Ga je beginnen met beleggen, dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar manieren om geld te verdienen met beleggen. Immers, als je er geen geld mee kan verdienen, blijven er weinig redenen over om te starten met beleggen.

Geld verdienen met beleggen is dus wat de meeste mensen drijft om te beleggen. Niet zo vreemd, aangezien het geld op je spaarrekening laten staan helaas niet zoveel meer oplevert.

In dit artikel lees je meer over hoe je geld kan verdienen met beleggen.

Manieren om geld te verdienen met beleggen

Heel makkelijk gezegd zijn er twee manieren om geld te verdienen met beleggen. Het gaat in dit geval dan voor het gemak over beleggen in aandelen. Dat zijn:

  • Dividenduitkeringen
  • Koersstijging

Die twee bepalen voor een groot deel het geld wat je kan verdienen. Beiden zijn ze van invloed op het uiteindelijk behaalde rendement.

Gemiddeld rendement van beleggen

Het is niet te voorspellen hoeveel rendement je behaalt met je beleggingen. Om het toch wat meer houvast te geven, ga ik op deze site altijd uit van een rendement van 7% per jaar.

Dat is gebaseerd op het gemiddelde rendement van beleggen over de afgelopen 100+ jaar. In dat artikel staat ook duidelijk uitgelegd dat het ieder jaar heel anders was, dus verwacht ook niet dat je volgend jaar een rendement van 7% haalt.

Het geeft in ieder geval een goed overzicht wat het verleden heeft gedaan, en misschien wat je in de toekomst kan verwachten (over een erg lange periode van tijd).

1. Dividend uitkeringen

Als je een aandeel in een bedrijf bezit, dan kan het zijn dat dat aandeel dividend uitkeert. Hiertoe is het bedrijf niet verplicht. Het kan zelf de keuze maken of het dividend uitkeert en hoeveel dat dan is.

Dividend is eigenlijk niets meer dan een winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders.

Lees ook: Wat is dividend?

Er zijn tal van bedrijven die al jaren dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Per bedrijf verschilt de hoogte hiervan, dit kan bijvoorbeeld 1% van de koers zijn of zelfs 6% of 7%.

Dividend kan op meerdere periodes per jaar uitgekeerd worden. Vaak kiest men voor elk kwartaal, maar het kan ook iedere maand of ieder jaar zijn.

Overigens krijg je ook gewoon dividend uitgekeerd van bedrijven die je in een indexfonds aanhoudt (zie ook ETF beleggen en indexbeleggen).

2. Koersstijging van een aandeel

De meeste mensen denken dat je vooral met de koersstijging van een aandeel winst kan behalen. Als je het koopt voor 100 euro, en de koers stijgt naar 110 euro, dan kan je het immers met winst verkopen.

Uiteraard is de koersstijging ook een manier om geld te verdienen met beleggen, maar het is dus zeker niet de enige. Wel iets wat voor de meeste mensen het makkelijkst te begrijpen is.

Koers Apple 2015-2020

In bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld mooi hoe je geld kan verdienen met beleggen met de waardestijging van een aandeel. Als je het aandeel (Apple in dit geval) een paar jaar geleden had gekocht, dan kon je die nu met winst verkopen om op die manier geld te verdienen.

Naast het verdienen van geld bij een stijgende koers, kan je ook geld verdienen bij een dalende koers. Daarover zo nog wat meer.

3. Geld verdienen met obligaties

Na aandelen zijn obligaties waarschijnlijk de bekendste vorm van beleggingen. Ze worden doorgaans als wat veiligere beleggingen gezien omdat er minder risico bij komt kijken. Hierdoor is het gemiddelde rendement echter ook wat lager.

Geld verdienen met obligaties kan je doen door ze te kopen en te verkopen, maar het is gebruikelijker om een obligatie te kopen en er dan niet zo veel meer mee te doen.

Het geld dat je verdient met een obligatie lijkt een beetje op het uitbetaald krijgen van dividend.

Bij een obligatie krijg je namelijk ook elke periode (vaak ook ieder kwartaal of maand) een rentepercentage van je aankoop. Per obligatie verschilt dat wel.

Een obligatie is namelijk een vorm van een lening aan een bedrijf (bij een bedrijfsobligatie) of een land (bij een staatsobligatie). Daar krijg je rente over, en die wordt elke periode aan je betaalt.

Uiteraard kan je ook handelen in obligaties op de beurs, mocht je dat willen. Je hoeft zoiets niet vast te houden als je dat niet wenst.

4. Short gaan – geld verdienen bij een dalende koers

Ik heb al behandeld hoe je geld kan verdienen bij beleggen met een stijgende koers. Dat is op zich niet zo vreemd, en begrijpt iedereen wel.

Iets wat misschien wat lastiger is om je voor te stellen, is dat je ook geld kan verdienen bij een dalende koers. Als je daarop inspeelt, dan noemt men dat ook wel short gaan. Ga je uit van een stijgende koers, dan ga je long.

Short gaan dus. Hier kan je bij je broker voor terecht. Zo niet, dan moet je waarschijnlijk even contact met ze opnemen en vragen hoe dat zit.

Bij short gaan verkoop je het aandeel waar je short op gaat, zonder dat je deze in je bezit hebt. Deze leen je dus van een persoon, om het vervolgens meteen te verkopen op de markt. Je geeft daarbij de garantie dat je het op een later tijdstip weer teruggeeft.

Doordat je het aandeel nu verkoopt, heb je geld. Als een aandeel inderdaad in waarde daalt, dan kan je het voor minder verkopen, en het overgebleven geld kan je houden als winst.

Het short gaan werkt bij je broker waarschijnlijk best simpel. Het hele proces wat hierboven beschreven wordt, gebeurt namelijk automatisch op de achtergrond.

Bij short gaan zijn er wel nog wat punten waar je op moet letten. Allereerst is het goed om te weten dat je verlies in theorie oneindig kan zijn. Immers, een koers kan maar tot 0 dalen maar het kan wel tot oneindig stijgen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook te maken met kosten (rente die je moet betalen voor het lenen van een aandeel).

Lees ook: Wat is short gaan & hoe werkt short gaan?

Conclusie

Er zijn dus diverse manieren om geld te verdienen met beleggen. De twee meest voorkomende zijn door de waardestijging van een aandeel en het dividend dat een aandeel uitbetaald.

Met de verandering in de koers van aandeel kan je daarmee op de lange termijn geld verdienen, maar ook op de korte termijn. Als je een aandeel weet te kopen en iets later de verkopen voor wat meer, kan je immers ook gewoon geld verdienen.

Wat je uiteindelijk strategie ook is, geld verdienen met beleggen is mogelijk en is zeker niet voor mensen die al veel geld hebben.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Rijk worden met beleggen.

5/5 - (2 stemmen)

Write A Comment