Als Nederland zijn we een relatief klein land, maar onze grootste bedrijven horen tot de grootste van de wereld. In dit artikel zal ik ingaan op wat de grootste bedrijven in Nederland zijn. Dit doen we aan de hand van de marktwaarde van het bedrijf op de beurs. Dat is dus de hoeveelheid aandelen vermenigvuldigd met de prijs van een aandeel.

We zullen ingaan op de bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Hierdoor vervallen dus bedrijven zoals Shell en Unilever af, die beiden naar het Verenigd Koninkrijk zijn verhuisd. We zullen dus ook niet naar de AEX kijken, want hier zitten bedrijven in o.a. op basis van hun handelsvolume (wordt er weinig gehandeld, dan kom je niet in aanmerking voor de index).

De cijfers die je hierin ziet zullen continue veranderen, en hoeven dus niet precies up to date te zijn. Dat is het namelijk met marktkapitalisatie. Zodra de prijs van een aandeel wijzigt, doet de marktkapitalisatie dat ook.

Hoe bepaal je de grootte van een bedrijf?

De grootte van een bedrijf kan je op diverse manieren bepalen. Je kan kijken naar hoeveel werknemers ze in dienst hebben, hoeveel omzet ze hebben gemaakt in het afgelopen jaar, of hoeveel winst er onder aan de streep is overgebleven.

Allemaal manieren om het te doen, maar daar kiezen we niet voor. We kiezen om te kijken naar marktkapitalisatie (de beurswaarde). Dat is hoeveel wij, als beleggers, vinden dat een bedrijf op dit moment waard is. Het is direct gelinkt aan de prijs voor een aandeel wat je betaalt. Beurswaarde wordt namelijk berekend aan de hand van: uitstaande aandelen * koers van een aandeel.

Ik kies hiervoor omdat de beurswaarde eigenlijk alle mogelijke opties samenneemt. Het kijkt naar groei, omzet, winst, kansen, en veel meer. Dat is namelijk wat men het waard vindt, en dat bepaalt de grootte van het bedrijf.

Waarom de AEX niet geschikt is

Een andere manier zou natuurlijk zijn om te kijken naar de grootste bedrijven uit de AEX. Dan heb je ook al een beeld van de bedrijven. Maar daar mis je een deel mee.

Zo wordt de AEX samengesteld op basis van handelsvolume. Behaal je die limiet niet, dan zal je niet opgenomen worden in de AEX (maar op de kleinere Amsterdamse beurzen). Daarom zal de lijst hieronder ook wat afwijken dan je bijvoorbeeld zal zien als je alleen kijkt naar de AEX. Omdat onderstaande lijst die handelsvolume beperking niet meeneemt, geeft deze lijst een betere indicatie van de grootste Nederlandse bedrijven.

1. ASML – 285 miljard

Veruit de grootste van Nederland is ASML. Gevestigd in Veldhoven, en ooit een afsplitsing geweest van Philips. Het heeft op het moment van schrijven een beurswaarde van zo’n 285 miljard euro. Het is eigenlijk wel Neerlands trots als je kijkt naar de bedrijven die uit ons land zijn voortgekomen. Wereldwijd is het een uniek bedrijf, en die waardering lijkt de komende tijd niet echt omlaag te gaan.

ASML maakt machines die andere bedrijven gebruiken voor het maken van hun computer chips. En omdat tegenwoordig overal wel een chip in zit, zijn die machines hard nodig.

2. Prosus – € 135 miljard

Op een gepaste afstand volgt het bedrijf Prosus. Prosus als bedrijf doet niet zo heel erg veel, maar het is een bedrijf wat investeert in andere bedrijven. Het is dus een investeringsmaatschappij. Zo heeft het een hele grote positie in Tencent (31%). Daarnaast investeert het nog in diverse andere mediabedrijven, en bijvoorbeeld in Stack Overflow en Udemy.

Prosus zelf is grotendeels (70%) in handen van het Zuid-Afrikaanse Naspers.

3. Airbus – € 105 miljard

Airbus is misschien nog zo’n bedrijf wat je niet snel in dit lijstje zou verwachten. Het is natuurlijk een vliegtuigbouwer, en behoort samen met het Amerikaanse Boeing eigenlijk tot de top qua vliegtuigbouwers.

Airbus heeft hun hoofdkantoor in Leiden staan. Maar er staan ook grote kantoren van ze in bijvoorbeeld Frankrijk, waarvandaan hun operationele diensten worden geleverd. Toch is het met zo’n hoofdkantoor in Nederland wel een van de grootste Nederlandse bedrijven.

