Als je wilt gaan beginnen met beleggen, is het goed om meer te weten over beleggen. Leren beleggen begint vaak met het inlezen in beleggen. Daardoor weet je beter wat je doet, en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. In dit artikel zal je meer leren over beleggen, zodat je een goede stap kan maken om te beginnen met beleggen.

Online leren beleggen

Je kan op diverse manieren leren met beleggen. Dit kan je doen via een website zoals deze, via een cursus of door het simpelweg te doen (bijvoorbeeld te oefenen met beleggen via een proefaccount). Op het internet is inmiddels voldoende informatie te vinden over het onderwerp beleggen.

Daar zal je zelf nog wel selectief in moeten zijn welke informatie je op neemt, en waar je niks mee doet. Hopelijk heb je aan dit artikel wel wat. We gaan er in eerste instantie in ieder geval van uit dat je nog niet heel veel weet over beleggen, en daarom ook op een site met de naam ikbeginmetbeleggen bent gekomen.

Stappenplan leren beleggen

Voordat je daadwerkelijk begint met het beleggen, is het goed om globaal een idee te hebben wat je nou gaat doen of aan het doen bent. Verder gaan we er hier vanuit dat je al een broker hebt gekozen, waardoor je kan starten met beleggen.

Voordat je daadwerkelijk kan starten, heb je natuurlijk ook een broker nodig. Op die manier kan je bijvoorbeeld je aandelen kopen. Een interessante optie daarvoor is DEGIRO.

1. Wees reëel

Allereerst is het goed om te bedenken dat je met beleggen niet snel rijk wordt. Het is niet dat je van de ene op de andere dag opeens heel veel geld hebt. Je zal vast wel eens beloftes lezen waarmee je snel rijk kan worden. Wees wel gewaarschuwd dat als iets te goed lijkt te zijn, dat het vaak ook zo is.

Wat kan je dan wel verwachten? Op deze site gaan we uit van een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Klinkt misschien niet heel veel, maar dat kan het zeker wel worden. Lees daarvoor ook zeker even het artikel van rente op rente (compounding interest).

Beleggen hoeft ook heus niet met heel veel geld. Ook als je met een klein bedrag belegt, kan je leuke resultaten verwachten.

2. Kies waarin je wilt beleggen

Je kan in van alles en nog wat beleggen. De meest bekende vormen van beleggen zijn in aandelen en obligaties. Dat kan ook voor jouw interessant zijn. Dit zijn wel de manieren van beleggen die de meeste mensen gewoon begrijpen.

Als je begint met beleggen, is het goed om niet in te veel beleggingsproducten te gaan beleggen. Daardoor krijg je meer kennis over het product waarin je wel belegt.

Naast aandelen kan je bijvoorbeeld ook in vastgoed, opties, grondstoffen of andere zaken beleggen. Zie hier meer informatie over dingen waarin je kan beleggen.

Uiteindelijk zal het voor beginners het makkelijkst zijn om te kiezen voor aandelen en obligaties, dan wel in de vorm van indexfondsen.

3. Begrijp je beleggingen

Zorg ervoor dat je weet waarin je belegt. Je moet de constructies begrijpen (bijvoorbeeld als je met opties gaat werken) en ook is het goed om te weten wat het bedrijf nou precies doet als je in aandelen belegt.

Beleg je bijvoorbeeld in Ahold (van Albert Heijn), dan ben je waarschijnlijk vrij bekend met hoe dit bedrijf opereert. Het is immers een supermarkt (ook al bestaat Ahold uit nog wat andere dingen, zoals de webwinkel Bol), waar mensen voor hun dagelijkse boodschappen terecht kunnen.

Daardoor kan je makkelijker reageren op factoren die je beleggingen kunnen beïnvloeden. Je snapt beter wanneer zo’n bedrijf beter of slechter functioneert.

Datzelfde geldt ook voor beleggingen in grondstoffen zoals goud of olie. Beide zijn het grondstoffen, maar zullen allebei anders reageren op nieuws.

Door je beleggingen te begrijpen, heb je ook een beter beeld waarin je vooral niet moet beleggen.

4. Spreid je beleggingen

Het is erg belangrijk dat je een spreiding hebt voor je beleggingen. Spreiden gaat tegenwoordig heel erg makkelijk, doordat je indexfondsen (ETFs) kan kopen. Daarmee koop je bijvoorbeeld een deel van alle bedrijven in de S&P 500, waardoor je erg gespreid bent. Zie ook ‘wat is indexbeleggen‘.

Als daardoor een bedrijf individueel heel erg hard wegzakt, bijvoorbeeld Apple omdat de nieuwe iPhone niet aan de verwachtingen voldoet, heeft je portfolio daar minder last van. Dat komt omdat andere aandelen dit verlies op kunnen vangen, heel simpel gezegd.

Het is ook al diverse malen aangetoond dat het interessant is om je beleggingen te spreiden. Je verlaagt hiermee namelijk je standaardafwijking van het gehele portfolio.

5. Heb een lange beleggingshorizon

Beleggen is een ‘spel’ voor de lange termijn. Op de korte termijn (<5 jaar) weet niemand eigenlijk wat er echt gebeurt met de markt. Beleggen gaat immers samen met een bepaald risico. Op de lange termijn (20+ jaar) is iedereen er wel van overtuigd dat de markt stijgt. Dit heeft het verleden al meerdere malen aangetoond, en ik zie niet in waarom dat anders zou zijn voor in de toekomst.

Dat betekent dus ook wel wat je moet beleggen met geld wat je kan missen voor een langere periode. Als je tussentijds al het geld weer van de rekening haalt in slechte tijden (op het moment dat de beurzen laag staan bijvoorbeeld), haal je niet het verwachte rendement van 7%.

Het zal op die momenten erg lastig zijn om je geld te laten staan waar het staat. Ook daarom is het een aanrader om alleen met geld te beleggen wat je echt voor een lagere tijd kan missen.

Leren beleggen en toepassen

Wil je leren beleggen, dan wil je waarschijnlijk ook zelf beleggen. Een andere optie zou zijn om dit uit te besteden aan iemand die dit voor je doet. Probleem daarbij is alleen wel dat je daarvoor kosten moet betalen, wat je op de lange termijn dus minder geld op zal leveren.

Zie ook: Beleggen voor beginners.

Veel mensen kiezen wel voor het uitbesteden van hun beleggingen. Simpelweg omdat ze zelf zeggen niks te begrijpen van het hele spel. Maar om te leren beleggen hoef je heus niet heel veel te begrijpen. Ook simpelweg in de markt investeren is een optie. Daarbij hoef je niet zelf de aandelen te kiezen, maar pak je juist de hele markt. Daardoor heb je een gemiddeld rendement te pakken, en door de lage kosten die erbij komen is dat vaak beter dan je krijgt bij een vermogensbeheerder.

Het leren beleggen en in de praktijk toepassen is dus helemaal niet zo lastig. Dure cursussen zijn helemaal niet nodig, je kan het gewoon zelf. Het enige wat je moet doen, is je vooral goed inlezen zodat je weet wat je doet. Dan wordt het leren van beleggen ook meteen een stuk leuker.

4/5 - (3 stemmen)

Write A Comment