Hoe werkt beleggen?

Beleggen, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar weet nog niet precies wat beleggen is en hoe het werkt. In dit artikel hoop ik je te leren hoe beleggen nou werkt.

In een notendop: door te beleggen investeer je je geld nu in de hoop dat het in de toekomst meer waard is. Zodra je je belegging weer verkoopt, heb je dan winst.

Hoe werkt beleggen in aandelen

Vaak denkt men bij beleggen enkel aan het kopen van aandelen. Maar je kan ook beleggen in goud, obligaties of opties. Zie bijvoorbeeld dit artikel met mogelijkheden waarin je o.a. kan beleggen.

Maar hoe werkt het beleggen in aandelen nou? Een bedrijf kan op een gegeven moment de stap naar de beurs maken. Dat doen ze bijvoorbeeld om bestaande aandeelhouders hun aandelen te laten verzilveren, of om zelf nog extra kapitaal op te halen.

Als particulier kan je op dat moment (zodra een bedrijf op de beurs aanwezig is) aandelen kopen. Je belegt dan in het bedrijf. Met zo’n aandeel ben je deels eigenaar van het bedrijf.

Zo’n aandeel kan stijgen of dalen, waardoor je winst of verlies kan maken met het kopen van een aandeel. Dat noemt men koerswinst. Ook kan je winst maken met de uitbetaling van de winst van het bedrijf. Dit noemt men het dividend.

Beleggen op een beurs

Als je aandelen van een bedrijf wilt kopen, dan kan je dat doen op de beurs. In Nederland is de AEX daarin erg bekend. Maar je bent heus niet verplicht om enkel te handelen op de Nederlandse beurs, je kan ook makkelijk handelen in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Amerika of Japan.

Via de beurs beleggen doe je via een broker. Dit kan je bank zijn, al zijn gespecialiseerde brokers over het algemeen goedkoper. Via hun online interface kan je handelen op de beurs. Je hoeft dus heus niet naar de beursvloer te gaan om aandelen te kopen. Dit kan je gewoon achter je laptop doen. Daarom is het ook zo makkelijk om een belegging aan de andere kant van de wereld te doen.

Die broker heb je niet alleen nodig voor het kopen van aandelen, maar ook het verkopen ervan. Zie de broker als een toegangsmiddel tot de marktplaats. Lees hier alles over brokers.

Beleggen in geld

Naast het beleggen in aandelen of obligaties, bestaat er ook iets als valutahandel. Daarmee doe je echt aan geld beleggen. Bij valutahandel (ook forex genoemd) handel je in munteenheden. Je gaat er dan vanuit dat de euro meer of minder waard wordt dan de dollar, of de peso ten opzicht van de yen.

Dit is een letterlijke manier van geld beleggen. Voor de beginnende belegger waarschijnlijk niet zo interessant, maar toch de moeite waard om het te vermelden.

Wie kan beleggen?

Beleggen is voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Verder heb je een bedrag nodig om te beleggen, maar dat is heus niet meer zo hoog. Je kan ook beleggen met een klein bedrag. Bijvoorbeeld met 50 of 100 euro per maand. Ook daarmee kan je nog voldoende winst maken.

Als je wilt leren beleggen en beginnen met zelf beleggen, dan is het goed om je doel en risico te bepalen. Daarnaast heb je een broker nodig. Op deze site vind je voldoende informatie over het vinden van de juiste broker. Zo bespaar je op kosten, en kan je meer rendement maken.

Plaats een reactie