Grondstoffen, zoals metalen, olie en koffie, spelen een grote rol in het functioneren van de wereldeconomie. Iedereen krijgt er direct of indirect mee te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de benzineprijzen die van tijd tot tijd behoorlijk kunnen fluctueren. Dit heeft invloed op de koopkracht.
Het staat dus vast dat grondstoffen relevant zijn voor iedereen. Hierom kan het interessant zijn om je te verdiepen in het beleggen in grondstoffen ETF’s. Dit zijn ETF’s die producten bevatten die wat te maken hebben met grondstoffen. In onderstaand artikel lees je onder meer welke ETF’s er precies bestaan omtrent grondstoffen en of dergelijke ETF’s de moeite waard zijn.
Inhoudsopgave
Afwijkend beleggingsproduct
Heb je ervaring met het beleggen in ETF’s, dan wil dat nog niet zeggen dat ook grondstoffen ETF’s je goed afgaan. Je kan namelijk gerust stellen dat grondstoffen een vak apart zijn. In het algemeen wordt dan ook gesteld dat je redelijk wat kennis moet hebben om winst te maken met het direct of indirect beleggen in grondstoffen.
Hoe dit komt? De koersen binnen deze markt zijn afhankelijk van erg veel factoren. Hierdoor ontstaat volatiel koersgedrag. Zoals in het verleden vaak is gebleken, kunnen geopolitieke bewegingen en oorlogen veel druk op de grondstoffenmarkt uitoefenen. Grondstoffen vormen vaak een politiek machtsmiddel.
Voordat in wordt gegaan op de specifieke ETF’s die relevant zijn omtrent grondstoffen, wordt ingegaan op hoe grondstoffen ETF’s werken en wat de precieze risico’s zijn.
Direct versus indirect beleggen in grondstoffen
Je kunt zowel direct, als indirect handelen in grondstoffen. Direct handelen wil zeggen dat je een grondstof rechtstreeks koopt. Je koopt dan bijvoorbeeld een vat olie of een staaf goud. Het is veilig om te zeggen dat dit voor de maatman-belegger niet altijd een gewenste manier van beleggen is. Denk maar aan de opslag ervan, en ervoor zorgen dat het veilig ergens bewaard wordt.
Bij indirect beleggen in grondstoffen hoef je geen vaten olie in de schuur op te slaan, maar investeer je bijvoorbeeld in een fonds. De beheerder van dat fonds doet de (directe) investeringen. Jij kunt als derde via het fonds profiteren van eventuele koersstijgingen. Dit gebeurt echter niet vaak. De beheerder zou dan immers véél ruimte moeten hebben om fysiek grondstoffen op te slaan.
Grondstoffen ETF’s en futures
Grondstoffen ETF’s zijn als het ware dubbel indirect. Ze werken namelijk met derivaten, vaak futures of swaps. De beheerder van een grondstoffen ETF koopt niet fysiek de grondstoffen in, maar sluit een future af. Hiermee wordt een toekomstige prijs voor bijvoorbeeld een goudstaaf afgesproken. De goudstaaf moet dan op een specifieke datum worden geleverd tegen de afgesproken prijs.
Om deze levering te voorkomen, worden futures doorgerold. Er wordt dan een nieuwe future voor een nieuwe periode afgesloten. De beheerder van de ETF zorgt hiervoor. Als belegger handel je dus in een ETF waarin (vaak) futures zitten. In tegenstelling tot veel andere ETF-markten, gaat het hier dus direct niet om aandelen of obligaties.
Risico’s grondstoffen ETF
Hierboven las je reeds dat grondstoffen een lastige markt voor minder-gevorderde beleggers zijn. ETF’s kunnen het iets gemakkelijker maken. Je spreidt je risico’s door indirect te beleggen in mandjes van derivaten die worden beheerd door een beheerder. Je kunt zo profiteren van de eventuele groei van de gehele grondstoffenmarkt en bent niet gebonden aan een specifiek beleggingsproduct.
Maar, dan moet de grondstoffenmarkt natuurlijk wel groeien. Dat is in het verleden niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Soms floreert de grondstoffenmarkt jarenlang en soms gebeurt precies het omgekeerde. De algemene les is hier: heb kennis van de markt. Doe dus veel research, nu er zeker risico’s aan het beleggen in grondstoffen ETF’s verbonden zitten.
Verschillende grondstoffen ETF’s
Interesse in het beleggen in een grondstoffen ETF? Er bestaan tientallen ETF’s die iets met grondstoffen te maken hebben. Een aantal van deze ETF’s zijn populairder dan andere. Omdat een uitputtende behandeling van alle grondstoffen ETF’s wat ver gaat, wordt de focus gelegd op een aantal van de meest populaire ETF’s.
