Beleggen, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar weet nog niet precies wat beleggen is en hoe het werkt. In dit artikel hoop ik je te leren hoe beleggen nou werkt.
In een notendop: door te beleggen geef je nu geld uit in de hoop dat het in de toekomst meer waard is. Zodra je je belegging weer verkoopt, heb je dan winst.
Inhoudsopgave
Hoe werkt beleggen in aandelen
Vaak denkt men bij beleggen enkel aan het kopen van aandelen. Maar je kan ook beleggen in goud, obligaties of opties. Zie bijvoorbeeld dit artikel met mogelijkheden waarin je o.a. kan beleggen.
Maar hoe werkt het beleggen in aandelen nou? Een bedrijf kan op een gegeven moment de stap naar de beurs maken. Dat doen ze bijvoorbeeld om bestaande aandeelhouders hun aandelen te laten verzilveren, of om zelf nog extra kapitaal op te halen.
Als particulier kan je op dat moment (zodra een bedrijf op de beurs aanwezig is) aandelen kopen. Je belegt dan in het bedrijf. Met zo’n aandeel ben je deels eigenaar van het bedrijf.
Praktisch ieder land heeft wel zo’n beurs, zo hebben we die ook in Nederland. Die staat in Amsterdam. Daar kan je bijvoorbeeld aandelen van Shell, TomTom of Ahold kopen.
Zo’n aandeel kan stijgen of dalen, waardoor je winst of verlies kan maken met het kopen van een aandeel. Dat noemt men koerswinst. Ook kan je winst maken met de uitbetaling van de winst van het bedrijf. Dit noemt men het dividend.
Beleggen op een beurs
Als je aandelen van een bedrijf wilt kopen, dan kan je dat doen op de beurs. In Nederland is de AEX daarin erg bekend. Maar je bent heus niet verplicht om enkel te handelen op de Nederlandse beurs, je kan ook makkelijk handelen in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Amerika of Japan.
Via de beurs beleggen doe je via een broker. Dit kan je bank zijn, al zijn gespecialiseerde brokers over het algemeen goedkoper. Via hun online interface kan je handelen op de beurs. Je hoeft dus heus niet naar de beursvloer te gaan om aandelen te kopen. Dit kan je gewoon achter je laptop doen. Daarom is het ook zo makkelijk om een belegging aan de andere kant van de wereld te doen.
Die broker heb je niet alleen nodig voor het kopen van aandelen, maar ook het verkopen ervan. Zie de broker als een toegangsmiddel tot de marktplaats. Lees hier alles over brokers.
Brokers zijn in de laatste jaren steeds populairder geworden onder particuliere beleggers. De reden daarvoor is doordat je steeds makkelijker online kan beleggen. Zo kan je gewoon vanaf je eigen laptop, overal ter wereld beleggen. Je kan in Nederland zitten en een aandeel in Amerika kopen. Of in Brazilië zitten en een aandeel in Japan kopen.
Beleggen in geld
Naast het beleggen in aandelen of obligaties, bestaat er ook iets als valutahandel. Daarmee doe je echt aan geld beleggen. Bij valutahandel (ook forex genoemd) handel je in munteenheden. Je gaat er dan vanuit dat de euro meer of minder waard wordt dan de dollar, of de peso ten opzicht van de yen.
Dit is een letterlijke manier van geld beleggen. Voor de beginnende belegger waarschijnlijk niet zo interessant, maar toch de moeite waard om het te vermelden.
Zo heb je misschien wel eens van de euro/dollar koers gehoord. Dat is de waarde van de ene munt getoond in de andere. Zo kan je bijvoorbeeld voor 1 euro 1,15 dollar krijgen. Deze koers schommelt continu, en kan dag op dag dus veranderen. Door in te spelen op de veranderingen in deze koersen, kunnen beleggers ook geld verdienen.
Wie kan beleggen?
Beleggen is voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Verder heb je een bedrag nodig om te beleggen, maar dat is heus niet meer zo hoog. Je kan ook beleggen met een klein bedrag. Bijvoorbeeld met 50 of 100 euro per maand. Ook daarmee kan je nog voldoende winst maken.
Als je wilt leren beleggen en beginnen met zelf beleggen, dan is het goed om je doel en risico te bepalen. Daarnaast heb je een broker nodig. Op deze site vind je voldoende informatie over het vinden van de juiste broker. Zo bespaar je op kosten, en kan je meer rendement maken.
Zelf leren beleggen
Beleggen is dus heus niet zo moeilijk als het misschien in eerste instantie lijkt. Het is ‘simpelweg’ het kopen van producten (zoals aandelen) op de beurs. Het lastige eraan kan nog zijn dat je niet weet wat je moet kopen.
Als je daar ook over twijfelt, kan je ook eens kijken naar ETF beleggen. Daarbij koop je diverse aandelen, bijvoorbeeld alle Nederlandse aandelen. Zo ben je direct goed gespreid.
Hopelijk is je antwoord op de vraag ‘Hoe werkt beleggen’ nu ook een beetje beantwoord. Zo niet, laat het weten in de comments wat je vragen nog zijn.
Als je nu zelf wilt gaan beleggen, kan dat zeker. Starten kan gemakkelijk en snel. Via een broker (bijvoorbeeld DEGIRO) kan je snel van start gaan.
Mocht je nog op zoek zijn naar een stappenplan en/of gids die je op weg helpt, kan je het artikel Beleggen voor beginners op deze site lezen. Daarin word stap voor stap uitgelegd hoe je kan beginnen met beleggen als beginner. Daarnaast kan je ook eens kijken naar een oefen account, waar je met fictief geld kan beleggen.
Verder is de rest van de site natuurlijk ook gevuld met veel informatie over beleggen. Veel informatie die je misschien nog zoekt is hier te vinden, kijk dus gerust nog even rond.