Er zijn zoveel brokers waar je als beginnende belegger bij terecht kan. Een daarvan is InDelta. InDelta focust zich op indexbeleggen, iets wat veel beginnende beleggers erg trekt. In dit artikel zal ik je meer vertellen over InDelta, waarom het een interessante broker kan zijn voor je, hoe het werkt en wat de kosten zijn.
In onderstaande inhoudsopgave zie je meer over wat er in het artikel behandelt wordt. Als je specifiek op zoek bent naar informatie, kan je de inhoudsopgave gebruiken om direct naar het juiste stukje te gaan.
Inhoudsopgave
Wat is InDelta?
InDelta is een beleggingsinstelling waar je kan beleggen in indexfondsen. Ze zijn onderdeel van FundShare Fund Management en vindt zijn oorsprong in 2006. Met oud medewerkers van onder meer BinckBank, Ohpen en DEGIRO.
Het doel van InDelta is om de markt op te schudden, door hele lage kosten te bieden voor de producten die ze aanbieden. Daarnaast zet InDelta vol in op ‘indexbeleggen’, het beleggen in een brede index in plaats van losse aandelen.
Normaal zou je bij indexbeleggen een index zoals de AEX of de S&P 500 volgen, maar InDelta gelooft dat die niet voldoende gespreid zijn. En daarom hebben ze hun eigen fondsen gemaakt, die naar eigen zeggen dus beter gespreid zijn.
Wat is indexbeleggen?
Indexbeleggen is het beleggen van je geld in een hele index. Daarmee koop je dus alle aandelen in bijvoorbeeld de AEX index. Daardoor volg je dus de index. Naast de (voor Nederlanders bekende) AEX kan dat ook in bijvoorbeeld de FTSE 100, CAC 40, DAX 30, Dow Jones, en nog veel meer.
Daarnaast is indexbeleggen er niet alleen voor aandelen, maar kan je ook indexbeleggen toepassen voor obligaties of andere soorten beleggingen.
Lees ook: Wat is indexbeleggen?
Waarom is het zo interessant?
Indexbeleggen is iets wat je misschien wel vaker voorbij hoort komen, maar wat maakt het zo populair en interessant?
Als eerste is het zo dat je al direct een goede spreiding hebt. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van ‘niet al je eieren in 1 mandje leggen’. Als je al je geld in 1 aandeel hebt belegd, en dat aandeel zakt opeens hard in elkaar, dan ben je je geld grotendeels kwijt.
Als je daarnaast nog andere aandelen hebt, is die kans minder groot. Je bent zo niet afhankelijk van de prestatie van een specifiek aandeel. Door de diversificatie merk je vooral wat de gehele markt doet, en niet de individuele bedrijven.
Verder is het ook zo dat je een markt gemiddeld rendement ontvangt. Immers je volgt de gehele markt. En dit is vaak beter (zeker over de lange termijn) dan het beleggen in losse aandelen. Diverse onderzoeken hebben dat al reeds uitgewezen dat passief beleggen in de meeste gevallen wint van actief beleggen (over de lange termijn). En Warren Buffett heeft daar bijvoorbeeld al eens een weddenschap mee gewonnen.
Dat het qua rendement vaak wint, komt mede door de lage kosten. Je hebt immers niet te maken met een actief beheerd fonds waarbij je bijvoorbeeld veel aan transactiekosten moet betalen.
Fondsen bij InDelta
Zoals gezegd heeft InDelta haar eigen fondsen gemaakt, omdat ze van mening zijn dat de bestaande indices niet voldoende gespreid zijn. Zo halen ze aan dat de AEX voor 15% uit Shell bestaat en dat de Dow Jones met 20% aan technologiefondsen niet voldoende gespreid is.
InDelta heeft ervoor gekozen om de fondsen gelijk te wegen. Dit betekent dat ieder product (aandeel of obligatie) een gelijke weging heeft. Zo’n fonds bestaat uit 50 producten, en ieder heeft dus een belang van 2%. Daarnaast is er een evenredige verdeling over de diverse sectoren.
De fondsen zijn als volgt verdeeld:
- Noord-Amerika
- Europa
- Nederland
- Azië Pacific
- BRIC (Brazilië, Rusland, India, China)
- Private Equity
- Vastgoed
- Staatsobligatie
- Bedrijfsobligatie
Behaalde rendementen indexfondsen
Als belegger ben je uiteindelijk altijd wel geïnteresseerd in de rendementen die je haalt. Op de website van InDelta vind je een overzicht met de diverse fondsen en hun resultaten, hieronder weergegeven.
Let wel goed op dat de rendementen die je hier ziet een momentopname zijn, en slechts een rendement over maximaal 1 jaar weergeven. Die rendementen zijn bijzonder hoog geweest, door het herstel op de markt na covid-19. De resultaten in het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, en al helemaal niet de resultaten van 1 jaar.
