Indexbeleggen, je hebt er vast wel eens van gehoord als je al belegt in aandelen of wilt beginnen met beleggen. Persoonlijk ben ik in ieder geval erg fan van indexbeleggen, door de lage kosten, hoe simpel het werkt en doordat je op een passieve manier je beleggingen kan beheren. Maar wat is indexbeleggen precies, en hoe werkt het nou?

In dit artikel meer over indexbeleggen. In onderstaande tabel vind je de inhoudsopgave zodat je wat makkelijker kan navigeren als je specifieke informatie zoekt.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is niet meer dan het beleggen in een gehele index. Hiermee volg je de index dus met je beleggingen. Een index hierbij kan bijvoorbeeld de Nederlandse AEX zijn, of de Amerikaanse Dow Jones of S&P 500.

Als je de AEX index tracker koopt, meestal een ETF (Exchange Traded Fund), koop je daarmee de aandelen van alle bedrijven die in de AEX index zijn opgenomen. Maar je kan ook kiezen al talloze andere indexen. Bijvoorbeeld zelfs een index die wereldwijde bedrijven volgt. Ook kan je indexbeleggen in bijvoorbeeld obligaties. Daardoor heb je direct een mooie spreiding van je beleggingen.

Uiteindelijk beleg je dus in een mandje met producten, bijvoorbeeld aandelen.

Geschiedenis van indexbeleggen

Tegenwoordig zal je veel beleggers hebben die van deze vorm van beleggen gebruik maken. Het bestaat echter nog niet heel erg lang.

In 1975 was Vanguard de eerste die een indexfonds aanbood. Dat was een idee van John Bogle, de oprichter van Vanguard.

Hij vond dat je niet moest speculeren op een specifiek bedrijf, voor een lange tijd in de markt moest zitten en zo laag mogelijke kosten moest hebben. Op deze manier zou je volgens hem optimaal kunnen profiteren van je beleggingen. Dit beweerde hij al in 1951, toen hij zijn scriptie schreef aan de Princeton University.

Daar resulteerde dus het eerste indexfonds uit, in 1975. Dat eerste fonds volgde de S&P 500. Tegenwoordig zijn er vele andere fondsen te vinden die hetzelfde doel nastreven.

Voordelen indexbeleggen

Indexbeleggen brengt vele voordelen met zich mee, die ik graag in onderstaande stukjes verder toelicht.

Goede spreiding

Allereerst is er dus het puntje spreiding. Dat is belangrijk, want daardoor zullen je beleggingen minder fluctueren in waarde. Je zal hierdoor inderdaad op moeten inleveren als een specifiek bedrijf hard stijgt in waarde, maar belangrijker is dat je verlies wordt opgevangen als een specifiek bedrijf hard daalt in waarde (of zelfs failliet gaat).

Diversificatie (spreiding) kan je natuurlijk ook nastreven door in individuele aandelen te stappen. Dit is echter een veel makkelijkere manier, omdat je enkel een aandeel in het fonds dient te kopen.

Lage kosten

Ook zijn de kosten bij een indexfonds aanzienlijk lager. Dat is vooral omdat er geen dure mensen nodig zijn die het fonds bijhouden. Daar is namelijk al de index voor. Het enige wat het fonds moet doen, is de index volgen. Dat heeft ook als voordeel dat er weinig transacties uitgevoerd hoeven te worden, waardoor de kosten ook laag blijven.

Bekijk ook: Kosten beleggen

Nu lijkt een verschil van 1% niet veel misschien. Op 1000 euro is dat immers ‘slechts’ 10 euro. Maar na een aantal jaar gaat zo’n verschil flink aantikken. Start je met 10.000 euro en beleg je elk jaar 1.000 euro bij, dat kan je na 20 jaar ruim 60.000 euro minder verdient hebben (met 6% vs. 7% rendement).

Lees daarvoor ook het bericht ‘rente op rente‘.

Betere resultaten

Als je de markt volgt, dan zou je denken dat je precies een gemiddeld rendement krijgt. Immers, er zijn mensen die beter dan gemiddeld beleggen en mensen die minder dan gemiddeld beleggen. Die zouden tegen elkaar weggestreept kunnen worden, waardoor het marktgemiddelde blijft.

Maar daarbij worden de kosten niet meegerekend, die toch enorm belangrijk blijken.

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het rendement tussen actief en passief beleggen. De conclusie is iedere keer weer dat er geen fondsmanagers of institutionele beleggers zijn die continu beter dan de markt presteren. De fondsen die dat wel doen, doen dat puur op kans, en houden dat niet langer dan een paar jaar vol.

Hiervoor kan ik ook erg het boek A Random Walk Down Wall Street van Burton Malkiel aanraden. Of bekijk de aanraders van boeken over beleggen.

Nadelen indexbeleggen

Om ook een compleet beeld te geven van indexbeleggen, ook nog even enkele nadelen die benoemt worden door anderen.

Gemiddeld rendement

Vaak wordt er gezegd dat je met indexbeleggen ‘slechts’ een gemiddeld rendement behaalt. Veel mensen zijn natuurlijk op zoek naar de nieuwe Google of Amazon in de markt, en hebben het liefste zo veel mogelijk rendement op hun beleggingen.

Met indexbeleggen ga je niet op zoek naar die parels, en vergooi je dus ook je kans op een hoog rendement. Echter, het is jaar op jaar weer lastig voor institutionele beleggers om de markt te verslaan. Al helemaal om dat jaar op jaar te doen. Als beginnende belegger is dat wellicht nog lastiger om te doen.

Bekijk ook: Gemiddeld rendement bij beleggen.

