Houtprijs

De prijs van hout is constant aan het veranderen. Er zijn namelijk veel factoren in de wereld die invloed hebben op de prijs van hout. Ben je benieuwd wat de prijs van hout is? Hoe deze prijs tot stand komt, welke landen voornamelijk hout produceren en exporteren en waar hout voor gebruikt wordt? Lees dan snel verder om antwoord te krijgen op al je vragen!

Hoe komt de hout prijs tot stand?

Net bij veel andere grondstoffen het geval is, komt de prijs van hout voornamelijk tot stand door vraag en aanbod. Hout is een van de belangrijkste grondstoffen voor de bouw van woning. Wereldwijd is er steeds meer behoefte voor woningen, waardoor de vraag voor hout steeds meer stijgt.

Stijgende vraag naar hout

Door welvaartsstijging neemt de vraag naar hout steeds meer toe. Zo willen mensen bijvoorbeeld hun woning uitbreiden met een houten tuinhuis of andere grote meubelen. Voor deze dingen is een grote hoeveelheid hout nodig, waardoor de vraag naar hout nog steeds blijft stijgen. Ook de corona pandemie is een grote oorzaak geweest voor de stijgende vraag naar hout. Veel mensen werkten thuis, waardoor ze een nieuwe werkruimte of nieuwe meubels nodig hadden. Daarnaast zaten veel mensen thuis, waardoor veel mensen besloten om grote klussen te beginnen in huis en tuin. De houtindustrie kon deze grote vraag niet aan. Verder waren er ook andere logistieke problemen die niet hielpen, zoals het grote containerschip dat vast kwam te liggen bij het Suezkanaal. Hierdoor liepen veel schepen vertraging op, wat de prijs van hout weer verhoogde. Daarnaast kwamen er door Covid ook veel houtzagerijen stil te liggen. Al deze oorzaken bij elkaar zorgden voor een zeer gering aanbod van hout. 

Waar wordt hout voor gebruikt?

Hout wordt in Europa voornamelijk gebruikt voor de productie van verschillende meubels. Het meeste hout is afkomstig uit beheerde bossen in Europa. Hout uit Europa heeft als voordeel dat het relatief korte aanvoerlijnen heeft, waardoor het milieu een stuk minder belast wordt. Daarnaast zijn de bomen in Europese bossen vaak speciaal geplant om later te kappen. Voor de productie van meubels wordt soms ook tropisch hout gebruikt, maar dit heeft als nadeel dat het moeilijk is om te achterhalen of het hout een FSC keurmerk heeft gehad. Hieronder vind je een lijstje met de verschillende soorten bomen die gebruikt worden voor hout:

Naaldbomen

Naaldbomen groeien voornamelijk in Nederland en Scandinavië. Een naaldboom is een type boom dat snel groeit, waardoor het een relatief zachte houtsoort is. Voorbeelden van naaldbomen zijn:

  • Grenen
  • Lariks
  • Vuren
  • Den

De naaldboomsoort grenen groeit in bossen in Europa en Noord-Azië. Bij verse grenen is de kleur van het hout zeer lichtbruin, na een tijd wordt het hout steeds donkerder totdat het geel- of roodbruin is. Grenen is harshoudend en bij vers gezaagd hout kun je de aangename geur van hars goed ruiken. Ook als het hout bewerkt is, kun je de geur nog goed herkennen.

Loofbomen

Loofbomen groeien voornamelijk in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Ze groeien vrij langzaam, waardoor het een relatief harde houtsoort is. 

Loofbomen komen voor in o.a. de Verenigde Staten, Europa en Azië en kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal relatief harder is. Voorbeelden van loofbomen zijn:

  • Eiken
  • Kersen
  • Teak
  • Mahonie
  • Beuken
  • Noten
  • Berken

De loofboomsoort eiken is op te delen in twee verschillende soorten: kernhout en spint. Kernhout heeft een geel- tot donkerbruine kleur waarbij spint bijna helemaal wit is. Eiken krijgt in aanraking met ijzer een blauw grijze kleur. Over het algemeen is eiken zeer sterk en hard, maar toch makkelijk te bewerken. 

Kersen is een loofboomsoort dat voornamelijk in Europa, Azië en Canada groeit. Het heeft een geelbruine kleur dat in aanraking met ijzer kan verkleuren tot een lichtgrijze kleur. Deze soort wordt veel gebruikt voor de productie van meubels. 

