Investeren in crypto is weer helemaal ‘in’. Door de koersstijgingen van de diverse munten zoals Bitcoin en het feit dat meer bedrijven er van gebruik lijken te (gaan) maken, drijft meer investeerders naar crypto toe. Ook veel beginnende beleggers zien de flinke koerswinsten die gemaakt worden met crypto, en willen daarom ook graag investeren in crypto.
Dan komt vaak de vraag voorbij waar je moet beginnen. Of in welke crypto je het beste kan investeren. Waar je cryptomunten kan kopen. En nog meer vragen. In dit artikel zal ik je op weg helpen in de wereld van investeren in crypto, zodat jij, mocht je dat besluiten, ook kan beleggen in de cryptowereld.
Inhoudsopgave
Hoe begin ik met investeren in crypto?
Dus laten we maar bij het begin beginnen, hoe begin je met investeren in crypto?
Net zoals bij het beleggen in aandelen, heb je bij het beleggen in crypto eerst een plek nodig waar je ze kan kopen. Aandelen koop je op een beurs, dat gaat met crypto net zo. In Nederland hebben we bijvoorbeeld Bitvavo als exchange (lees hier ook de Bitvavo review). Hier komen vraag en aanbod samen, en kan je dus beginnen met investeren in crypto.
Voordat je zomaar cryptomunten koopt is het waarschijnlijk wel goed om iets meer informatie in te winnen over welke crypto je wilt kopen. Daarover zo meer (of lees dit artikel erover). Eerst nog iets over investeren en traden.
Investeren of traden van crypto
Binnen de cryptowereld lijken veel mensen ook opeens actief te willen handelen. Dat wil zeggen, dat ze hun instap en uitstapmomenten in de koersgrafiek willen bepalen. In theorie klinkt het natuurlijk heel makkelijk, je koopt bij een lage prijs en verkoopt bij een hoge prijs. Dit noemt men ook wel traden.
Maar in de praktijk is het helaas niet zo makkelijk. Niemand kan immers in de toekomst kijken. Zeker als beginnende belegger in de wereld van crypto, is het niet aan te raden om je bezig te houden met het traden. Mocht je daar naartoe willen groeien, kan dat natuurlijk altijd nog.
Voor beginners (en eigenlijk het grootste deel van de mensen), is het waarschijnlijk het verstandigst om te investeren en het vervolgens vast te houden (ook wel ‘HODL’ in cryptotermen). Dat kan perfect met de juiste crypto app.
Traden zien we in de reguliere (aandelen)markt ook wel veel gebeuren, vooral daytraders die actief zijn in de forex markt. Het kan dus zeker wel, maar vereist waarschijnlijk wel dat je veel meer hierover leert en bereid bent om geld in het leerproces te verliezen.
In welke crypto moet ik investeren?
De volgende vraag, nadat je een account hebt aangemaakt bij bijvoorbeeld Bitvavo, is in welke crypto je moet investeren. Ondertussen zijn het er al zo veel (kijk eens op CoinMarketCap.com bijvoorbeeld voor een overzicht), dat je door de bomen het bos niet meer kan zien.
Waarschijnlijk ben je er al wel mee bekend, maar cryptomunten zijn ontzettend volatiel. De koers kan zomaar op een dag met 10 of 20% dalen (of stijgen). Het is dus een risicovolle asset om in te investeren. Dit geldt vooralsnog over de gehele breedte, maar al helemaal bij de kleinere munten.
Want net zoals op de aandelenmarkt, kan je de crypto in hokjes plaatsen aan de hand van hun marktkapitalisatie (dat is de huidige prijs vermenigvuldigd met het aantal munten in omloop). Hoewel er geen duidelijke grenslijn is, zal ik hieronder een aantal voorbeelden noemen. Dit is geen advies, maar puur informatief, doe vooral zelf goed je onderzoek.
Big cap
De cryptomunten die tot de big cap behoren zijn de grootste in hun klasse. Daar hoort Bitcoin natuurlijk bij, maar ook crypto’s zoals Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Cardano (ADA) of Chainlink (LINK).
Deze munten hebben zich al enigszins bewezen, en dat zie je terug in de prijs en marktkapitalisatie van de munt. Hoewel crypto’s dus erg volatiel zijn, hebben deze munten nog enig voordeel dat ze net wat minder zullen bewegen. En dat geldt al helemaal voor Bitcoin.
Mid cap
Tot de mid cap behoren munten die zich nog niet echt in de top hebben genesteld, maar al wel stevig aan de weg bouwen en laten zien dat ze al redelijk waardevol zijn. Denk hierbij aan munten zoals VeChain (VET), Aave (AAVE), Algorand (ALGO) of Zilliqa (ZIL).
Het voordeel van deze munten is dat ze nog meer ruimte hebben om te groeien, in potentie. Daarbij ook nog dat ze niet zomaar zullen verdwijnen, omdat ze hebben aangetoond toch al enigszins wat waard te zijn. Immers, anders behoorden ze niet al tot mid cap crypto.
Small cap
Dan is er ook nog een hele lange lijst met munten die in de small cap categorie vertegenwoordigd zijn. Vaak zijn dit munten die ver buiten de top 100 qua marktkapitalisatie vallen.
Deze munten hebben als grootste voordeel dat ze nog redelijk onontdekt kunnen zijn, en daarom een enorme potentie hebben. Waar je bij wijze van spreken nog je inleg nog x100 kan zien gaan. Het risico is hierbij uiteraard ook aanzienlijk groter.