De hieronder te vinden ETF’s worden behandeld in volgorde van hoe toegespitst en specifiek ze zijn. De eerste twee ETF’s zijn erg breed, de derde is al behoorlijk wat meer toegespitst en de vierde is zeer specifiek. Het gaat om de volgende ETF’s:
- (PDBC) Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1
- (FTGC) First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund
- (REMX) VanEck Rare Earth/Strategic Metals
- (URA) Global X Uranium
1. Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 (PDBC)
PDBC is een van de meest populaire grondstoffen ETF’s. Deze ETF van Ivesco Capital Management focust zich niet op een specifieke grondstof, maar kent juist een brede spreiding over verschillende grondstoffen futures. Het gaat met name om de grondstoffen die het meest intensief worden verhandeld.
Deze ETF wordt actief beheerd. Er zijn andere ETF’s op de markt die een vergelijkbare strategie hanteren. Sommige kennen lagere kosten, waardoor ze aantrekkelijker kunnen lijken. Denk bijvoorbeeld aan BCI. Toch kiezen veel beleggers vaak voor PDBC, omdat het veel onderliggende futures kent en het handelsvolume relatief hoog is.
2. First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)
FTGC is een populaire ETF omtrent grondstoffen, omdat het een van de eerste grondstoffen ETF’s was die actief werd beheerd. Met deze ETF ben je verzekerd van een vrij brede spreiding met blootstelling aan verschillende soorten grondstoffen. Welke futures tot het pakket van deze ETF behoren, verschilt door het actieve beheer ervan continue.
De volledig focus van FTGC ligt op grondstoffen en er zitten dus ook geen andere type futures tussen. Hiermee wordt het geregeld door beleggers gebruikt om hun risico’s binnen hun (niet-grondstoffen) portefeuille te spreiden. Omdat FTGC een vrij brede samenstelling kent, kan worden gesteld dat dit de grondstoffen ETF met de beste risicospreiding is.
3. VanEck Rare Earth/Strategic Metals (REMX)
REMX is een bijzondere ETF die zich focust op zogeheten ‘Rare Earth’ en ‘Strategic’ Metals. Dit zijn relatief schaarse metalen waarvoor nu nog geen redelijke alternatieven bestaan. Sommige mensen spreken ook wel van technologiemetalen, omdat ze vaak worden toegepast in industriële en technische processen. Voorbeelden zijn lithium en kobalt.
Qua samenstelling bestaat REMX uit bedrijven die minimaal de helft van hun omzet uit de Rare Earth of Strategic Metals-markt halen. Deze ETF is met name populair geworden doordat er bepaalde jaren zijn geweest waarin beleggers hier veel rendement mee hebben kunnen behalen. Dit zegt echter weinig over de toekomst. Over het algemeen wordt REMX gezien als een relatief risicovolle investering.
4. Global X Uranium (URA)
Deze ETF is zeer specifiek van aard en focust zich nadrukkelijk niet op meerdere grondstoffen. Centraal staat uranium: een chemisch element met een hoge atoommassa. Het komt middels splijting van pas bij het verwekken van kernenergie. Steeds meer personen geloven dat kernenergie een belangrijke rol gaat spelen in de maatschappijen van de toekomst. Dit in het kader van duurzaamheid.
URA focust zich dus alleen op uranium. het gaat meer specifiek om bedrijven die zich richten op iets wat met uranium te maken heeft. Het is goed om je te realiseren dat je met de aanschaf van URA voor de volle 100% speculeert op de opkomst van uranium. Hiermee is het dus een minder veilige investering dan een breder gespreide ETF.
Voor welke grondstoffen ETF kiezen?
Voor welke grondstoffen ETF je uiteindelijk moet kiezen, begint bij de vraag of je überhaupt wel wil beleggen in dergelijke ETF’s. ETF’s vergelijken is immers belangrijk om te doen. Eerder las je dat er wat risico’s aan verbonden zitten. Dit hoeft je echter niet tegen te houden. Wanneer je je goed verdiept, is het zeker niet onmogelijk om winstgevend te beleggen in ETF’s omtrent grondstoffen.
Het hangt af van je portefeuille en je beleggingsdoelen voor welke ETF je uiteindelijk moet kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen in grondstoffen wil beleggen voor op de lange termijn, kan het minder verstandig zijn om te kiezen voor een ETF die alleen bestaat uit één soort grondstof. De waarde van je gehele portfolio hangt dan immers af van één grondstof. Dit is niet gunstig wat betreft risicospreiding. Maar wellicht ben je wel overtuigd van je keuze. Uiteindelijk ligt het natuurlijk ook geheel aan jezelf.
Heb je al een gediversifieerd portfolio opgebouwd, dan zou je juist wél kunnen kiezen voor een specifieke ETF om zo nog meer spreiding aan te brengen. Voor veel beleggers lijkt het echter de juiste keuze om te gaan voor een brede ETF, als ze iets van grondstoffen op willen nemen in hun beleggingsstrategie. Hiermee neem je het zekere voor het onzekere.