Amerikaanse beurs

Als we het hebben over de Amerikaanse beurs, kijken we meestal naar drie verschillende indices. Dit zijn de S&P500, NASDAQ 100 en Dow Jones. Drie verschillende indices die onderling wel nog een aantal bedrijven delen. Zo maken grote tech bedrijven in de S&P500 ook deel uit van de technologiebeurs NASDAQ.

Omdat Amerika de economische grootmacht is, wordt ook vanuit Europa vaak gekeken wat er op de beurzen in Amerika gebeurt. Mocht je actief willen beleggen, is het dus ook zeker interessant om deze beurzen in de gaten te houden.

Hieronder vind je meer informatie over elk van de drie Amerikaanse beurzen.

S&P 500 beursindex grafiek

De S&P 500 (of simpelweg S&P, van Standard & Poor’s) is een aandelenindex en een van de bekendste ter wereld. Kijken we naar de algemene economie/beurs, dan wordt er vaak gerefereerd aan de S&P.

In deze index vind je de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten van hun marktkapitalisatie (dus aandelen * koers). Naast de marktkapitalisatie zijn er nog een aantal andere voorwaarden om in deze Amerikaanse index opgenomen te worden. Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld het maken van winst en minimaal 50% vrij verhandelbare aandelen.

Bij de start van de index, in 1923, stonden er 233 bedrijven in de index. In 1957 werd dat uitgebreid naar 500.

NASDAQ 100 beursindex grafiek

Een andere grote Amerikaanse beurs, is de NASDAQ. Dit is voornamelijk een technologiebeurs. Op deze beursindex vind je de bekende tech aandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Apple, Google (Alphabet) of Amazon, maar ook een bedrijf als T-Mobile. Verder vind je er niet enkel Amerikaanse bedrijven, maar bijvoorbeeld ook ASML en NXP Semiconductors uit Nederland.

Vaak wordt de naam NASDAQ gebruikt, maar men heeft het vaak over de NASDAQ 100. Dit is een index die je kan volgen met de 100 non-financial aandelen van de NASDAQ (zo bestaat er ook nog een NASDAQ Financial-100).

Dow Jones beursindex grafiek

Dan is er nog een derde beursindex in Amerika, die voorheen waarschijnlijk de meest bekende was: de Dow Jones Industrial Average (DJIA). Ook wel Dow Jones of Dow genoemd. Het is de bekendste omdat het de oudste is (uit 1896). Tegenwoordig vindt men de Dow Jones niet meer representatief voor de Amerikaanse aandelenmarkt, en zijn de S&P 500 of Russell 3000 daar betere graadmeters voor.

In de Dow Jones vind je 30 Amerikaanse bedrijven. Ook hier een mix van bedrijven, zo zal je Apple en Intel op de DJIA vinden en in de S&P 500 en in de NASDAQ 100. Andere bedrijven zijn bijvoorbeeld Boeing, American Express en McDonald’s.

De Dow Jones wordt berekend aan de hand van de prijs van de aandelen. Daarmee hebben aandelen met een hogere prijs meer invloed op de index dan aandelen met een lagere prijs. Op het eerste gezicht kan dit logisch klinken, maar je kan zelf bepalen hoeveel aandelen je het bedrijf in opsplitst. Daarmee kan je 1 miljoen euro dus verdelen in 1 miljoen aandelen van 1 euro per stuk, of 1000 aandelen van 1000 euro per stuk. Een 1 euro koersschommeling heeft hetzelfde effect op de index, maar bij de ene is het een stijging van 100%, en bij de ander slechts 0,1%.

Amerikaanse beurs openingstijden

De Amerikaanse beurzen kennen uiteraard wat andere openingstijden dan we in Nederland kennen. Dit komt door het tijdsverschil.

Gerekend naar Nederlandse tijd, openen de Amerikaanse beurzen om 15:30, en sluiten ze om 22:00.

Kijk dit artikel voor meer informatie over openingstijden van beurzen.

Beleggen op de Amerikaanse beurs

Als Nederlander (of Belg) kan je ook beleggen in Amerika. Door de opkomst van online brokers heb je ook de mogelijkheid om over de oceaan te beleggen.

Bij elke grote broker kan je wel terecht om te handelen of te beleggen in Amerika. Het enige waar je rekening mee dient te houden zijn de openingstijden en de valuta. Op de beurs in Amerika betaal je immers met dollars in plaats van euro’s.

Hier kan je brokers vergelijken, om op de Amerikaanse beurs te beleggen. Of je kan direct een kijkje nemen bij DEGIRO, eToro of BUX.