Voorbeelden van munten in deze categorie zijn er dus zat van. Denk aan COTI (COTI), Singularity (AGI) of Orion Protocol (ORN).
Hoe te verdelen?
Veel investeerders kiezen ervoor om een bepaalde verdeling aan te houden met betrekking tot de categorie waaronder de crypto behoort (big, mid of small cap). Bijvoorbeeld waarbij je 25% in Bitcoin stopt, 25% in Ethereum, 25% in een andere big cap, en de resterende 25% verdeelt over de mid en small cap munten. Dus een verdeling van 25/25/25/25.
Mocht je wat meer risico willen nemen, kan je natuurlijk ook een verdeling van 25/25/50 aanhouden, waarbij je 50% in mid tot small caps investeert. Of een hele andere verdeling. Zo zijn er ook mensen die alleen Bitcoin of alleen Ethereum, of een combinatie van die twee (want die hebben zich het meest bewezen) aanhouden. Het is vaak wel goed om wat te verdelen, net zoals je bij je aandelen ook niet alles in 1 mandje stopt.
5 beginnersfouten die je moet voorkomen
Investeren in crypto zit vol met valkuilen. Iedereen lijkt tegenwoordig wel wat met crypto te doen, waardoor er veel beginners de markt op komen. Die kunnen redelijk makkelijk beïnvloedt worden, dus zorg dat je op de hoogte bent van een aantal beginnersfouten die je zeker niet moet maken.
1. Blind het advies van anderen volgen
Allereerst is het zomaar het advies van anderen volgen. Misschien heb je dit hele artikel wel gelezen, misschien ben je rechtstreeks naar dit punt gegaan. Maar ook dit artikel moet je natuurlijk niet zomaar geloven. Doe zelf ook onderzoek naar wat de beste manieren zijn om te investeren in crypto.
DYOR is een term die vaak gebruikt wordt in de cryptowereld, en staat voor ‘Do Your Own Research’, doe je eigen onderzoek. Dat gaat zeker op over de vraag ‘in welke crypto moet ik investeren’. In dit artikel zijn een paar crypto’s genoemd, maar dat betekent niet dat je die moet kopen. Allereerst is het puur informatief, en ten tweede is het altijd goed om zelf onderzoek naar bepaalde munten zodat je weet waar je in investeert.
2. Geld investeren wat je niet kan missen
Dit advies geldt natuurlijk ook voor elke andere belegger, niet puur voor de crypto belegger, maar toch belangrijk om hier nog eens extra te benadrukken.
Crypto’s zijn nog erg jong en volatiel in prijs. Verbaas je dus niet als je op een dag 20% van je crypto portfolio ziet verdwijnen. Het is dus ook dom om met geld te investeren wat je eigenlijk nodig hebt, want het kan zomaar weg zijn. Investeer dus alleen maar met geld wat je kan missen, omdat de kans aanwezig is dat het veel minder waard wordt.
3. Weinig geduld
Crypto’s zijn dus erg volatiel, wat betekent dat het dus ook opeens hard kan stijgen. Laat dat nou vaak net de aantrekkingskracht zijn van investeren in crypto.
Maar verwacht niet dat je over een maand rijk bent als je nu investeert in crypto. Het kan zomaar zijn dat je een leuk rendement haalt, maar wees niet verbaasd als dat niet lukt. Investeren op korte termijn is vaak niet te doen, dan ben je eerder aan het traden.
Stel je eventuele verwachtingen dus wat bij, en zorg dat je geduld hebt.
4. Niet verdiepen in crypto
Oke, niet iedereen kan een blockchain-specialist worden, maar zorg ten minste dat je iets weet over hoe crypto werkt. Zoek bijvoorbeeld naar de blockchain technologie, de verschillen tussen Proof-of-Work en Proof-of-Stake en hoe crypto-wallets werken.
Ook dit puntje heeft, net als #1, weer te maken met DYOR. Zorg ervoor dat je begrijpt waar je in investeert.
5. Niet veilig omgaan met je investeringen
Doordat crypto’s werken zoals ze werken, kan je ze verliezen als je niet veilig omgaat met de informatie.
Crypto’s kan je opslaan op een exchange, maar dat brengt risico’s met zich mee omdat ze bijvoorbeeld gehackt kunnen worden. Of misschien alleen jouw account omdat je een wachtwoord gebruikt in combinatie met je mailadres die je vaker gebruikt, en ergens al gehackt is geweest.
Crypto’s kan je ook op een eigen wallet opslaan, dan heb je een public en private key. Zo’n private key is je wachtwoord voor je wallet. Als je die bewaart op je laptop, kan je die verliezen doordat je laptop bijvoorbeeld gehackt wordt. Of je gooit je laptop per ongeluk weg.
Weet dus dat er meer risico’s aan verboden zitten dan enkel de daling van de koers. Om de tijd lees je wel eens een verhaal dat iemand voor miljoenen euro’s aan Bitcoin kwijt is. Zorg dat jou dat niet overkomt!
Conclusie: investeren in crypto
Hopelijk ben je zo een beetje op weg geholpen in de wereld van crypto.
Het antwoord op de vraag wat de beste cryptomunt is om in te investeren is nog wel eentje die open staat. Maar het verschilt uiteindelijk erg per persoon en de risico’s die je wilt nemen. Zorg dus dat je je inleest in de verschillende munten.
Investeren in crypto kan spannend en eng zijn, maar uiteindelijk ook erg interessant en leervol.
Direct beginnen met investeren in cryto?
Open dan een account bij het Nederlandse Bitvavo!