Olieprijs Brent

Olie is al jaren een van de belangrijkste grondstoffen in de wereldeconomie. Een groot deel van de energie die we jaarlijks gebruiken komt nog uit olie. Daarom is de olieprijs ook erg interessant om in de gaten te houden. De actuele olieprijs is daarmee ook een graadmeter voor de economie.

Actuele olieprijs

Bovenstaande grafiek toont de realtime Brent olie koers. Het wordt genoteerd in dollars.

Handelen in olie

Er zijn twee manieren hoe je zelf in olie kan investeren en handelen:

  • Trackers die de olieprijs volgen, zoals de United States Brent Oil Fund (BNO). Geschikte brokers kan je hier vergelijken.
  • CFD’s waarmee je met een hefboom kan inspelen op een prijsstijging of -daling. Bijvoorbeeld via deze partij.

Overigens is olie de meest verhandelde grondstof ter wereld, en kan dus erg interessant zijn om in te spelen als vraag en aanbod veranderen.

Broker Cijfer Aanmelden

Brent olie

Brent olie is een zogenaamde benchmark voor aardolie. Het is vernoemd naar het olieveld genaamd Brent wat in de Noordzee lag. Dit is een olieveld die toebehoort tot Shell, en was vroeger een van de meest productieve olievelden van Groot Brittannië.

Aardolie wat afkomstig is uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten worden verhandeld onder Brentolie. Een andere veelgebruikte benchmark is West Texas Intermediate (WTI). Hoewel je aan de naam zou zeggen dat het enkel uit Texas komt, is WTI niet plaatsafhankelijk zoals Brent olie dat wel is.

Let op de juiste olie

Als je wilt handelen in olie, is het dus goed om in de gaten te houden voor welke olieprijs je kiest. Brent of WTI.

Hoewel het wel zo is dat de twee koersen ongeveer gelijk bewegen, en er kleine verschillen zitten tussen de twee, wil je waarschijnlijk wel de ‘juiste’ kopen. Welke van de twee olieprijzen dat voor jou is, moet je zelf bepalen. Maar weet in ieder geval dat er naast Brent olie ook WTI olie is, en dat de twee net wat anders zijn.

Waarom verandert de olieprijs?

Je zal vast eens wel het nieuws geopend hebben, en gezien dat er een bericht staat dat de olieprijs is gezakt of gestegen. Dit gebeurt met enige regelmaat, en heeft uiteindelijk allemaal te maken met de vraag en het aanbod. Denk maar aan de volgende opties:

  • Nieuwe olievelden: de oliesector is gigantisch groot, en bedrijven hebben er veel baat bij om nieuwe velden te vinden (want dat levert ze veel geld op). Wordt er zo’n nieuw olieveld gevonden, dan stijgt het aanbod uiteraard. Hierdoor kan de prijs lager worden als het nieuwe veld groot genoeg is.
  • Nieuwe energiebronnen: we gebruiken olie omdat het veel energie oplevert bij verbranding. Echter zijn we ook steeds meer op zoek naar alternatieve energiebronnen, en daarin wordt volop geïnvesteerd. Hierdoor kan de vraag naar olie dalen (want energie komt ergens anders vandaan), wat dat prijs van de olie kan laten zakken.
  • Ontwikkelingen in het Midden-Oosten: het Midden-Oosten heeft een van de grootste voorraden van (Brent) olie. Als hier de situatie minder vriendelijk wordt (door oorlogen, politieke conflicten, of wat dan ook), kan dat van invloed zijn op de productie. En daarmee zie je vaak een stijging van de olieprijs.
  • Wereldeconomie: in tijden van economische groei, zal je zien dat we meer olie verbruiken. Dit verhoogt de vraag, en daarmee ook de prijs van olie. In minder gunstige economische tijden, daalt de prijs van olie (zie bijvoorbeeld tijdens corona).
  • OPEC: ook de OPEC (Organisation of the Petroleum Exploring Countries) heeft een grote invloed op de olieprijs. Bij deze organisatie zitten de 15 grootste olie landen (qua productie en export). Hun afspraken hebben enorme invloeden op de prijzen van olie.

Oliecrash tijdens corona

Gedurende de coronacrisis zijn de olieprijzen flink gedaald. Op een gegeven moment moest je voor de Amerikaanse olie (WTI) zelf bijbetalen als je het wilde verkopen. Het had een prijs van -$40.

De Brent olie was ook flink gedaald, van zo’n $70 naar $20 in een korte tijd. In onderstaande video van Bloomberg zie je een korte constructie van hoe de olie prijs zo ver kon zakken.

Uiteraard heeft ook de huidige olieprijs weer te maken met vraag en aanbod. Tijdens de coronacrisis was er gewoon weinig vraag naar olie en de bijproducten. Mensen werken thuis, gaan niet meer op vakantie, en de logistieke sector heeft een stuk minder te doen.