Gratis beleggen: kan je beleggen zonder kosten?

Gratis beleggen is in opkomst. Dat komt omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar mogelijkheden om hun kosten te verlagen. Logisch, want op die manier kan je je rendement verhogen.

In dit artikel wat meer informatie over de mogelijkheden voor gratis beleggen. Hier gaan we vooral in op de transactiekosten. Er zijn verder ook nog andere kosten, zie daarvoor ook het artikel over kosten van beleggen.

Gratis uitproberen

Voordat je überhaupt begint met beleggen, zou je ook nog eens kunnen oefenen met beleggen.

Daarmee kan je een account aanmaken en met nepgeld beleggen. Op die manier kost dat je geen geld, maar kan je wel leren beleggen.

Natuurlijk is dat nog niet echt gratis beleggen, want je kan zelf geen echt rendement maken. Enkel fictief. Gelukkig zijn er wel nog andere opties.

Gratis beleggen bij DEGIRO

Bij de online broker DEGIRO kan je gedeeltelijk beleggen (met echt geld) zonder transactiekosten.

Dat zijn de beleggingsfondsen (voor bijvoorbeeld indexbeleggen) die in de zogenaamde DEGIRO Kernselectie vallen. Daar betaal je geen transactiekosten voor, en daardoor kan je dus eigenlijk gratis beleggen.

Mocht je andere aandelen kopen, dan betaal je daar bij deze broker wel voor. Ook als je op een andere beurs buiten de Euronext Amsterdam wilt beleggen, kost je dat maandelijks een fee. Wel blijft beleggen via DEGIRO een goedkope manier om te beleggen.

Neemt niet weg dat beleggen bij DEGIRO dus ook zonder kosten kan. In de Kernselectie zijn voldoende fondsen te vinden die aan je eisen kunnen voldoen.

Gratis demo bij Plus500

Een andere mogelijkheid, is het handelen in CFD’s via Plus500. Via het platform van Plus500 kan je gratis gebruikmaken van hun software.

Via Plus500 handel je enkel in CFD’s, wat betekent dat je het aandeel (of waar je ook in handelt) niet echt in bezit krijgt. Je speculeert enkel op de waarde van het onderliggende effect.

Bij deze online broker is het ook mogelijk om een demo-account aan te maken. Op die manier kan je ook beter begrijpen hoe het allemaal werkt, zonder geld te verliezen. Het aanmaken van zo’n demo-account is ook helemaal gratis.

Lees ook: Plus500 review

Gratis beleggen bij BUX

Een andere (Nederlandse) optie is BUX. Daar kan je ook commissievrij beleggen.

Dat doe je via de beleggingsapp BUX Zero. Wel is het zo dat het wat gecompliceerd is.

Vanaf 1 juni 2020 gaan er namelijk dingen veranderen in de orders, en kan het wel geld kosten. Bij BUX zijn er drie orders:

  • Basic order: gratis
  • Market order: €1
  • Limit order: €2

Je zal dus enkel met een Basic order gratis kunnen blijven beleggen. Dit is dat alle transacties worden gebundeld en op 1 moment per dag worden uitgevoerd. Je weet dus niet voor welke prijs je exact zal kopen hierbij.

Overigens kan je ook een gratis aandeel krijgen als je je via deze uitnodiging aanmeldt.

Waar verdienen de brokers dan geld aan?

Voor online brokers zijn er veel meer inkomsten te vergaren dan enkel uit transactiekosten. Dus hoewel je gratis een belegging kan kopen, kan het toch zijn dat je met kosten te maken krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan valutakosten. Als je een aandeel in dollars koopt op de Amerikaanse beurs, maar je hebt alleen de euro, dan moet dat omgezet worden. Hiervoor brengt de broker kosten in rekening.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de spreadkosten (het verschil tussen vraag en aanbod) waar brokers zoals Plus500 en Bux mee rekenen.

Verder ben je met gratis beleggen soms ook nog beperkt. Bijvoorbeeld bij DEGIRO. Je kan daar enkel alleen gratis beleggen als je kiest voor fondsen in de Kernselectie. Toch kan dit een goede optie voor je zijn, als die beleggingen bijvoorbeeld in je strategie passen.

Ook hopen de brokers natuurlijk dat je geïntrigeerd raakt door de mogelijkheden van hun platform. Om vervolgens bijvoorbeeld een actieve handelaar te worden, en te gaan beleggen in producten waar wel kosten bij komen kijken.

Plaats een reactie