Je hebt besloten dat je misschien wel je geld wilt beleggen. Heel goed. Wij zijn uiteraard groot voorstander van beleggen. Maar dit moet je dan wel slim doen, en niet zomaar lukraak het advies van je buurman opvolgen. In dit artikel zal je meer leren over geld beleggen, wat dat nou is, hoe je aan de slag kan gaan en wat veelgemaakte fouten zijn.
Inhoudsopgave
Wat is geld beleggen?
Geld beleggen is het handelen met je geld op de beurs. Hier kan je bijvoorbeeld aandelen, obligaties of grondstoffen mee kopen. Deze hoop je in de toekomst te verkopen voor een hogere prijs, om zo winst te maken.
Dat is beleggen in een notendop. Lees ook eens dit artikel genaamd ‘Wat is beleggen‘.
Uiteindelijk hoop je natuurlijk winst te maken met je beleggingen. Wees er echter ook alert op dat je niet altijd winst zal maken. Het is mogelijk om je inleg (deels) te verliezen.
Bepaal je doel
Als je start met geld beleggen, is het goed om te weten waarom je dit doet. Dit zal waarschijnlijk invloed hebben op je uiteindelijke strategie.
Mocht je bijvoorbeeld starten met geld beleggen omdat je over een paar jaar met pensioen gaat, en je dan wat meer geld wilt hebben, is het niet verstandig om veel risico te nemen. Het kan immers ook zo zijn dat het geld minder waard wordt. Daarom zou je eigenlijk zonder risico willen beleggen (hoewel dat niet echt mogelijk is). In dit geval zal je waarschijnlijk veel geld beleggen in obligaties.
Spaar je voor je pensioen over 40 jaar, dan heb je nog zat tijd en kan je dus wat meer risico nemen. Daar hangt namelijk vaak samen een hoger verwacht rendement bij. Dan kan je kijken naar aandelen van losse bedrijven, of eens kijken naar indexbeleggen of ETF beleggen om zo makkelijker een spreiding te hebben.
Het kan ook zijn dat je nog geen echt doel hebt. Maar je wilt in ieder geval beginnen met beleggen omdat je spaarrekening niks oplevert, of omdat je wel eens wilt kijken hoe beleggen werkt. Ook valide redenen natuurlijk. In dat geval moet je een risicoprofiel bepalen. Zou je rustig kunnen slapen als je 50% minder vermogen hebt?
Starten met geld beleggen
Doel bepaalt? Dan kan je eens gaan bedenken om te beginnen met beleggen. Bekijk daarvoor ook eens het artikel beleggen voor beginners.
Je kan zelf beleggen, of dit uitbesteden. Voor veel mensen klinkt zelf beleggen als erg lastig. Maar niks is minder waar, en het leren gaat erg snel. Op deze site zullen we je zo veel mogelijk helpen met zelf beleggen, waar wij ook het meeste fan van zijn. Als je beleggen namelijk uitbesteed, moet je veel meer kosten betalen. En die zijn funest voor je rendement. Je kan vaak beter een indexfonds kiezen (zoals de S&P 500), omdat dat rendement aanzienlijk hoger ligt.
Om te beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Dit kan je aanvragen bij je huidige bank, maar is ook vaak weer duur. Een online broker is vaak voordeliger. Bijvoorbeeld een broker als DEGIRO, Binck Bank, Lynx of Flatex.
Zie ook: Beste belegging apps
Waarin beleggen?
De volgende vraag die je jezelf moet stellen als je geld gaat beleggen, is waarin je dat dan gaat beleggen? In dit artikel lees je verschillende vormen van beleggen. Hier houden we het wat korter.
Voor de meeste mensen is het beleggen in aandelen het meest logisch. Dat begrijpen mensen vaak nog wel. Vaak kiest men er ook voor om in bekende bedrijven te stappen, omdat ze die goed kennen. Dit is heus niet altijd goed. Denk bijvoorbeeld terug aan het dieselschandaal van Volkswagen. Daar verloor de koers toen zo’n 60% mee, ondanks dat de auto’s overal nog rijden.
