Nikkel prijs

De prijs van nikkel is constant in beweging. De prijs van deze grondstof wordt namelijk beïnvloed door veel verschillende factoren in de hele wereld. In dit artikel wordt alles besproken op het gebied van nikkel. Wat is nikkel precies, waar wordt deze grondstof voor gebruikt en waar wordt de grondstof geproduceerd? Verder bespreken we hoe de prijs van nikkel tot stand komt en wat de oorzaken zijn van de stijging van de prijs. Lees snel verder voor het antwoord op al je vragen!

De prijs van nikkel is constant in beweging. De prijs van deze grondstof wordt namelijk beïnvloed door veel verschillende factoren in de hele wereld. In dit artikel wordt alles besproken op het gebied van nikkel. Wat is nikkel precies, waar wordt deze grondstof voor gebruikt en waar wordt de grondstof geproduceerd? Verder bespreken we hoe de prijs van nikkel tot stand komt en wat de oorzaken zijn van de stijging van de prijs. Lees snel verder voor het antwoord op al je vragen!

Wat is nikkel?

Nikkel is een metaalsoort. Zo bestaat roestvrijstaal en muntgeld voor een deel uit nikkel. Het is een chemisch element dat behoort tot de overgangsmetalen. Nikkel is een grondstof dat wordt gewonnen uit nikkelertsen. Er zijn twee soorten nikkelertsen: sulfidische en lateritische nikkelertsen. 

Hoe komt de nikkel prijs tot stand?

Benieuwd hoe de prijs van nikkel tot stand komt? De prijs is afhankelijk van meerdere factoren. Net zoals bij veel andere grondstoffen ligt dit voornamelijk door de vraag en aanbod. 

Wat heeft invloed op de prijs van nikkel?

De prijs van nikkel wordt voornamelijk veroorzaakt door vraag en aanbod. Ontstaat er meer vraag naar nikkel, dan zal de prijs stijgen. Het verschil met andere grondstoffen is dat nikkel vaak voor de lange termijn gekocht wordt. Hiervoor zijn dan ook vaak contracten voor de lange termijn voor afgesloten. Kleine stijgingen of dalingen van de prijs zijn het gevolg hiervan. De prijs van nikkel wordt dus veroorzaakt door vraag en aanbod. Een andere factor is de duur voor het afgesloten contract en hoeveel nikkel je wilt afnemen. Een grote afnemer van nikkel betaalt hierdoor een gereduceerde prijs. 

Waar wordt nikkel voor gebruikt?

Nikkel wordt gebruikt in consumenten toepassingen en in verschillende industrieën. Nikkel wordt voornamelijk gebruikt als metaal voor legeringen, zoals roestvrij staal en nikkel gietijzer. Daarnaast wordt de grondstof ook gebruikt in oplaadbare batterijen, moderne accu’s, snaren voor elektrische gitaren en magneten. Nikkel wordt ook gebruikt als een katalysator en komt voor in munten. Zo bestaat het twee euro muntstuk uit 5% nikkel. 

Nikkel is een grondstof die veel gebruikt wordt voor het maken van producten van RVS. Er is eigenlijk altijd voldoende vraag naar RVS producten, waardoor de vraag naar nikkel ook veel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook metaalrecycling bedrijven die nikkel kopen. Oude nikkel kan namelijk omgesmolten worden en opnieuw gebruikt worden voor de productie van roestvrij staal. 

Welke landen produceren nikkel?

Nikkel wordt vooral geexporteerd uit Canada, Australië en Rusland. Daarnaast zijn er nog meer landen die ook nikkel produceren. Verder zijn er ook landen die door de jaren heen grote reserves hebben opgebouwd, waardoor de prijs van nikkel vrij stabiel en betaalbaar blijft. 

Welke landen exporteren nikkel?

Rusland exporteert 7% van de totale nikkel-productie. Rusland is de op twee na grootste leverancier van nikkel in de wereld. De Filipijnen en Indonesië staan op de eerste plek. 

Geschiedenis van nikkel

Nikkel werd voor het eerst in bronzen voorwerpen in Syrië ontdekt. Nikkel is een element dat veel op koper lijkt, waardoor het voor een lange tijd verward werd met deze andere grondstof. In de 18e eeuw werd nikkel per ongeluk in Rusland ontdekt. Nikkel ontstond namelijk na het verhitten van nikko liet. In 1860 werd nikkel voor het gebruikt voor het produceren van muntgeld. 

De stijging van de nikkelprijs in 2021/2022

De vraag naar nikkel is in 2021 exponentieel gestegen, waardoor de prijs van nikkel gestegen is. Deze stijgende vraag naar nikkel werd veroorzaakt door de corona pandemie.

De prijs van nikkel bleef in 2022 steeds verder stijgen. De voornaamste oorzaak hiervoor was de oorlog in Rusland en Oekraïne. Rusland is een producent van veel verschillende grondstoffen, zoals gas, hout en nikkel. Veel landen willen deze oorlog uiteraard niet financieren, waardoor de export van nikkel geboycot wordt. Dit zal Nederland uiteindelijk toch ook in de eigen portemonnee merken. Niet alleen de prijs van nikkel zal stijgen, maar ook de prijs van diverse metalen die gebruik maken van de grondstof. 

De stijging van het gebruik van nikkel in ruimtevaart 

De grondstof nikkel wordt steeds meer gebruikt in diverse toepassingen. Het is dus de verwachting dat nikkel in de toekomst steeds meer gebruikt zal worden. Het is een vrij goedkope grondstof waarmee je roestvrij staal kunt produceren. Verder wordt nikkel ook gebruikt voor ruimtevaart, een activiteit en industrie die de komende jaren steeds meer zal stijgen. 

Nikkel is een essentiële grondstof voor elektrische voertuigen

Nikkel is ook een belangrijke grondstof voor de batterijen in elektrische voertuigen. Zo heeft de stijgende vraagprijs grote gevolgen voor de batterijpakketten in elektrische auto’s, die steeds populairder worden. De vraag naar elektrische voertuigen blijft stijgen, maar de wereldwijde voorraad van nikkel blijft beperkt. Nikkelhoudende batterijen zijn een stuk lichter en kleiner. Dit type batterijen zorgt voor een hogere energiedichtheid en een grotere opslagcapaciteit, wat zorgt voor een efficiënter batterijpakket. Er bestaat voorlopig ook nog geen alternatief die de capaciteiten van nikkel kan ervaren in batterijen. De meeste elektrische voertuigen gebruiken een batterijpakket van Lithium-ion waar nikkel in verwerkt is. Ook in de nieuwe Tesla zit ongeveer 30 kilogram nikkel.