Je kan op vele manieren je geld uitgeven om er in de toekomst hopelijk winst mee te maken. Beleggen op de beurs in gevestigde bedrijven bijvoorbeeld. Wat je echter ook kan doen, is besluiten om te investeren in startups. Startups zijn de grote bedrijven van de toekomst. Althans, dat kunnen ze zijn. Uiteindelijk falen veel startups, waardoor het wel een riskante investering kan zijn.
Desalniettemin voor vele misschien wel een leuke vorm van investeren. Je bent immers bezig met de nieuwste ontwikkelingen en kan vroeg onderdeel van uitmaken.
Ook startups staan te springen om vormen van investeringen. Zij hebben immers kapitaal nodig om hun bedrijf, product of service te laten groeien. Zowel om het te perfectioneren, te testen als aan het bereiken van een steeds groter wordende doelgroep.
Inhoudsopgave
Wat is een startup?
Een startup is een bedrijf opgezet door een ondernemer die een schaalbaar business model op wilt zetten. Het verschil met ondernemerschap is dat een startup groter uit groeit dan de enkele ondernemer.
Althans, dat maakt Wikipedia er van.
Strikte regels voor het benoemen van je bedrijf als startup zijn er eigenlijk niet. Vaak is het wel zo dat het bedrijf relatief jong dient te zijn, en vaak ook een probleem op een hele nieuwe manier aanpakt. Bijvoorbeeld door nieuwe technologie.
Waar wel veel mensen het over eens lijken te zijn, is dat een startup schaalbaar moet zijn. Door bijvoorbeeld een online bedrijf te hebben, kan je dit zien als schaalbaar.
Een blog als deze kan door iedereen in de wereld gelezen worden, zonder dat het extra moeite kost voor de blog zelf. Dat is schaalbaarheid. Of het dan ook als startup bestempeld kan worden, valt te bezien. Tenzij een investeerder er nu een miljoen euro voor wil investeren, dan noem ik het graag een startup ;).
Verder lijken de startups van tegenwoordig ook gedreven voor technologische ontwikkelingen.
Unicorns
Een term die je veel tegen kan komen bij het zoeken naar startups, is unicorn. Een startup wordt een unicorn genoemd als het gewaardeerd wordt op een prijs van $ 1 miljard of meer. Decacorn is vanaf $10 miljard en hectacorn vanaf $ 100 miljard.
Bekende unicorns (die zijn uitgegroeid tot meer dan dat) zijn bijvoorbeeld AirBnB, Stripe, SpaceX en Wish. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal zo’n unicorn zo vroeg mogelijk vinden.
Beleggen in bedrijven vs startups
Als bedrijf kan je ervoor kiezen om je aandelen verhandelbaar te maken op de beurs. Hier komen vraag (beleggers) en aanbod (de uitgegeven aandelen) samen, zodat er een prijs bepaald kan worden. Elk land heeft wel zijn eigen beurs waar dit gebeurt. Zo ook de Amsterdamse effectenbeurs in Nederland.
Jij als persoon kan tegenwoordig ook heel makkelijk handelen op de beurs. Je maakt een account aan bij een broker en kan vrijwel direct starten met het kopen van aandelen.
Hier kan je dan eigenlijk enkel in grote bedrijven handelen. Bedrijven die zich al deels bewezen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ING, Shell of Ahold. Toch zijn er veel meer bedrijven dan de grote bedrijven die op de beurs verhandeld worden.
Startups zijn daar onderdeel van, en kunnen niet zomaar op de beurs verhandeld worden. Daarvoor gelden namelijk diverse voorwaarden. Gelukkig zijn er wel manieren om te beleggen in startups, mocht je daar naar op zoek zijn.
Voorwaarden voor een beursnotering
Voordat een bedrijf genoteerd kan zijn aan zo’n beurs, moet het aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor de Amsterdamse effectenbeurs zijn bijvoorbeeld in het Fondsreglement opgenomen.
Een van die voorwaarden is dat het bedrijf minimaal 5 jaar oud moet zijn. Iets waar startups vaak al niet aan voldoen, omdat het vaak om relatief jonge bedrijven gaat. Verder moet er in de afgelopen 5 jaar reeds 3 jaar winst gemaakt zijn, wat ook zeker niet voor alle startups geldt, en moet er een eigen vermogen van 5 miljoen euro aanwezig zijn. Ook dat is wat je als bedrijf niet zomaar hebt.
Mede daarom is het voor startups niet mogelijk om op de Amsterdamse effectenbeurs te staan. Maar gelukkig zijn er andere manieren om te investeren in startups.
Angel investors
Denk je aan investeren in startups, dan denk je ook al snel aan zogenaamde ‘Angel investors’ of ‘Business Angels’. In Nederland noemen we dat ook wel durfkapitaalinvesteerders.
Dit zijn vaak vermogende particulieren die hun eigen vermogen hebben vergaard met hun eigen bedrijf. Die hebben ze bijvoorbeeld gekocht, en vervolgens hebben ze tijd (en geld) over.
Angel investors stappen vraag op een erg vroeg tijdstip in startups. Op het moment dat een startup nog geen geld kan ophalen bij institutionele investeerders, maar het wel geld nodig heeft. Hier zie je vaak dat Angel investors instappen.
