Voordat je direct een account aanmaakt bij een broker, is het misschien goed om te oefenen met beleggen. Je kan op diverse manieren oefenen. Hiervoor gebruik je nepgeld, dus je zal zelf niks verliezen aan vermogen.

Waarom beleggen oefenen

Voordat mensen überhaupt beginnen met zelf beleggen, denkt iedereen altijd dat het heel lastig is om te doen. Ze zien misschien mensen op Wall Street voor zich die naar 20 schermen tegelijk kijken en constant aan de telefoon hangen.

Door de opkomst van bijvoorbeeld ETF beleggen of indexbeleggen, zien veel mensen in dat het ook veel eenvoudiger kan. Uiteindelijk kan je het zelf zo moeilijk maken als je wilt.

Toch kan het nog ingewikkeld zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet helemaal weet hoe het aankopen van aandelen werkt, of dat je in eerste instantie misschien te veel risico neemt dan je lief is.

Met een oefenaccount kan je beleggen met nepgeld. Op die manier kan je ook kijken hoe je reageert als je ziet dat je beleggingen in waarde dalen.

Demo account aanmaken

Een online broker waar je bijvoorbeeld een demo-account aan kan maken, is bij Plus500.

Met een demo account kan je met 40.000 euro aan fictief geld beleggen op de markt. Dit doe je op het platform van Plus500.

Je hebt dezelfde mogelijkheden als met echt beleggen, waardoor je dus ervaring opdoet zonder risico te lopen dat je je eigen geld verliest.

Dit platform is verder ook in het Nederlands. Daardoor is het een handige manier om te leren beleggen bij dit platform.

Een andere optie is om via eToro een demoaccount te openen. Ook deze is in het Nederlands. Hier krijg je tot $100.000 fictief geld om mee te oefenen.

Fictief beleggen

Een andere mogelijkheid is om een fictief te beleggen. De meest bekende daarvan is het RTL Z Beursspel.

Met het RTL Z Beursspel kan je goed oefenen met beleggen. Ook hier krijg je een fictief vermogen om te beleggen.

Het mooie aan deze manier, is dat je een heel duidelijk overzicht hebt van je prestaties. Je fictieve rendement, transacties en totale portefeuille zie je in het dashboard, en je kan ook duidelijk handelen.

Er zijn om de tijd ook diverse competities. Zo kan je meedoen met andere mensen om te strijden. Er is ook een speciale competitie voor studenten (beleggingsverenigingen) die graag meedoen.

Nadelen van oefenen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je belegt met fictief geld, en dus geen risico loopt op verliezen. Toch zijn er ook nadelen.

Zo is het absoluut geen garantie dat je goede beleggingen maakt in de echte wereld, als je ook goede beleggingen hebt gemaakt in een demo account. Zo werkt het helaas niet. Als je start met beleggen met echt geld, kan je dat altijd verliezen.

Een ander nadeel is dat je misschien andere strategieën hebt als je belegt met echt geld. Als je dit doet, zal de werkelijkheid ook anders zijn dan de fictieve beleggingen.

Verder raak je misschien gewend aan het beleggen in het algemeen, maar ook aan het platform van de broker. De kans is dan groot dat je ook daar gaat beleggen, want daar ben je mee bekend. Hoeft niet altijd de beste keuze te zijn, omdat sommige brokers geen demo account aanbieden, maar misschien wel een betere keuze zijn (bijvoorbeeld door lagere kosten).

Daarnaast koop je natuurlijk niks voor fictief behaald rendement, behalve dat je misschien in de kroeg op kan scheppen over je fictieve rendement.

Starten met echt geld

Uiteindelijk wil je waarschijnlijk wel nog starten met echt geld. Beleggen oefenen is handig om te doen, maar je hebt er niet heel veel aan als je niet ook echt start.

Tenzij je natuurlijk besluit dat de risico’s die komen kijken bij beleggen niks voor je is, dan is het goed dat je niet begint met beleggen met echt geld.

Hoe dan ook, starten met echt geld kan altijd nog een flinke stap zijn. Zorg daarom dat je van te voren al een goed idee hebt wat je gaat doen. Bepaal je doel en strategie om daar te komen. Zo ben je beter voorbereid en kan je slimmer beleggen.

Kijk ook het artikel over beleggen voor beginners.

4.7/5 - (3 stemmen)

Write A Comment