Iedere belegger die wilt beginnen is onder anderen op zoek naar hoeveel beleggen nou oplevert. Dat is lastig om te zeggen, want niemand kan de toekomst voorspellen. Wat we wel kunnen doen, is kijken naar het verleden, en hoe het gemiddelde rendement van beleggen in die periode zich heeft ontwikkeld.

Natuurlijk zegt het verleden niks over de toekomst, maar zo krijg je toch een beter idee van het rendement bij beleggen, en daar ben je waarschijnlijk naar op zoek.

Realistisch rendement

Allereerst is het goed om te weten wat een realistisch rendement is. Op deze site, en veel andere, zie je vaak een rendement van 7% terugkomen. Dit is een realistisch rendement voor beleggen op de lange termijn, zoals je straks zal kunnen lezen.

Op korte termijn kan dit rendement natuurlijk enorm fluctueren. Zo zijn er ook jaren waarin het rendement meer dan 50% is, maar ook jaren waarin je 40% van je vermogen verliest.

Daarnaast is het goed om ook nog te bedenken dat je in Nederland vermogensbelasting moet betalen vanaf een bepaald bedrag. Verder is er ook nog inflatie waar je rekening mee dient te houden. Daarover later nog meer.

In onderstaande afbeelding zie je alvast een overzicht van wat komen gaat. Hier zie je Stocks (aandelen), Bonds (obligaties) en Cash (3-maanden obligaties) en het rendement daarvan. De rode puntjes zijn het maximale verlies, de blauwe puntjes het gemiddelde rendement en de groende puntje de maximale winst. In de periode van 1928-2019.

Bron: A Wealth Of Common Sense & New York University

Rendement berekenen

Rendement op je beleggingen kan je op diverse manieren krijgen.

Waar de meeste mensen aan denken, is het kopen van een aandeel bij een lage koersprijs en verkopen bij een hoge koersprijs. Op die manier bestaat je rendement uit de koerswinst.

Naast deze vorm van rendement, kan je ook rendement behalen uit dividend. Dat is een deel van de winst die een bedrijf kan uitbetalen aan de aandeelhouders. Bij sommige bedrijven is de koers relatief stabiel, maar krijg je wel veel dividend. Op die manier kan je ook een hoog rendement behalen zonder dat er sprake is van veel koersstijging.

Je rendement vervolgens berekenen doe je als volgt:

  • Bepaal je inlegwaarde, dus voor hoeveel je iets gekocht hebt
  • Bekijk de huidige waarde van je beleggingen
  • Kijk of er nog dividend is uitbetaald

Vervolgens tel je het dividend bij de huidige waarde op, en deel je dat door de inlegwaarde. Hier haal je vervolgens ‘1’ vanaf. Op die manier bereken je het rendement op je beleggingen.

Voorbeeld

Stel je hebt een aandeel gekocht voor 100 euro, die je in een jaar tijd 2 euro dividend heeft uitbetaald. Aan het einde van het jaar is het aandeel 103,30 waard.

Je rendement is dan: ((103,30 + 2) / 100) – 1 = 0,053, oftewel 5,3%.

Gemiddeld rendement op aandelen

Uit de eerder getoonde afbeelding kan je achterhalen dat het gemiddelde rendement van aandelen van de S&P 500 sinds 1928 zo’n 9,7% is.

Wat nog niet heel erg goed te zien is, is hoe erg de jaren van elkaar verschillen. In onderstaande afbeelding zie je dat ieder jaar heel anders is dan het jaar ervoor of erna.

S&P 500 rendement per jaar

Dat geldt niet enkel voor een index zoals de S&P 500, ook onze eigen AEX ervaart die flinke schommelingen (daarover zo nog meer).

Verder ook een beurs zoals de Dow Jones, zoals je in onderstaande afbeelding kan zien. Dit is sinds 1926, dus nog een stuk voor de eerder genoemde afbeeldingen.

Dow Jones rendement per jaar

Zoals je ziet zitten er aan het aanhouden van aandelen ook flinke risico’s. Het kan ook zijn dat het flink daalt namelijk. Maar over het algemeen (gekeken over 100 jaar), is de lijn stijgend en dus een positief rendement. Mocht je namelijk $100 geïnvesteerd hebben in 1928 in de S&P 500, dan was dit gegroeid tot $502.417,21.

Ook bij het aanhouden van een fonds zoals VWRL zal je bovenstaande bewegingen in terug zien. In dat fonds zitten immers ook de aandelen die je in de eerder genoemde fondsen kan vinden.

Gemiddeld rendement op obligaties

Het rendement op obligaties is heel anders dan die van aandelen. Obligaties worden gezien als veiligere beleggingen, omdat ze minder fluctueren.

In onderstaande afbeelding zie je de resultaten van een onderzoek van Vanguard. Zoals je ziet, zijn beleggingen in obligaties veel minder volatiel. Het slechtste jaar heeft ‘slechts’ een verlies van 8,1%, terwijl het beste jaar op het viervoudige zit. Ook is er maar in een paar jaar (14 uit 91) een negatief rendement genoteerd.

