.
Heb je liever niet zo’n grote invloed van de volatiliteit op je winsten, dan kan je waarschijnlijk beter even kijken naar een wat meer defensievere stijl. Lees daarvoor ook eens het bericht veilig beleggen.
Profiel kiezen bij vermogensbeheerder
Beleggen kan je prima zelf doen. Via deze site hoop ik je op weg te helpen om te beginnen met beleggen. Mocht je het liever willen uitbesteden, dan kan dat ook goed. Bijvoorbeeld bij een vermogensbeheerder (tegen vaak hoge kosten en een lager rendement).
Bij het kiezen van een vermogensbeheerder kom je ook vaak de profielen tegen van zeer offensief tot zeer defensief. Daaruit moet je vaak zelf een keuze maken, waarop de vermogensbeheerder aan de slag gaat.
Mocht je hiervoor kiezen, dan is het goed om te weten dat een defensief profiel bij de ene beheerder een offensief profiel bij de andere kan zijn. Omdat er geen strikte eisen zijn omtrent die profielen, kan iedereen er zijn eigen benaming aangeven.
Zo schreef het Financieel Dagblad al eerder, na aanleiding van een klacht van de Consumentenbond.
Toentertijd werd toegezegd dat ze gingen uitzoeken of het mogelijk is om daar een standaard in te vinden. Dat lijkt helaas nog niet gelukt.
Overigens wel goed om te noemen is dat er een zogenaamde risicowijzer is. Deze geeft op een schaal van 1-7 aan wat het risico van een belegging is. Waarbij 7 het hoogste risico weergeeft. Meer daarover valt te lezen op de site van de AFM. Echter is het niet verplicht om dit te benoemen bij een belegging (enkel in de documentatie, die toch weinig mensen lezen), waardoor het voor velen nog giswerk kan blijven.