Op deze pagina vind je meer informatie over de rendementen, ook van de jaren ervoor.
Model portefeuilles of zelf samenstellen
InDelta heeft dus diverse fondsen waarin je kan beleggen. Je kan dit in je profiel helemaal zelf samenstellen, of je kan gebruik maken van een van de model portefeuilles: Defensief, Neutraal of Offensief.
Defensief bestaat vooral uit obligaties (80%). Neutraal heeft 40% obligaties en 60% aandelen. Offensief heeft 100% in aandelen zitten. Vervolgens hebben ze allemaal ook nog een individuele verdeling over de verschillende fondsen (bijvoorbeeld Amerika, Europa, Nederland, Azië, etc.).
Voor de diverse model portefeuilles kan je mooi de behaalde rendementen per jaar zien, om inzicht te krijgen hoe het in het verleden heeft gerendeerd. Nogmaals, dit is geen garantie voor wat er in de toekomst zal gebeuren.
Kosten van InDelta
Het mooie van indexbeleggen is dat het goedkoop is. Dat geldt ook zeker voor InDelta. Bij InDelta betaal je in totaal 0,57% aan kosten per jaar.
Deze kosten zijn opgedeeld in beheerkosten (0,5%) en overige fondskosten (0,07%).
Het kopen of verkopen van de fondsen zijn geen kosten aan verbonden, er is ook geen service fee of een bewaarloon. Je hebt dus echt alleen maar te maken met de eerder genoemde kosten.
En dat is natuurlijk fijn, want kosten bij beleggen kunnen voor een groot gedeelte je rendement opvreten.
Ter vergelijking, het populaire indexfonds VWRL heeft jaarlijkse kosten van 0,22%, maar daar komen nog transactiekosten bij. Daarnaast hebben ze ook nog zo’n 0,27% aan dividendlekkage, waardoor je dus feitelijk 0,49% + transactiekosten aan kosten hebt.
Dividendlekkage
Een ander groot voordeel van InDelta is dat ze geen dividendlekkage hebben. Daar kan je last van hebben als je te maken hebt met beleggingen in bedrijven vanuit andere landen.
InDelta heeft hiervoor speciale afspraken gemaakt met de Belastingdienst, om zo geen dubbele belasting te betalen over het ontvangen dividend, wat meer rendement oplevert. Een klein deel van de overige kosten gaat hier bijvoorbeeld naartoe.
Lees hier meer over dividendlekkage.
Betrouwbaarheid InDelta
Het is natuurlijk erg belangrijk om te weten of InDelta een betrouwbare partij is en of je dus veilig je geld bij hen kan beleggen. Om kort te zijn, ja InDelta is betrouwbaar. Hieronder onderbouwingen daarvoor.
InDelta is dus een merknaam van FundShare Fund Management, wat zelf een vergunning heeft bij de AFM en daar onder toezicht staat, mede als bij DNB. Daarnaast ook nog een bewaarder (Caceis) en een accountant.
Verder heeft het, zoals wettelijk verplicht, ook vermogensscheiding. Hierdoor worden jouw beleggingen in een ander bedrijf (bewaarbedrijf) bewaard, waardoor die veilig zijn bij een eventueel faillissement van InDelta.
Daarnaast leent InDelta de producten niet uit, de aandelen zijn echt in beheer. Dit in tegenstelling tot enkele andere brokers (o.a. DEGIRO), waar dat nog wel gebeurt. Dit bespaart weer een extra risico.
Conclusie InDelta review
Al met al is InDelta een perfecte partij om te beleggen als je je geld aan het werk wil zetten via indexfondsen.
Doordat je bij InDelta ook automatisch kan beleggen, kan je beleggen zonder er naar om te hoeven kijken. Als je op zoek bent naar passieve manieren om te beleggen, is InDelta daarom bij uitstek de partij waar je terecht kan. Zeker ook in combinatie met de lage kosten die ze aanbieden.
Net zoals bij alle andere aanbieders, gaat beleggen bij InDelta gepaard met de risico’s van beleggen. Je kan je geld verliezen, dus ben je bewust van de risico’s die beleggen met zich mee brengt.
Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus en het essentiële informatiedocument van InDelta voordat u een beleggingsbeslissing neemt.
2 Comments
Oh wat interessant dit! Deze ken ik helemaal niet, maar het ziet er wel goed uit. Daarnaast klikt het ook best goed. Ik ben zelf nog op zoek naar een alternatief voor DEGIRO sinds ik niets alles bij mijn bank wil onderbrengen.
Hoi Dio, ik kan je InDelta zeker aanraden. Beleg bij InDelta (voorheen Robein) nu ruim 5 jaar maandelijks een bedrag, erg eenvoudig zeker als het vergelijkt met DeGIro. En uiteindelijk de beste manier van beleggen, namelijk indexbeleggen.