Een veiligere manier van beleggen is het kiezen voor een indexfonds. Daarmee beleg je bijvoorbeeld in alle bedrijven die in de AEX staan, of in de NASDAQ.
Ook kan je kiezen voor obligaties. Dat zijn leningen aan bedrijven of landen. Daar zit minder risico aan, zeker als je bijvoorbeeld staatsobligaties van Amerika koopt.
Minimum bedrag om geld te beleggen
Er is eigenlijk geen minimumbedrag om te starten met het beleggen van je geld. Brokers hanteren vaak een inleg van minimaal 20 of 50 euro. Maar daarna kan je doen wat je zelf wilt. Ook geld beleggen met kleine bedragen kan tot leuke inkomsten leiden.
Als je start met lage bedrag, let er dan wel goed op hoe het zit met transactiekosten. Die hebben vaak wel een minimum van een paar euro, waardoor je relatief veel geld ziet verdwijnen. Kijk in dat geval eens naar DEGIRO, waar ze voor sommige beleggingen geen transactiekosten hanteren.
Veelvoorkomende fouten
Om je ook nog maar te behoeden van te makkelijk geld verliezen, deel ik nog de veelgemaakte fouten bij het geld beleggen.
1. Beleggen met geld dat je eigenlijk niet kan missen
Als je belegt met geld dat je eigenlijk niet kan missen is een slechte zaak. Om echt rendement te behalen uit je beleggingen, moet je voor een langere termijn beleggen (voor het rente op rente effect). Als je tussendoor je geld weer terug haalt, dan kan je veel rendement missen of zelf verlies maken.
Wat nog erger is om te beleggen met geleend geld, doe dit vooral niet. Beleg enkel met geld dat je kan missen. Want je kan je inleg ook verliezen.
2. Geld beleggen zonder plan
Een plan is goed om te hebben, en houd je dan ook vooral aan dit plan. Als je elke maand 10% van je inkomen wilt beleggen, doe dit dan ook iedere maand. Mocht je het een keer niet doen, kan je bijvoorbeeld op een dieptepunt niet kopen. En laten daar de aandelen nou in de uitverkoop zijn.
Of als je belegt in losse aandelen, met het plan om die te verkopen. Maak dan een plan dat je aandelen verkoopt bij een 10% winst of 5% verlies. Als je langer wacht kan het ook flink tegen gaan vallen.
3. Laat je emoties los
Je emoties hebben geen enkel nut bij geld beleggen. Verkoop dus niet alles als de markt hard is gedaald, want hij is immers al gedaald.
Emoties spelen natuurlijk altijd wel een rol, en het is lastig om dit los te laten, maar probeer het toch. En onthoud de uitspraak van de beste belegger ter wereld, Warren Buffett: ‘Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful’.
4. Korte termijn focus
Beleggen is iets voor de lange termijn. Waarschijnlijk wil je je niet dag in dag uit bezig houden met de beurs. Doe dit dan ook niet. Als je kiest voor een beleggingsstrategie als indexbeleggen, zal je merken dat je gewoon met de markt meebeweegt.
En hieruit komen uitstekende rendementen. Want je hebt niet te maken met transactiekosten of dure fondsmanagers die voor jou dingen uit handen nemen.
5. Beleggen met te veel risico
Tuurlijk, rendement en risico gaan hand in hand, maar er is ook iets als te veel risico.
Bepaal van te voren goed je eigen risico. Dan weet je waar je zelf nog zen bij voelt. Begin je net en weet je niet wat je risico is? Stap dan eens in een indexfonds zoals de AEX, en kijk hoe je dat vind gaan gedurende een periode. Test jezelf vooral tijdens een mindere periode, hoe je daar op reageert.