Als je eenmaal over beleggen aan het lezen bent, komt het vaak terug dat je er voor een lange termijn in moet zitten. Beleggen vereist een vorm van geduld, en geduld is een schone zaak. Dit alles heeft te maken met het rente op rente effect. Dat heeft tijd nodig om zich voldoende te ontwikkelen.

Beleggen doen de meeste mensen daarom voor de lange termijn. Echter bestaat er ook wel iets als korte termijn beleggen. Deze twee vormen van beleggen zijn geheel anders. Als je een beleggingsstrategie maakt, is het goed om te bepalen of je aan korte of lange termijn beleggen gaat doen.

Lees ook: Beleggen voor korte termijn.

In dit artikel uiteraard meer over lange termijn beleggen. Waarom dat zinvol is, en hoe lang lange termijn is.

Waarom beleggen voor de lange termijn?

Allereerst maar de vraag waarom je voor de lange termijn moet beleggen. Je wordt uiteraard het liefst vandaag al rijk door je beleggingen in de markt, maar zo werkt dat helaas niet. Over het algemeen heb je met beleggen een lange termijn horizon. Hieronder een aantal redenen waarom.

Marktrisico

Het marktrisico is op de korte termijn veel groter dan op de lange termijn. In onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld de verschillen van de S&P 500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) per jaar. Het valt hierbij op dat er ieder jaar hele andere rendementen behaald worden: de volatiliteit is erg groot.

Als je bijvoorbeeld net voor een crisis (bijvoorbeeld de dotcom bubbel in 2000) was ingestapt, maakte je al heel snel veel verliezen.

Kijk je echter naar een langere termijn, dan is het risico minder. Bij een lange termijn strategie ga ik vaak uit van een gemiddeld rendement van 7%. Op de korte termijn is daar eigenlijk niks over te zeggen.

Zie ook: Gemiddeld rendement bij beleggen.

S&P 500 rendement per jaar
Rendement per jaar voor de S&P 500

Passief beleggen

Door je op de lange termijn bezig te houden, maken de kleine schommelingen op korte termijn je ook minder uit. Immers, het kan morgen, volgende week, volgende maand of volgend jaar compleet anders zijn.

Hierdoor kan je makkelijker passief beleggen. Je hoeft er dus niet actief mee bezig te zijn. Dat bespaart je een hoop tijd.

De meeste mensen hebben geen tijd (of hebben geen zin) om constant de markt in de gaten te houden. Ze willen graag hun geld beleggen en er vervolgens zo min mogelijk naar kijken, wetend dat het op de lange termijn zal toenemen in waarde. Daarvoor is een lange termijn strategie ook erg geschikt.

Optimaal gebruik maken van de tijd

Verder maak je met een lange termijn strategie optimaal gebruik van de tijd. In de introductie had ik het al even kort over het rente op rente effect, en dat gaat hierbij op.

Kort samengevat is het rente op rente (of samengestelde interest) het feit dat je rendement krijgt over eerder behaald rendement.

Stijgt je 100 euro met 7% per jaar. Dan is het na 1 jaar 107 euro waard. Na 2 jaar is het geen 114, maar 114,49 (107 * 1,07) waard. Dat verschil van 49 cent is in het eerste jaar natuurlijk erg klein. Op korte termijn blijft dat ook klein, maar op lange termijn groeit dat hard.

In onderstaande tabel zie je hoe 100 euro groeit als het jaarlijks 7% rendement heeft. Over een periode van 100 jaar is dat bedrag gigantisch gegroeid. Allemaal door het effect van rente op rente. Als je elk jaar 7 euro erbij kreeg, zat je na 100 jaar op 800 euro. Nu is dat bijna 100x zoveel.

Als je maandelijks geld bijlegt (bijvoorbeeld met een DCA strategie), groeit dit nog veel harder.

JaarWaardeGroei t.o.v. jaar eerder
0100
11077
2114,497,49
5140,269,18
10196,7112,87
15275,9018,05
25542,7435,51
502.945,70192,71
10086.771,635.676,65

Hoe lang duurt die lange termijn?

Zoals je in bovenstaande tabel kan zien, heeft het rente op rente effect tijd nodig. Als je het tijd geeft, dan zal het op een gegeven moment flink voor je gaan renderen.

