Hoe koop je aandelen?

Als beginnende belegger kan het nog lastig zijn om te bepalen hoe je nou precies aandelen kan kopen en verkopen. Het kopen van je aandelen hoeft echter helemaal niet zo lastig te zijn. Het is uiteindelijk best makkelijk om te doen, ook als beginnende belegger.

In dit artikel meer over hoe je aandelen kan kopen, inclusief visualisaties zodat je het erg makkelijk kan volgen.

Aandelen koop je bij een broker

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het antwoord op de vraag ‘hoe koop je aandelen’, luidt: via je broker.

Via je broker heb je toegang tot de beurs, waar de aandelen verhandeld worden. Zo kan je een aankoop van een aandeel doen via je broker. Een bekende broker is bijvoorbeeld DEGIRO. Hier kan je een gratis account aanmaken.

Lees ook: Wat is een broker?

Het kopen van een aandeel via je broker is erg eenvoudig. Je kiest een aandeel om te kopen, en klikt vervolgens op het kopen van het aandeel. Hieronder met een afbeelding uitgelegd, zoals het werkt bij DEGIRO. In onderstaand voorbeeld is dat een aandeel ABN AMRO.

Je ziet aan de rechterkant de ‘KOOP’ en ‘VERKOOP’ knoppen. Als je een aandeel wilt kopen, kies je gewoon voor de koopknop. Dan verschijnt onderstaand scherm.

Hier check je nogmaals of het op koop staat (de groende knop), en kan je aangeven tegen wat voor een prijs je het wilt kopen en hoeveel stuks. Je kan echter ook je limietprijs per stuk en je totaalbedrag aangeven, en het bepaalt hoeveel stuks je kan kopen.

Bij het dropdown menu waar je niet ‘Limit Order’ ziet staan. Dat betekent dat je zelf een prijs kan invullen, en mocht er een partij zijn die het voor die prijs wilt verkopen, is er een deal. Je kan ook kiezen voor een ‘Market Order’, dan pak je de prijs die de markt op dat moment wilt betalen.

Ook zie je ‘Dagorder’ staan. Dit kan je wijzigen naar ‘Doorlopend’ als je wilt dat je order blijft bestaan na een dag als die niet uitgevoerd is.

Als je order uitgevoerd wordt, ben je de eigenaar van een aandeel en heb je succesvol een aandeel gekocht. Zo simpel is het eigenlijk.

Kan ik zelf aandelen kopen?

Ja, dat kan je dus helemaal zelf doen.

Beleggen wordt door velen nog gezien als iets wat alleen mensen met dure pakken en veel kennis van de economie kunnen, maar niets is minder waar. Door de opkomst van de online brokers heeft tegenwoordig vrijwel iedereen toegang tot de beurs.

Ook het bepalen van de aandelen die je zelf kan kopen is tegenwoordig veel eenvoudiger geworden. De informatie van specifieke bedrijven is overal op internet te vinden. Mocht je niet in een specifiek bedrijf willen beleggen, kan je natuurlijk ook altijd naar indexbeleggen kijken. Dat levert over de lange termijn vaak zelfs meer op.

Waar moet ik op letten?

Bij het kopen van aandelen moet je op een aantal zaken goed letten.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bekend bent met de risico’s van beleggen. Het is mogelijk om een deel van je inleg te verliezen. Hoewel het rendement van beleggen over de afgelopen 100 jaar gemiddeld gezien positief is, zegt dat niks over de toekomst. Er zijn voldoende periodes te vinden waarin de waarde van aandelen dalen.

Daarnaast is het altijd goed om gespreid te beleggen. Dat betekent dat je in meerdere bedrijven en sectoren je geld hebt zitten. Dit om niet al je eieren in een mandje te leggen. Een mooi voorbeeld van spreiden, is door middel van ETF beleggen (of indexbeleggen). Daarmee beleg je automatisch in meerdere bedrijven.

Verder is het goed om rekening te houden met het feit dat je tijd nodig zal hebben om je beleggingen te zien groeien. Hoewel er ook mensen aan korte termijn beleggen doen, is dat vaak met meer risico.