Zo’n investeerder kan ook meer toevoegen dan enkel geld. Zoals gezegd is een Angel investor vaak een vermogende particulier die een eigen bedrijf heeft gehad. Daar heeft deze persoon ervaring als contacten opgedaan, die de startup onwijs veel kunnen helpen.
Wat tegenwoordig ook steeds meer in is, is om via een vorm van crowdfunding investeerders in een startup te zoeken. Hier kan ook jij bij instappen.
Hoe kan ik investeren in startups?
Als particulier heb je waarschijnlijk geen diepgaande kennis over startups en het uitgroeien van je eigen bedrijf tot een miljoenenbedrijf. Je kan daarmee niet de kennis toevoegen aan een startup zoals een Angel investor dat kan. Wat je wel kan doen, is geld inleggen.
Er zijn diverse platformen waarbij je kan investeren in verschillende startups. Deze platformen doen het voorwerk al voor je, en selecteren enkel startups waarvan zij denken dat ze potentie hebben. Niet elke startup komt zomaar door de selectieprocedure heen.
Via zo’n platform kan een startup bijvoorbeeld 10% van zijn aandelen verkopen. Als je dit met 100 investeerders koopt (met gelijke bedragen), bezit iedereen dus 0,1% van de startup. Groeit die uiteindelijk naar het niveau van een unicorn, dan vertegenwoordigt die 0,1% een waarde van 1 miljoen.
Via onderstaande platformen kan je bijvoorbeeld investeren:
Groot voordeel van deze platforms is dat je niet vermogend hoeft te zijn. Investeren in startups via deze platforms kan vaak al vanaf zo’n 100 euro.
Op zoek een Nederlandse partij voor crowdfunding, kijk dan ook eens bij Oneplanetcrowd (of lees onze review).
Verdienen aan een startup
Geld verdienen met een aandeel op de beurs is relatief eenvoudig (in theorie). Je koopt een aandeel, en later verkoop je hem voor meer geld op dezelfde beurs.
Omdat een startup niet vrij verhandelbaar is op de beurs, kan je niet zomaar je deel verkopen. Voor het verdienen aan je investeringen in een startup kan je de volgende dingen overwegen.
Initial Public Offering (IPO)
Waar veel investeerders in startups uiteindelijk op hopen, is dat de startup naar de beurs gaat. Dit gebeurt door middel van een IPO.
Bedrijven hebben hier in het verleden hun (vroege) aandeelhouders heel erg rijk mee gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de IPO’s van Facebook, Groupon, Uber, Snapchat of het Nederlandse Adyen.
Of de startup waarin je geïnvesteerd hebt uiteindelijk ook zelf naar de beurs gaat, valt nog te bezien. Veel startups komen helaas hier niet toe. Mocht het wel gebeuren, dan kan je je rijk rekenen en een ROI van 100 tot misschien wel 1.000 verwachten.
Overname
Wat je veel in het nieuws ziet voorbijkomen, is dat bedrijven als Apple, Google of Facebook een kleinere startup overnemen.
Dit is voor vele investeerders het moment om hun winst te pakken in een startup waarin ze geïnvesteerd hebben. Zo kan een bedrijf als Apple jouw aandelen overnemen, waardoor je een mogelijkheid hebt om te verkopen en je winst te pakken.
Secundaire markt van platforms
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van secundaire markten van de platforms waarop je geïnvesteerd hebt.
Op diverse plekken waar je voor het eerste kan investeren in deze ondernemingen, is er ook een plek om je aandeel te verkopen. Dit kan je doen aan andere investeerders die de eerdere rondes bijvoorbeeld gemist hadden. Maar dan moet er dus wel vraag naar zijn.
Dividend uitkeringen
Als de startup uiteindelijk uitbreid naar een goedlopend bedrijf, maar het niet de behoefte heeft om naar de beurs te gaan of om overgenomen te worden, dan kan het ook gewoon het bedrijf blijven.
Je aandelen in het bedrijf blijven dan gewoon bestaan. Je kan hier voordeel uit halen op het moment dat ze bijvoorbeeld hun winst willen uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend.
Veel startups zullen falen
Feit blijft dat het investeren van je geld in startups een risky business blijft. Omdat de definitie van een startup al lastig te bepalen is, is het ook lastig om echte cijfers te hebben over hoeveel startups uiteindelijk falen.
Om je toch een idee te geven: Zo falen 75% van de startups die investeringen hebben opgehaald bij venture capitalists (VC’s). En je krijgt niet zomaar een investering vanuit een VC. Daarvoor onderga je al diverse screenings, en lijkt het vrij zeker dat je een goed idee hebt.
Toch gaat het dus ontzettend vaak mis bij startups. Bijvoorbeeld omdat het product toch niet zo goed was, of dat het niet aanslaat in de markt, of omdat het te duur is. Er kunnen talloze redenen zijn.
Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat je niet direct rijk wordt als je aandelen hebt in een startup. Het kan heel goed de zoveelste gefaalde onderneming zijn.
Uiteindelijk is iedereen natuurlijk op zoek naar de mogelijkheid om vroeg te investeren in de volgende unicorn, maar je moet ook reëel blijven en weten dat je die misschien wel nooit tegenkomt.
Echter, blijft het natuurlijk wel interessant om je geld te beleggen in ondernemingen die bezig zijn op de manier zoals startups dat zijn. En dus ook jij zou gewoon kunnen investeren in startups.