Maar dan is de vraag natuurlijk nog hoe lang dan precies.

Dat hangt natuurlijk af per persoon. Over het algemeen ga ik uit van een beleggingshorizon van minimaal 20 jaar. Hoe lang hoe beter natuurlijk. Het is daarom ook handig om op tijd te starten met beleggen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om te genieten van het rente op rente effect.

Zoals je ook kan zien, zijn juist die laatste jaren erg lucratief. Als je die kan uitbreiden door eerder te starten, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

In het meest gunstigste scenario beleg je voor onbepaalde periode. Helaas is dat niet mogelijk. Maar voor de meeste mensen zal een periode van minimaal 20 jaar wel mogelijk zijn. Begin je bijvoorbeeld op je 45e, dan heb je ruim 20 jaar tot aan je pensioen. Begin je met beleggen als student (als jonge twintiger), dan heb je enorm veel tijd.

Overigens is het ook goed om te weten dat je kan starten met beleggen met weinig geld. Al start je met 25, 50 of 100 euro per maand, je kan ook daarmee een flink vermogen opbouwen. Zo lang je maar een lange termijn horizon behoudt.

Warren Buffett

Een grote voorstander van beleggen op lange termijn, en misschien ’s werelds bekendste belegger, is Warren Buffett. Hij behoort al jaren tot de rijkste mensen ter wereld, en heeft dat allemaal te danken aan zijn beleggingen.

Bekende beleggingen van Warren Buffett zijn bijvoorbeeld Coca Cola en Wells Fargo (een Amerikaanse bank). Beiden zijn laat in de jaren ’80 vroeg in de jaren ’90 aangekocht, en op het moment van schrijven nog steeds in bezit van de heer Buffett. Die heeft jarenlang genoten van stijgende koersen en dividend wat hij van die aandelen ontving.

Eenzelfde strategie volgen als Buffett is lastig (hoewel je gewoon aandelen in zijn bedrijf, Berkshire Hathaway kan kopen). Kort samengevat is Buffett op zoek naar aandelen die door de markt ondergewaardeerd zijn maar een goed toekomstperspectief hebben. Hiervoor gebruikt hij fundamentele analyse.

Fundamentele analyse

Doe je onderzoek naar hoe een bedrijf er voor staat (qua omzet, winst, koers, balans, managementteam, etc.), dan ben je fundamentele analyse aan het doen.

Dit is geheel anders dan technische analyse (vooral gebruikt door korte termijn beleggers), waar je naar de koers kijkt en een trend hoopt te vinden.

Voorstanders van beleggen in aandelen gebruiken voornamelijk fundamentele analyse om hun beleggingen uit te kiezen. Zo dus ook Warren Buffett.

Mocht je hier interesse in hebben, dan kan je daar uiteraard ook mee starten. Maar wees gerust, het is helemaal niet nodig als je ook wilt beleggen.

Hoe kan ik beleggen op de lange termijn?

Iedereen kan beleggen op de lange termijn door een product te kopen en het vervolgens heel lang (20+ jaar) aan te houden. Heel lastig is lange termijn beleggen dus niet.

Probleem zit hem vaak in het vinden van de juiste producten die je lang kan aanhouden en die over de jaren heen voldoende rendement opleveren.

Als je zelf geen zin hebt om veel met je beleggingen bezig te zijn (door bijvoorbeeld fundamentele analyses te doen), kan je eens kijken naar indexbeleggen.

Daarmee beleg je in een mandje aandelen, een index. Zo kan je alle bedrijven die in de AEX opgenomen zijn aankopen, of die van de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ. Een ander veel gekozen fonds is VWRL, daarmee beleg je in ruim 3.000 bedrijven die verspreid zijn over de hele wereld.

Door aan indexbeleggen te doen hoef je je ook geen zorgen te maken over het rendement, die is gemiddeld omdat je van alles wat hebt. En uit onderzoeken blijkt dat dit zelfs vaak beter is dan de (dure) fondsmanagers. Dus het rendement is eigenlijk helemaal niet gemiddeld, maar best wel goed.

Als je meer informatie wilt hebben over hoe je kan starten met zelf beleggen voor de lange termijn, kijk dan ook eens naar het artikel ‘Beleggen voor beginners’. Daarin wordt je stap voor stap uitgelegd hoe ook jij kan starten.

Write A Comment