Ook is het belangrijk dat je wat weet over de kosten van beleggen. Daarover in het volgende stukje iets meer informatie.

Opletten

Kosten bij (ver)kopen van aandelen

Aandelen kopen en verkopen via je broker is niet zomaar gratis om te doen. Hoewel DEGIRO via de Kernselectie de mogelijkheid geeft om aandelen gratis te kopen, geldt dat niet in alle gevallen.

De voornaamste kosten waar je op moet letten, zijn de transactiekosten. Die kunnen uiteindelijk een groot deel van je rendement opmaken, waardoor je dus minder overhoudt.

Afhankelijk van je broker, verschillen deze transactiekosten. Maar hoe vaker je een aankoop doet, hoe meer je aan transactiekosten hebt. Misschien klinken die kosten niet als veel, maar uiteindelijk kunnen ze flink optellen.

Naast transactiekosten kan je ook nog te maken hebben met valutakosten (als je bijvoorbeeld aandelen in dollars wilt kopen) of bewaarkosten.

Lees ook: Kosten van beleggen

Welke aandelen moet ik eigenlijk kopen?

Je weet ondertussen het antwoord op de vraag ‘hoe kan je aandelen kopen’, en ook waar je op moet letten. Maar misschien heb je nog niet echt een idee wat voor een aandelen je kan kopen.

Beleggen in aandelen is waarschijnlijk de bekendste manier van beleggen, maar veel mensen weten vervolgens niet zo goed wat ze dan daadwerkelijk moeten kopen.

Ik ga geen advies geven over welke aandelen je moet kopen, maar kan je wel iets geven om over na te denken.

Als je individuele aandelen wilt kopen, is het waarschijnlijk goed om daar een zogenaamde fundamentele analyses op uit te voeren. Dat klinkt lastig, maar betekent eigenlijk gewoon te kijken naar de financi├źn van een bedrijf, het managementteam en wat het toekomstperspectief is voor een bedrijf.

Dat is in ieder geval iets anders dan een aandeel kopen omdat het veel op het nieuws is omdat het al zo hard is gestegen. Dan ben je waarschijnlijk al te laat om ook nog te profiteren van de koersstijgingen. Al sta je er natuurlijk vrij in om zo’n aandeel te kopen.

Mocht je geen specifiek aandeel op het oog hebben, maar toch een aandeel willen kopen, dan kan je kijken naar indexbeleggen. Daarbij koop je alle aandelen in een index (bijvoorbeeld de AEX of Dow Jones), en heb je direct een goede spreiding. Hier lees je meer over indexbeleggen.

beleggings-analyse

Tips voor het kopen van je aandelen

Mocht je besluiten om aandelen te kopen, dan nog wat tips om te zorgen dat je beter op weg bent.

  • Beleg nooit met geld dat je niet kan missen: heel simpel, beleg alleen met geld dat je kan missen. Want anders moet je je geld misschien uit de markt halen op het moment dat alles laag staat, en heb je veel verliezen, die je je eigenlijk niet kan permitteren.
  • Weet waarin je belegt: beleg niet zomaar in een bedrijf omdat het wel leuk klinkt of omdat je buurman dat zei. Kan natuurlijk een reden zijn om verder naar het bedrijf te kijken, en te begrijpen wat het doet. Ook basis daarvan kan je besluiten om erin te beleggen. Maar zorg dat je begrijpt waarin je belegt.
  • Gebruik geen emoties: de beste beleggers zijn beleggers die hun emoties uit weten te schakelen, en bijvoorbeeld niet emotioneel gehecht raken aan een aandeel.
  • Resultaten uit het verleden zeggen niks over de toekomst: als een aandeel in het afgelopen jaar is gestegen in waarde, betekent het niet dat dit blijft gebeuren.

Voor meer tips en algemene informatie over beleggen, lees ook eens het bericht over beleggen voor beginners. Daarin leg ik je stap voor stap uit hoe je kan beginnen met het kopen van aandelen.

Plaats een reactie