Beleggen is niet enkel voor de lange termijn, ook op korte termijn kan je beleggen. Denk dan bijvoorbeeld in dagen, weken, maanden of misschien zelfs een paar minuten in plaatsen van (tientallen) jaren. Ook met korte termijn beleggen is het mogelijk om geld te verdienen.

In dit artikel zal ik je een introductie geven voor beleggen op korte termijn.

Hoe werkt korte termijn beleggen?

Zoals de naam al zegt, beleg je hiermee op korte termijn. Als je een aandeel of een ander product koopt op de markt, kan je in principe zelf bepalen hoe lang je deze behoudt. Je kan dus ook besluiten om hem meteen weer te verkopen.

Beleggen zien de meeste mensen als iets voor de lange termijn, maar als je liever op korte termijn belegt kan dat ook. De koers beweegt immers iedere (werk)dag wel, en dus zou je er van kunnen profiteren.

Of dit daadwerkelijk ook het geval is, moet natuurlijk nog blijken. Uiteindelijke blijken ook de meeste korte termijn beleggers niet beter dan een lange termijn belegger die simpelweg de markt volgt.

Speculatie of traden

Een andere benaming voor korte termijn beleggen is speculatie of traden. Als je op de korte termijn een winst wil maken, dan speculeer je immers op een verandering in de koers waar je van kan profiteren. Traden wordt hier ook wel voor gebruikt, omdat je veel koopt en weer snel verkoopt.

Dit kan je doen door bijvoorbeeld het nieuws goed in de gaten te houden. Als een bedrijf aankondigt dat het beter gaat dan verwacht, dan kan je bijvoorbeeld denken dat de beurs stijgt en daarop inspelen. Hetzelfde geldt als je een markt ziet verslechteren.

Daarmee klinkt speculeren op de veranderingen in de markt misschien best wel makkelijk. Uiteindelijk zal dit niet zo zijn, omdat je niet de enige bent die het nieuws oppikt en misschien wel te laat bent. Of het juist aan het verkeerde eind hebt.

Technische analyse

Een andere vorm die veel gebruikt wordt door korte termijn beleggers, is technische analyse.

Hierbij wordt gekeken naar de koers van een aandeel, en dan met name naar eventuele patronen. Technische analisten zijn er van overtuigd dat een koers diverse patronen heeft, die vervolgens duiden op een stijging of daling van het desbetreffende product.

Technische analyse zit er helaas niet altijd goed bij, en is dus zeker geen exacte wetenschap. Wel gebruiken veel korte termijn beleggers technische analyse om een goede richtlijn te hebben. Ook weten de ervaren beleggers die hier gebruik van maken dat niet alle trades winst zullen opleveren, en handelen daar ook naar.

Mocht je meer over technische analyses willen leren, dan kan ik je daar helaas (nog) niet bij helpen. Als je er meer over zou willen weten, stuur dan gerust een bericht en dan zal ik kijken wat ik kan doen met extra informatie daarover op de site.

Hefboom beleggen

Op korte termijn zijn er wel fluctuaties in de koers, maar die zijn vaak niet heel erg groot.

Om meer potentiële winst te kunnen maken, gebruiken beleggers die op korte termijn beleggen vaak ook met een hefboomproduct. Daarmee beleg je in producten die de koers van een ander product (een aandeel bijvoorbeeld) volgen, maar dan met een hefboom versterking.

Op die manier kan je bijvoorbeeld 100 euro inleggen, maar handelen met 2000 euro (bij een hefboom van 1:20).

Daardoor zijn koersschommelingen 20 keer zo groot, en kan je met kleine koersschommelingen dus ook meer winst maken.

Waar je echter goed op moet letten, is dat je ook meer verlies maakt. Daar geldt het hefboomproduct immers ook op. Je neemt dus meer risico in de hoop om meer rendement te maken, maar je kan ook veel makkelijker alles verliezen.

Hefboomproducten zijn bijvoorbeeld sprinters, turbo’s of CFD’s. Voor de beginnende belegger niet heel erg geschikt om mee te handelen. Je moet ze eerst begrijpen voordat je er mee aan de slag kan gaan. Anders zal je waarschijnlijk te veel geld verliezen.

Voordelen korte termijn beleggen

Of je nou op de korte of lange termijn belegt, het kan beide zo zijn voordelen hebben.

Met korte termijn beleggen weet je vaak ongeveer wat de target prijs is waarvoor je hem weer verkoopt. Op die manier heb je een duidelijk iets om naartoe te werken. Met lange termijn beleggen heb je dat niet.

Verder kan korte termijn beleggen interessant zijn voor mensen die weinig geduld hebben. Je zal immers niet jarenlang het aandeel behouden. Voor lange termijn beleggers kan dat zelfs vaak lastig zijn, misschien ook omdat ze hem zelfs te lang vasthouden doordat ze er emotioneel aan geworden zijn.

Als je gaat beleggen op de korte termijn, betekent dat vaak wel dat je meer tijd en energie er in moet steken. Je moet misschien wel elk uur kunnen reageren op wat er gebeurt in de wereld, om zo te kunnen profiteren.

Risico en rendement

Alle beleggers willen graag een zo hoog mogelijk rendement. Dat gaat helaas hand in hand met risico.

Zo ook voor beleggers op de korte termijn. Die speculeren op een hoog rendement in een korte tijd. Dat is lastig, en is daarom al erg risicovol.

Als je dan ook nog gaat handelen in hefboomproducten, moet je je goed beseffen dat je veel risico neemt. Of dit te veel risico is, hangt geheel van jezelf af.

Oefenen met korte termijn beleggen

Voordat je zelf echt begint met beleggen, of dat nou op de lange of korte termijn is, kan je ook oefenen met beleggen.

Zo kan je kijken of je daadwerkelijk goed kan reageren op nieuws, of dat je schittert in technische analyse. Wie weet. Oefenen baart kunst zeggen ze wel eens, misschien geldt dat ook wel voor beleggen op korte termijn.

Als je het oefenen ook serieus aanpakt, dan kan je goed bedenken of dit iets is waar je je mee bezig wilt houden. Het oefenen is namelijk hetzelfde als met een echt account, alleen gebruik je nepgeld.

2.5/5 - (2 stemmen)

Write A Comment