Europese beurzen

In Nederland hebben we de welbekende AEX. Zo heeft ieder land in Europa eigenlijk zijn eigen beurs index. Daar vind je vaak de grootste bedrijven (vaak 20-50) van een land. Het volgen van de Europese beurzen geeft een goed beeld van hoe de beurs er over het algemeen voor staat. Op deze pagina vind je daarom een overzicht van diverse Europese beurzen en de stand van vandaag.

Europese beurzen
StockPriceChart (5D)

AEX – Nederland

De voor ons bekendste index in Europa is natuurlijk de Nederlandse AEX index. Hier vind je de top 25 beursgenoteerde bedrijven aan de Amsterdamse beurs. Hier lees je meer over de AEX.

Euro Stoxx 50 – Europa

Wil je in een oogopslag weten wat de Europese beurs vandaag gemiddeld doet. Kijk dan zeker naar de Euro Stoxx 50. Dat is een index die de 50 meest belangrijke bedrijven uit landen van de Eurozone heeft. Het gaat hier om ‘blue chip stock’s. Dat wil zeggen, bedrijven die zich al jaren hebben laten zien en niet zomaar zullen verdwijnen. Het heeft wat dat betreft wat weg van de Dow Jones van de Amerikaanse beurs.

DAX 40 – Duitsland

Onze Oosterburen hebben natuurlijk ook een eigen beursindex. Dat is de DAX 40 (vanaf November 2020, daarvoor was het de DAX 30) met de 40 grootste Duitse bedrijven op basis van handelsvolume en markt kapitalisatie.

CAC 40 – Frankrijk

In Frankrijk is de CAC 40 de beursindex om te volgen. Het heeft plek voor de 40 grootste bedrijven die aan de beurs van Parijs genoteerd zijn.

FTSE 100 – Verenigd Koninkrijk

De FTSE 100, ook wel ‘Footsie’ genoemd, is de Financial Times Stock Exchange 100. Oftewel de 100 grootste bedrijven geregistreerd op de LSE (beurs in Londen). Wellicht niet per se een echte Europese beurs (geen euro of EU-lid), maar wel aanwezig in Europa. Het is een beurs waar veel op gebeurt, en dus interessant om in de gaten te houden.

Overige Europese beurzen

Naast bovengenoemde beurzen, zijn er natuurlijk nog voldoende andere te vinden in Europa. Denk daarbij aan:

  • Italie: FTSE MIB
  • Spanje: IBEX 35
  • Belgie: BEL-20
  • Zwitserland: SMI

Maar die zijn voor de meeste Nederlanders niet meer zo boeiend. Hoewel de Europese indices vaak vooral interessant zijn voor de mensen uit het land zelf. Buiten Nederland wordt de AEX bijvoorbeeld ook niet echt gebruikt. Men kijkt vooral naar de Amerikaanse beurzen.