Saai om passief te beleggen

Een ander argument is dat het misschien wat saai is om te doen. Je hebt geen individueel bedrijf gekocht, en is het misschien lastiger om dan enthousiast te worden over koersstijgingen.

Als je er zo over denkt, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Dan kan je ook gaan kijken naar individuele aandelen. Wat ook een mogelijkheid is, is om naast indexbeleggen nog individuele aandelen te hebben in bedrijven die je aanspreken.

Hoe denken kenners over indexbeleggen

Misschien nog wel belangrijk om te doen, is voor jezelf uitvogelen waarom indexbeleggen nou echt zo goed is, in plaats van een artikel als dit op het internet te vertrouwen.

Bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten, die een wetenschappelijke studie in 2011 [1] heeft gedaan, waarin men het volgende concludeert:
“Fondsen zijn als groep niet in staat zijn om ten opzichte van de benchmark hun kosten goed te maken. Met andere woorden, fondsen behalen als groep te laag bruto rendement ten opzichte van de benchmark of brengen te hoge kosten in rekening. Deze conclusie vraagt daarom van degene die de afweging tussen actief en passief beleggen maakt, een kritische blik ten aanzien van de keuze voor actief beleggen.”

Ook Nobelprijswinnaars voor de economie hebben zich uitgesproken voor indexfondsen. Bijvoorbeeld Daniel Kahneman, Richard Thaler, en Merton Miller, die ook allen zeggen te beleggen in indexbeleggingen.

Daarnaast praat ook Warren Buffett, ’s werelds beste belegger, vaak over indexbeleggen. Al in een jaarverslag uit 1996 benoemt Buffett dat ‘de meeste investeerders, institutioneel en particulier, zouden moeten kiezen voor een indexfonds met lage kosten om zo een bovengemiddeld rendement te halen.’

Zelf beleggen in indexfondsen

Doordat indexfondsen zo laagdrempelig zijn en je er eigenlijk niet veel verstand voor hoeft te hebben (je zou immers een index als de S&P 500 gewoon kunnen volgen), is indexbeleggen ook uitermate geschikt als je zelf wilt beleggen. Eigenlijk dus nog een groot voordeel voor indexbeleggen.

Dit kan je zelf doen door bijvoorbeeld bij een broker zoals DEGIRO een account aan te maken. Voordeel van deze broker is dan weer dat je in een aantal fondsen kan investeren zonder (€ 0,- dus) transactiekosten. En dat helpt je weer met het behalen van meer rendement, en is al helemaal interessant als je met kleine bedragen belegt, want dan zouden transactiekosten vaak relatief nog meer zijn.

Als je al tevreden bent met je huidige broker, kan je natuurlijk ook gewoon daar beleggen. Zij zullen ongetwijfeld ook de mogelijkheid hebben voor indexbeleggen.

Zonder zorgen beleggen in indexfondsen

Er zijn ook steeds meer bedrijven die het beleggen heel makkelijk voor je maken, en het geld vervolgens ook in (brede) indexfondsen inleggen. Dit doe je al met een paar klikken op de knop.

Een voorbeeld daarvan is InDelta. Deze partij profileert zich als een partij die indexbeleggen voor iedereen toegankelijk maakt. Zelf hoef je niet zo gek veel meer te doen, enkel aan te geven wat voor een indexfonds je wilt (waar je keuze uit een paar hebt). Afhankelijk van je risicoprofiel kan je dit kiezen. Het wordt redelijk makkelijk gemaakt, ook voor mensen zonder enige ervaring met betrekking tot beleggen. Daarnaast zijn de kosten hier ook laag.

Verder kan je ook kijken bij een partij als Brand New Day (lees hier ook de review daarover). Vooral groot in pensioenbeleggen, maar ook geschikt om indexbeleggen een beetje uit te besteden.

Voorbeelden van indexfondsen

Als je zelf nog niet helemaal thuis bent in de wereld van beleggen, dan vraag je je misschien af in wat voor een soort indexfondsen je dan kan beleggen. Hieronder nog een lijstje met een paar indexes die je kan overwegen.

  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): Voor als je in een keer makkelijk wereldwijd wilt beleggen. Dit fonds is erg populair onder de beleggers zie zoeken naar een ‘all-in-one’ oplossing. Hierin zitten ruim 3.000 verschillende bedrijven.
  • iShares Core S&P 500 UCITS ETF: Voor als je wilt beleggen in de S&P 500.
  • iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF: Voor beleggingen in Europese staatsobligaties.
  • Vanguard USD Treasury Bond ETF: Als je wilt beleggen in Amerikaanse staatsobligaties.
  • iShares MSCI EM ETF: Voor investeringen in opkomende markten.

Er zijn volop mogelijkheden. Kijk ook zeker op de site van je broker wat voor een opties er zijn. Ook via de websites van Vanguard en iShares vind je veel informatie over de desbetreffende producten. Bijvoorbeeld het risico dat erbij komt kijken, beleggingsdoel van het fonds, historische rendementen, lopende kosten, en welke producten ze allemaal hebben.

[1]: https://www.afm.nl/~/profmedia/files/wet-regelgeving/beleidsuitingen/leidraden/actief-passief-beleggen-literatuurstudie.ashx

5/5 - (1 stemmen)

1 Comment

  1. Vorig jaar een rekening geopend bij InDelta. Dat is echt ideaal, er zijn zoveel indexfondsen op de markt dat je inmiddels dat het overzicht kwijt raakt. Gewoon simpel een profiel (werelwijd gespreid) selecteren en stortingen gaan (ik heb ook maandelijkse incasso) gaan automatisch in dat profiel. Kan het aanraden.

Write A Comment