De kosten van het beleggen hebben een grote impact op je uiteindelijke rendement. Als je 1% extra kosten hebt per jaar, scheelt je dat over een jaar of 20 gigantisch veel geld. Dat komt door het rente op rente effect. Daarom houd je natuurlijk de kosten zo laag mogelijk. Maar met welke kosten heb je allemaal te maken bij beleggen? In dit artikel wordt dat uitgelegd.
Inhoudsopgave
Zelf doen of uitbesteden
Veel beginnende beleggers twijfelen nog of ze zelf gaan beleggen, of dat ze dit gaan uitbesteden. De kosten zijn een zeer goede reden om het zelf te doen. Zo minimaliseer je namelijk de kosten.
Vaak presteren vermogensbeheerders niet beter dan de markt, puur omdat ze veel kosten in rekening brengen. Dat gaat ten kosten van jouw rendement.
Hieronder de verschillende kosten die beleggen met zich mee brengt. Of je het nou zelf doet, of uitbesteedt.
Transactiekosten
De bekendste kosten zijn misschien wel de transactiekosten. Als je via een broker een aandeel op de beurs koopt, dan moet je daar transactiekosten voor betalen. Dit geldt ook voor het verkopen van een aandeel.
Om die reden alleen al is daytraden voor vele mensen niet weggelegd, hierbij ben je veel kwijt aan transactiekosten. Overigens zijn er ook brokers (zoals DEGIRO) die voor diverse beleggingen geen transactiekosten in rekening brengen. Dit is ideaal voor de belegger die met kleine bedragen belegt, of voor diegene die gewoon geen transactiekosten wilt.
Valuta kosten
Soms al ingerekend bij de transactiekosten, maar soms ook niet: valuta kosten. Als je in euro’s handelt, maar ook aandelen op de Amerikaanse markt wilt kopen, dan zal je dollars nodig hebben. Om die te krijgen moet je een fee betalen aan de broker zodat zij je euro’s om kunnen zetten naar dollars.
Beheer/Service kosten
Als je het beleggen zelf doet, zal je ook ergens een partij moeten hebben die je service verleent, je beleggingen bewaart en die administratieve dingen voor je doet. In dit geval de broker. Ook hierbij heb je te maken met wat kosten, al zijn die vaak niet al te hoog. Zeker niet bij spelers die puur als broker (online) werken.
Bewaarloon
Kosten voor het bewaren van je effecten. Bij een online broker zit dit vaak al in de servicekosten, ouderwetse banken kunnen nog wel eens een bewaarloon apart hebben.
Advies of beheer kosten
Deze kosten komen vaak kijken als je beleggingsadvies inwint. Deze kosten betaal je aan de vermogensbeheerder of de partij die voor jouw belegt. Of deze kosten het ook waard zijn, moet je natuurlijk zelf bepalen. Wij zijn in ieder geval fan van om het zelf te doen, want ook dat kan gewoon passief.
Performance fee
Het kan ook zijn dat een partij kosten in rekening brengt bij het behalen van een bepaald rendement. Let er wel goed op of ze dit ook in mindering brengen als ze ondermaats presteren.
Natuurlijk zal niet al je extra rendement hieraan opgaan, maar afhankelijk van de partij die dit doet, kan je zo wel een hoop in moeten leveren.
Inactivity fee
Als je niet voldoende handelt, kan het zijn dat een aanbieder kosten in rekening brengt. Immers, als je meer handelt verdient de aanbieder meer geld aan je (door bijvoorbeeld transactiekosten). Bij de meeste populaire online brokers geldt dit doorgaans gelukkig niet.
In- en uitstapkosten
Er zijn fondsen waarbij je een deel van je inleg aan kosten moet betalen om überhaupt in te stappen in het fonds, en ook weer als je uit stapt.
Lopende kosten
Ook indexfondsen brengen kosten in rekening voor het onderhoud van het fonds. Bij de meeste trackers die gewoon een index zoals de AEX volgen, zijn de kosten gelukkig wel erg laag.
Spread
Als je een aandeel wilt gaan kopen, heb je te maken met de koop- en verkoopprijzen. Het verschil hiertussen wordt spread genoemd. Deze kosten betaal je als je direct belegt via de beurs.
Veel om rekening mee te houden
Er zijn dus nogal wat kosten die bij beleggen komen kijken. Als je zelf gaat beleggen zijn in ieder geval de belangrijkste kosten de transactiekosten, lopende kosten en servicekosten. Maar vergeet ook zeker niet om die andere kosten in de gaten te houden bij het kiezen van een broker. Goedkoop beleggen is mogelijk, als je weet waar je op moet letten.