Gemiddeld zouden obligaties 5,4% rendement opleveren, tegen dus 9,7% van de aandelen.

Bron: Vanguard

Per obligatie zit er echter nog wel een groot verschil in het rendement. Zo krijg je op staatsobligaties vaak minder (3-5%) dan op bedrijfsobligaties (5-7%). Dit omdat een bedrijf makkelijker failliet kan gaan, en dus voor meer risico zorgt.

De laatste jaren is het rendement op obligaties nog wat verder gedaald. Dit omdat veel bedrijven ook erg goedkoop kunnen lenen bij de bank, omdat bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank voor weinig geld uitleent.

Gemiddeld rendement per decennium

Om nogmaals maar aan te geven dat dit om gemiddeldes gaat, en dit niet te voorspellen is voor de toekomst, hier ook nog maar eens het rendement per decennium. Dit komt uit het eerder genoemde onderzoek van NYU.

Zoals je kan zien verschilt niet alleen elk jaar van elkaar, maar ook elk decennium. Het is daarom dus niet te doen om te voorspellen wat de toekomst gaat brengen wat betreft rendement van je beleggingen.

De jaren 2000 waren met name slecht voor beleggers. Dit heeft natuurlijk te maken met de dotcom bubbel aan het begin van het decennium en de kredietcrisis aan het einde.

Gemiddeld rendement van de AEX

Als Nederlander ben je misschien ook wel geïnteresseerd in het gemiddelde rendement van de AEX.

Als we naar de koersgrafiek kijken, dan word je daar niet heel vrolijk van. Het heeft de hoge pieken van de jaren 2000 nooit meer echt gehaald:

De laatste jaren is het rendement van de AEX als volgt:

  • 2015: 4%
  • 2016: 9%
  • 2017: 13%
  • 2018: -10%
  • 2019: 24%
  • 2020: 3%
  • 2021: 28%

Daarbij moet genoemd worden dat dit exclusief betaalde dividenden is, want zo werkt de AEX.

Omdat de AEX bestaat uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven aan de Amsterdamse effectenbeurs, is het niet een goed gespreide index. Kritiek is er ook op de verdeling en weging van bepaalde sectoren. Daarom zal je op dit blog niet vaak de AEX voorbij zien komen als voorbeeldfonds, maar eerder de grote fondsen uit Amerika.

Lees ook: Gemiddeld rendement ETF

Reëel rendement

Waar je ook nog rekening mee moet houden, is het reële rendement. Want we hebben ook te maken met inflatie, waardoor 1 euro vandaag meer waard is dan 1 euro morgen.

In de Eurozone wordt geprobeerd om de inflatie onder de 2% per jaar te houden.

Door het inflatiecijfer van je jaarlijks rendement af te halen, kom je op een reëel rendement.

Bij een portefeuille van 70% aandelen en 30% obligaties, heb je historisch een rendement van zo’n 9% gehad.

Om die reden gebruik ik vaak ook een rendement van 7% bij berekeningen op de site die te maken hebben met gemiddeld rendement. Daar is het inflatiecijfer al bij ingerekend.

Wat nog niet erbij berekend is, is de vermogensbelasting. Dit omdat inflatie voor iedereen geldt ongeacht zijn vermogen, de vermogensbelasting heeft een vrijstelling en gaat daarom niet voor iedereen op. Maar dat is ook goed om rekening mee te houden.

Volledig in aandelen stappen dan?

Uit bovenstaande informatie blijkt dus dat aandelen het meeste opleveren. Of dat betekent dat je zelf meteen alleen maar aandelen moet aanhouden, weet ik niet zo net.

Zoals je ook hebt kunnen zien, verschilt het per jaar en per decennium enorm wat er gebeurt qua rendement. Het kan dus ook zijn dat je beleggingen in aandelen op de korte termijn in grotere verliezen zullen lijden.

Beleg je voor de langere tijd, dan is het aanhouden van aandelen een interessante optie. Dit vanwege het historisch gezien hogere rendement.

Als je bijvoorbeeld aan pensioenbeleggen doet (bijvoorbeeld via Brand New Day), dan doe je dat waarschijnlijk voor over een lange periode. Dan kan veel in aandelen zitten bijvoorbeeld interessant zijn.

Ook moet je zelf bedenken of je meer risico wilt en kan lopen, en dus meer in aandelen te zitten. Heb je liever wat minder risico, dan kan je meer obligaties overwegen.

Zelf beginnen met beleggen?

Beginnen met beleggen is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Door gebruik te maken van online brokers heb je zelf ook zo toegang tot de markt. Daar kan je vervolgens aandelen kopen, of een indexfonds volgen (zoals S&P500 of de AEX).

Een bekende Nederlandse broker waar je terecht kan, is DEGIRO. Lees hier ook de DEGIRO review.

Lees ook: Beleggen voor beginners stappenplan

4.6/5 - (7 stemmen)

Write A Comment