Teak groeit voornamelijk in Myanmar, Indonesië, India, Thailand en in een aantal delen in Afrika en Amerika. Teak heeft een licht- tot goudbruine kleur. In aanraking met licht wordt het hout soms bijna zwart. In de loofboomsoort zitten olieachtige stoffen, waardoor het oppervlak soms vettig en zacht kan aanvoelen. 

Welke landen produceren hout?

Zo’n 70% van het hout dat we gebruiken komt uit Europese landen, zoals Duitsland, Zweden en Finland. Ongeveer 6% komt van Nederlandse bodem. Daarnaast wordt er ook veel houtproducten ingevoerd uit tropische landen, zoals papier, gezaagd hout en karton. Er zijn een aantal landen in de wereld die ontzettend veel bos bezitten en waar dus veel hout en houtproducten geproduceerd worden. Zo bestaat Rusland uit 22% bos, Brazilie 17% en Canada 7%.

Geschiedenis van het gebruik van hout 

Men kwam er in de oudheid al achter dat hout een zeer sterk materiaal was. Zo wordt het voornamelijk als brandhout gebruikt, maar ook voor het maken van gereedschappen. Jager-verzamelaars gebruikten houten gereedschappen en wapens om te jagen op dieren en het plukken van bessen en wortels. Op een gegeven moment ontstonden er ook houtzagerijen. Op deze werkplaatsen werden niet alleen bomen gezaagd, maar ook gerooid. 

Door de opkomst van nieuwe technieken en industrieën kwam de boekdrukkunst in de 15e eeuw op gang. Hier was natuurlijk veel papier voor nodig. In de Gouden Eeuw werd hout voornamelijk ingezet voor het bouwen van schepen. In de Verenigde Staten werd hout ook gebruikt voor het bouwen van huizen. 

Wat heeft invloed op de prijs van hout?

De prijs van hout is geen eenduidig begrip. Elke verschillende houtsoort heeft namelijk zijn eigen prijs. Er is bijvoorbeeld een groot verschil in prijs tussen een eik, grove den en beuk. Daarnaast heeft de afmeting van het hout natuurlijk ook invloed op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde omtrek van een eik van 30 centimeter en de omtrek van 250 centimeter van zaaghout. De waarde van hout wordt niet alleen bepaald door de prijs die ervoor wordt betaald. Ook de draagkracht van het bosecosysteem en een goede uitvoering van de exploitatie en aandacht voor de bodem zijn erg belangrijk. De volgende factoren hebben invloed op de prijs van hout:

  • Samenstelling
  • Houtkwaliteit
  • Gemiddelde diameter
  • Exploitatie
  • Organisatie van de verkoop
  • Transportafstand naar de rondhoutverwerker
  • Inzicht in de houtmarkt

Stabiele grondstof 

De grote vraag naar hout zal altijd blijven. Veel industrieën hebben een grote vraag naar hout, voor het bouwen van huizen, schepen en meubels. In de toekomst zal dit ook zeker niet snel veranderen. Het is een zeer stabiele grondstof. 

Stijging van houtprijs in 2021 en 2022

In 2021 steeg de prijs van hout, wat voornamelijk werd veroorzaakt door de corona pandemie. Veel houtbedrijven kwamen stil te liggen, maar ook de export en transport vertraagde doordat veel mensen door corona thuis moest blijven. Verder steeg de vraag naar hout ook door, omdat veel mensen thuis nieuwe verbouwplannen kregen. Daarnaast had het ook te maken met de stijgende prijs van grondstof.

Hout is de laatste jaren steeds meer beschermd en is hierdoor niet meer overal ter wereld beschikbaar. Hout is niet overal meer eenvoudig en snel verkrijgbaar, dus er ontstaat een schaarste aan deze grondstof. Ook in 2022 bleef de houtprijs stijgen, wat voornamelijk werd veroorzaakt door de oorlog in Rusland en Oekraïne. Rusland bestaat namelijk ui 22% bos, waardoor er enorm veel hout geëxporteerd kan worden naar landen in Europa, waaronder Nederland. Hout moest dus uit verder landen geïmporteerd worden, waardoor de prijs van hout bleef stijgen.