Goedkoop beleggen, je bent er vast naar op zoek. Immers, anders was je niet op deze pagina terecht gekomen.

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom goedkoop beleggen belangrijk is, waar je op moet letten om zo goedkoop mogelijk te beleggen en hoe je daadwerkelijk dit kan doen.

Waarom goedkoop beleggen?

Allereerst maar de vraag waarom je goedkoop wilt beleggen.

Dat heeft allemaal te maken met de kosten die brokers aan je verrekenen. Die brokers moeten natuurlijk uiteindelijk allemaal winst weten te maken, en dat doen ze door kosten van beleggers te vragen.

Er zijn veel verschillende kosten die bij beleggen komen kijken. Lees daarvoor ook eens het artikel kosten bij beleggen.

Uiteindelijk is het natuurlijk dat hoe minder kosten je betaalt, hoe meer geld je overhoudt om mee te beleggen. Veel mensen zien dat gelukkig in, en zijn bijvoorbeeld op zoek naar manieren om gratis te beleggen.

Belang van lage kosten

Iedereen kan begrijpen dat lagere kosten beter zijn. Immers, je houdt meer geld over. Daarmee kan je extra beleggingen kopen of misschien ergens anders voor gebruiken.

Maar om nou even na te gaan hoe belangrijk te kosten eigenlijk wel niet zijn, hieronder een visualisatie van het effect van 1% aan extra kosten. Hierdoor daalt je gemiddelde rendement van beleggen van 7% naar 6%.

De afbeelding hieronder toont een initiële inleg van 1.000 euro en een maandelijkse inleg van 250 euro. Over een periode van 25 jaar scheelt dat verschil in rendement bijna 30.000 euro. Dat is iets meer dan 16% van het totaalbedrag. Flink verschil, voor een klein verschil in kosten.

Hoe langer je belegt, hoe meer rendement de extra kosten van je beleggingen afhaalt. Gebruik je bovenstaande gegevens voor een periode van 50 jaar (oke toegegeven, dat is best lang), dan ontstaat er een verschil van zo’n 380.000 euro.

Tip 1: Ga zelf goedkoop beleggen

Goedkoop beleggen heeft dus vooral te maken met de lagere kosten. Een van de makkelijkste manieren om te besparen op kosten, is door zelf te beleggen.

Zelf beleggen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Via deze site vind je diverse artikelen die je kunnen helpen bij het starten van zelf beleggen.

Lees ook: Beleggen voor beginners

Doordat je zelf gaat beleggen in plaats van een vermogensbeheerder voor je laat beleggen, kan je op kosten besparen. Vermogensbeheerders berekenen namelijk gerust een paar procent aan kosten over je beleggingen. En dat terwijl ze vaak niet eens de markt weten te verslaan, zeker niet over de lange termijn. Wat dat betreft zou je vaak al beter af zijn door simpelweg te kiezen voor indexbeleggen.

Tip 2: Goedkope broker kiezen

Als je zelf gaat beleggen, is het vervolgens van belang om een broker te kiezen waarbij je terecht kan.

Dit kan je eigen bank vaak zijn, al is die vaak een stuk duurder.

Een betere optie is een online broker die puur gespecialiseerd is op beleggen. Daarmee kan je vaak erg voordelig beleggen.

Er bestaan verschillende soorten online brokers waarbij je terecht kan. De populairste (en vaak goedkoopste) is DEGIRO. Daarbij kan je in sommige gevallen zelfs helemaal gratis beleggen.

Andere opties zijn bijvoorbeeld Binck of Brand New Day.

Brokers die je ook vaak tegen zal komen, zijn bijvoorbeeld eToro of BUX. Deze aanbieders zijn er echter vooral voor mensen die graag willen beleggen in CFD’s (hoewel BUX Zero daar niet onder valt!), een complexer product en niet helemaal geschikt voor beginners. Daar later wat meer over.

Tip 3: Goedkope beleggingsproducten kiezen

Waar je ook over na moet denken, zijn de soorten beleggingsproducten die je wilt kopen.

Mocht je bijvoorbeeld enkel individuele aandelen willen kopen, dan kunnen de kosten wat anders zijn dan als je kiest voor een ETF beleggen strategie.

Zoals hierboven al eens genoemd, is DEGIRO erg populair als broker waarbij je weinig tot geen kosten hebt. Als je producten koopt uit de DEGIRO Kernselectie, dan betaal je zelfs helemaal geen kosten. Dit gaat echter wel om diverse ETF’s, en dus niet over losse aandelen.

Als je kiest voor beleggen in ETF’s, dan is het ook goed om op de lopende kosten te letten. Veel ETF’s die een specifieke index volgen (bijvoorbeeld de AEX, S&P 500 of de NASDAQ) zijn erg goedkoop. Dit omdat ze niet veel hoeven te kopen of te verkopen, en het daardoor passief in beheer is.

Kijk je echter naar andere ETF’s, bijvoorbeeld die gespecialiseerd zijn in bio-tech, dan kan het zijn dat de lopende kosten een stuk hoger zijn. Dit komt omdat de beheerder hiervan actief handelt in de aandelen in de ETF, en daardoor veel kosten moet rekenen.

Let hier goed op. Het blijkt namelijk uit diverse onderzoeken dat zulke ETF’s niet beter presteren dan een regulier indexfonds. Ze kunnen de hogere kosten dus niet helemaal rechtvaardigen. Ook hierbij geldt dat resultaten behaalt in het verleden 0 garantie geven voor de toekomst.

Tip 4: Blijf weg van lastige producten

De laatste tip is om weg te blijven van lastige producten die je niet helemaal begrijpt.

Veel aanbieders doen overkomen dat ze erg voordelig CFD’s (Contract For Difference) kunnen aanbieden. En dat is dan ook wel zo. Zo kan je zonder commissie de CFD’s kopen. CFD beleggen kent echter ook wel nadelen. Zo is de prijs minder transparant, en weet je niet of je een goede prijs betaalt en betaal je soms om het product ook ’s nachts vast te houden.

Aanbieders van CFD’s dienen ook een risicowaarschuwing te geven. Zo zie je hoeveel particuliere beleggers verlies lijden bij die aanbieder. Over het algemeen zijn deze getallen (veel) hoger dan 50%.

Andere derivaten zoals Turbo’s, Sprinters, Boosters en Speeders kunnen ook erg hoge kosten met zich meebrengen. Zeker voor de beginnende belegger is het niet slim om hier direct in te stappen.

Als je niet weet wat je hiermee doet, kan je een hoop geld verliezen. Mocht je besluiten om wel in deze producten te beleggen, zorg dan dat je je goed inleest.

Tip 5: Kosten van beleggen vergelijken

Uiteindelijk komt het allemaal neer op het vergelijken van de kosten per vorm van beleggen en per broker.

Het is daarom zeker belangrijk om te weten wat voor een beleggingsstrategie je wilt volgen.

Wil je meerdere keren per maand een aandeel kopen en verkopen?

Of wil je juist een enkele keer per maand een wereldwijde ETF kopen (zoals VWRL).

Misschien wil je wel dagelijks aandelen kopen en verkopen, of misschien zelfs in CFD’s handelen.

Handel je op internationale beurzen (Amerika, Japan, etc.), en moet je daar misschien ook extra kosten voor betalen?

Deze keuzes zullen allemaal van grote invloed zijn op de type belegger die je bent/wordt en welke broker (en kosten) daarbij past.

Conclusie goedkoop beleggen

Goedkoop beleggen is zeker mogelijk, echter verschilt het per persoon wat goedkoop beleggen nou precies inhoudt.

De meest beleggers zullen maximaal een paar keer per maand een aandeel kopen of verkopen, of misschien enkel aan indexbeleggen doen. Voor deze mensen in een broker als DEGIRO een erg geschikte keuze.

Op zoek naar meer tips voor beleggers? Kijk ook eens naar deze lijst.

4/5 - (1 stemmen)

Write A Comment