4. Heineken – € 56 miljard

Heineken zal een bedrijf zijn wat voor iedereen bekend in de oren klinkt. De bierbrouwer is niet alleen actief in Nederland natuurlijk, maar overal ter wereld kan je bier van dit bedrijf vinden. Zo is ook Amstel, Brand, of Desperados een merk van Heineken. Met nog veel meer. Het heeft namelijk meer dan 300 biermerken.

Het bedrijf is ook een van de oudste bedrijven die nog bestaan in Nederland. Het is opgericht in 1864, en eigenlijk niet meer weg te denken in de huidige maatschappij.

5. NXP Semiconductors – € 55 miljard

NXP Semiconductors komt, net als ASML, voort uit Philips. Het is de voormalig halfgeleiderdivisie van het bedrijf. Halfgeleiders zijn producten die veel gebruikt worden in elektronische apparaten, en daarom in de huidige wereld ook niet meer weg te denken.

NXP heeft het hoofdkantoor in Eindhoven staan, maar heeft kantoren in zo’n 30 landen verspreid. In Nederland heeft het ook nog een kantoor, voor productie, in Nijmegen staan.

6. Stellantis – € 52 miljard

Stellantis is een redelijk nieuwe naam, maar komt voort uit bedrijven die al langer bestaan. Het is een fusie van twee autofabrikanten. Namelijk van FCA en PSA. Ook wel bekend als Fiat Chrysler Automobiles (FCA), bekend van o.a. Fiat, Alfa Romeo, Chrysler en Jeep, en van Peugeot Societe Anonyme (PSA), bekend van o.a. Peugeot, Opel en Citroen.

Twee autobedrijven die dus weinig met Nederland te maken hebben, maar het hoofdkantoor is wel geplaatst in Amsterdam. Het is tevens een van de grootste autofabrikanten ter wereld.

7. Adyen – € 48 miljard

Adyen is nog zo’n groeiparel uit Nederland. Het is een relatief nieuw bedrijf vergelijken met de rest in het rijtje, het komt namelijk uit 2006.

Misschien ken je dit bedrijf wel, misschien ook niet. Het werkt vooral op de achtergrond, maar ongetwijfeld dat je er al eens mee te maken hebt gehad. Adyen verzorgt namelijk (online) betalingen voor gigantisch veel grote (en kleinere) bedrijven over de wereld. Zoek maar eens in je betaalgeschiedenis, en geheid dat je Adyen kan vinden.

8. ING Groep – € 48 miljard

ING Group, of in de volksmond ook wel ING genoemd, is natuurlijk bekend als grootste bank van Nederland. ING Group is het moederbedrijf van bijvoorbeeld ING Nederland. Het is verder actief in vele andere landen, maar veruit het grootst in Nederland.

ING levert financiële diensten, zoals bankieren, verzekeren en beleggen. Voor zowel particulieren als bedrijven. Net als Heineken, bestaat ING ook al erg lang. Het werd namelijk in 1881 opgericht.

9. Universal Music Group – € 40 miljard

Universal Music Group is nog zo’n bedrijf waar je in eerste instantie waarschijnlijk niet aan had gedacht. Het is het grootste muzieklabel ter wereld, en bewijst maar weer dat er nog veel geld in die wereld omgaat.

Bij Universal zijn gigantisch veel artiesten onder contract. Zoals bekende namen als Lady Gaga, Ariane Grande, Billie Eilish, Adele, Drake, en Eminem.

10. Ahold Delhaize – € 31 miljard

Als laatste in de lijst vinden we nog een groot Nederland bedrijf aan: Ahold Delhaize. Sinds de fusie (in 2016) tussen Ahold en Delhaize ontstaan.

Misschien zegt de naam je in eerste instantie niet zoveel, maar het is het moederbedrijf van Albert Heijn, Bol, Etos, Gall & Gall, en dus Delhaize (een Belgische supermarkt). Ook is het bedrijf niet alleen in Nederland en België actief, maar over zo’n 10 landen wereldwijd.

Grootste bedrijven van Nederland

Dat is hem dan, de lijst van de grootste 10 bedrijven met een hoofdvestiging in Nederland. De beurswaarde van de bedrijven kan natuurlijk wel veranderen, dus de lijst kan iets anders zijn geworden. Ik doe mijn best om hem up to date te houden. Je kan ook een lijst vinden op via deze link, maar dan in dollars (die als bron heeft gediend voor dit artikel).

 

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment