Handelen in aandelen is iets wat dagelijks op de beurs gebeurt, en waar jij ook kan van profiteren. Handelen in aandelen is niets meer dan het kopen en verkopen van aandelen. In theorie heel makkelijk te doen dus. Maar om er daadwerkelijk geld mee te verdienen, kan soms nog wel eens een uitdaging zijn.

In dit artikel wat meer over hoe je kan starten met handelen in aandelen, wat je daar voor nodig hebt, en wat de risico’s zijn.

Mocht je eerst meer willen weten over wat aandelen zijn en dergelijke, dan kan je waarschijnlijk beter ook even dit artikel over beleggen voor beginners lezen.

Starten met handelen in aandelen

Om daadwerkelijk te starten met het handelen in de aandelen, hoef je maar een paar kleine stappen te doorlopen om te beginnen. Eigenlijk heel eenvoudig dus. Het begint allemaal met een account bij een broker.

1. Broker account openen

Allereerst is het nodig om een account bij een broker te hebben. De broker geeft je toegang tot de markt, waardoor je daadwerkelijk kan handelen op de beurs. Het is daarom noodzakelijk om een account te hebben bij een broker.

Tegenwoordig zijn er vele online brokers beschikbaar. Zo kan je brokers vergelijken of eens dit artikel over de beleggen apps bekijken (daar vind je ook diverse interessante brokers).

Welke broker je kiest, maakt in het begin nog niet heel erg veel uit. Als beginner heb je waarschijnlijk nog niet echt voorkeuren, en is het meer leren hoe het allemaal werkt. Dat kan in principe bij elke broker wel.

Waar je in ieder geval op wilt letten zijn de volgende aspecten:

  • Breed aanbod (zodat je in verschillende producten kan beleggen, en niet beperkt bent tot bijvoorbeeld de Benelux markt).
  • Gebruiksvriendelijk platform: je moet immers toch wel fijn kunnen werken met het platform.
  • Transactiekosten: te hoge transactiekosten gaan immers ten kosten van je rendement.
  • Trainingsmogelijkheden: als je nog niet heel erg bekend bent het hoe of wat, dan zijn er diverse brokers die voldoende trainingsopties aanbieden.
Account openen
Account openen

2. Plaats geld op je broker rekening

De volgende stap is om geld te plaatsen op je rekening die je geopend hebt bij je broker. Zonder geld op je rekening kan je immers niet handelen in de aandelen, want je hebt niks om te kopen.

Hoeveel geld dit is, zal per persoon verschillen. Zo is het natuurlijk afhankelijk van hoeveel geld je überhaupt wilt investeren hierin. Als je echt actief wilt gaan handelen in aandelen, is het wel handig om iets van 2.500 euro te hebben om mee te starten.

Je zal immers niet altijd geld verdienen met handelen in aandelen. Het kan ook wel eens zijn dat je geld verliest. Dat is nou eenmaal het risico wat erbij hoort.

3. Begin met handelen in aandelen

Zodra je geld op je rekening hebt staan, kan je daadwerkelijk beginnen met het handelen in aandelen.

Uiteraard begint het hier pas echt. Je zal immers op zoek moeten gaan naar welke aandelen je wilt kopen, wat je instapmomenten zijn, uitstapmomenten, etc.

Hiervoor is het aan te raden om bij de trainingsmogelijkheden van je broker te kijken. Zo raak je bekender met het platform, en weet je waar je op moet leggen. Ook kan je een eigen strategie maken, zodat je een duidelijk idee hebt wat je gaat doen als je gaat handelen in aandelen.

Starten met handelen

Tip: Begin met een demo-account

Er zijn ook diverse brokers waar je kan starten met een demo-account. Hier krijg je volledige toegang tot het handelssysteem, maar kan je met nepgeld handelen.

Zo word je bekend met het platform, en loop je nog geen risico. Heel fijn om het te leren.

>> Lees meer over demo-accounts.

Risico’s van handelen

Als actieve belegger loop je uiteraard risico’s op verlies. Dat is goed om je te beseffen. Het lijkt online wel alsof heel veel mensen alleen maar winst weten te maken met handelen in aandelen, maar het risico op verlies is altijd aanwezig. Beleggen kent immers risico’s, en dat geldt zeker ook voor het handelen.

Als je gaat handelen in een aandeel, koop je vaak op een bepaald niveau een aandeel, met de hoop dat dit omhoog gaat. Maar het aandeel kan natuurlijk ook naar beneden gaan, en als je dan verkoopt heeft het je natuurlijk niks opgeleverd.

Maar daarbij moet ook gezegd worden dat er geen enkele handelaar zal zijn die al zijn posities met winst kan sluiten. Iedere handelaar heeft te maken met verlies, dat hoort bij het spelletje dat ze spelen.

Korte vs lange termijn handelen

Handelen in aandelen wordt vaak gezien als iets met een korte termijn. De meest voorkomende zijn waarschijnlijk de day traders, ook wel daghandelaren genoemd, die elke dag nieuwe posities openen en aan het einde van de dag hun posities sluiten.

Soms blijven ze slechts een paar minuten in een aandeel actief. Daarna verkopen ze de boel alweer.

Ook zijn er handelaren die een wat langere horizon hebben, bijvoorbeeld het vasthouden van de aandelen voor een periode van 2 jaar (of tot hun target is gehaald.

Als je hiermee wilt beginnen, moet je jezelf ook goed afvragen op wat voor een termijn jij actief wilt zijn. Heb je veel tijd en wil je erg actief zijn, dan kan je wellicht meer kijken naar het day trading. Als je minder tijd hebt maar wel grote fluctuaties aan kan, zou je eens kunnen kijken naar de wat langere termijn.

Als je besluit dat het allebei niks voor je is, dan kan je natuurlijk ook gewoon wat passiever beleggen. Bijvoorbeeld ETF beleggen.

Handelen in andere producten

Dit artikel is wat toegespitst op het handelen in aandelen, puur omdat dit het meest voor de hand ligt voor de meeste mensen.

Maar je kan natuurlijk ook handelen in heel veel andere financiële producten. Zo bijvoorbeeld ook obligaties, forex, grondstoffen of bijvoorbeeld handelen in cryptomunten.

Toch gaan daar de meeste dingen die hierboven genoemd zijn ook op. Zo zijn daar natuurlijk ook risico’s aan verbonden, en heb je een broker nodig om toegang te hebben tot de (online) markt om te handelen.

>> Meer leren over succesvol beleggen.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment