Beleggen en risico horen bij elkaar. Niemand weet waar de markt naartoe gaat, en dus heb je eigenlijk altijd wel risico. Vooral veel beginnende beleggers zijn op zoek naar risicoloos beleggen, en dat is natuurlijk niet zo gek. Je wil je verdiende geld immers niet zomaar zien verdwijnen. Houd er wel rekening mee dat een hoger risico vaak ook samen gaat met een hoger rendement. Maar mocht je toch echt je spaargeld willen beleggen zonder risico, zijn hier nog wel wat tips.

In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden van risicoloos beleggen.

1. Spaargeld beleggen zonder risico

Een manier om zo min mogelijk risico te hebben, is het sparen van je geld. Dit doe je bij de bank. Helaas zijn de rentes tegenwoordig zo laag, dat het interessanter is om andere dingen te doen met je geld. In ieder geval niet meer de tijden van Icesave waar je tot wel 5,25% rente kreeg. Waarschijnlijk zal een reden zijn dat je dit artikel leest, dat je op zoek bent naar mogelijkheden om je spaargeld te beleggen zonder risico.

Om nog even bij je spaargeld te blijven, een andere manier om net wat meer rente te krijgen, is het langer vastzetten van je spaargeld. Dat doe je met een spaardeposito. De rentes van een deposito rekening liggen wat hoger dan een normale spaarrekening, omdat je geld voor een langere tijd bij de bank ligt. Daar kan je dus niet meer aan komen tot het einde van de looptijd. Maar je krijgt er dus wel wat meer geld voor terug.

Echter behoren beide opties nog niet echt tot het beleggen. De opties om zonder risico te beleggen worden hieronder verder besproken.

Bekijk ook: Wat te doen met spaargeld?

sparen-zonder-risico

2. Maak een demo-account aan

Waarschijnlijk de enige manier om écht risicoloos te beleggen. Of nou ja, beleggen. Je belegt niet echt, want je belegt met nep-geld.

Maar goed, er zijn zeker brokers te vinden die een gratis demo account hebben. Op die manier leer je het beleggen kennen, en kan je bijvoorbeeld zien of beleggen echt iets voor jou is. Ook maak je kennis met de module van de broker, waarmee die uiteindelijk hoopt dat je aan hem bindt. En dus uiteindelijk via die brokers gaat beleggen.

Het gebruik van demo’s is natuurlijk een mooie manier om te kijken wat je van beleggen vindt. Je kan dit ook zelf doen. Bedenk waar je in wilt beleggen, zoek de koers op, noteer de koers, en kijk een tijd (dag/week/maand/kwartaal/jaar) later hoe de koers ervoor staat.

Zie hier hoe je kan oefenen met een demo account.

3. Verdiep je in obligaties

Obligaties, en dan met name staatsobligaties, hebben een heel laag risico. Zeker de obligaties van sterke economische landen zoals Nederland, Duitsland of de Verenigde Staten.

Met een obligatie leen je de uitgever van de obligatie geld. Dit krijg je aan het einde van de looptijd weer terug. Tussendoor kan je vaak per maand of kwartaal een rentebetaling verwachten. Op die manier verdien je dus geld met je belegging.

Hierbij wel nog een sidenote, beleggen in (staats)obligaties is ook niet zonder risico. Nu zal een land als de Verenigde Staten altijd wel zijn schulden kunnen aflossen, maar er bestaan altijd risico’s dat dit niet meer kan.

4. Kijk eens naar ETF’s met weinig risico

Beleggen in ETF’s is populair, mede omdat er weinig risico mee gepaard is (in verhouding tot het steken van je geld in individuele aandelen). Weinig risico dus wel, maar het risico blijft bestaan.

Lees hier meer over ETF beleggen.

ETF beleggen is het beleggen in aandelen die allemaal in de ETF zitten. Je koopt daarmee als het ware een mandje aandelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF’s voor de Nederlandse AEX, of kan je een ETF kopen van een wereldwijd fonds (zoals VWRL). Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook kijken naar ETF’s in een bepaalde sector, zoals biotechnologie (hoewel daar wel meer risico’s aan zitten).

Het grote voordeel van een ETF is dat het minder volatiel is. De koers beweegt dus minder op en neer. Daarmee zijn je beleggingen minder risicovol. Daarnaast zijn de kosten erg laag, waardoor je meer rendement overhoudt.

5. Indexbeleggen voor weinig risico

Indexbeleggen valt eigenlijk ook onder ETF beleggen, alleen zal je met indexbeleggen daadwerkelijke indices volgen. Zoals de AEX in Nederland of de S&P 500 in Amerika.

Indexbeleggen is ook een vorm van beleggen, waardoor ook hier wel risico’s aan verbonden zitten. Wel is het zo dat beleggen in indexfondsen een stuk minder risicovol zijn dat in losse aandelen. Je volgt immers de hele markt, en zal een marktgemiddelde rendement krijgen.

Wat overigens helemaal niet erg is, indexbeleggen zou namelijk zelfs meer kunnen opleveren dan actief beleggen, doordat je weinig kosten maakt.

6. Stel stop loss posities in

Heb je bijvoorbeeld aandelen gekocht, en wil je het risico (en dus je verlies) beperken? Dan kan je stop loss posities innemen.

Met een stop loss positie verkoop je je aandeel op het punt dat het evenveel waard is als je de stop loss positie hebt staan.

Stel je hebt een aandeel van 25 euro. Je stelt de stop loss positie in op 24 euro. Het aandeel daalt naar 23 euro. Dan heb je het aandeel al verkocht op 24 euro. Vervolgens zou je bijvoorbeeld kunnen besluiten om het aandeel weer te kopen. Dan heb je 1 aandeel, net zoals eerst, en een euro.

Ook kan je dit toepassen op een belegging waarmee je al winst hebt behaalt. Als je bijvoorbeeld een aandeel hebt gekocht op 80 euro en nu 100 euro waard is, kan je een stop loss instellen op 90 euro. Op die manier zorg je altijd dat je winst behoudt, en je risico verlaagt.

Risico afdekken

7. Gebruik hedging voor je investeringen

Met hedgen (of hedging) kan je (een deel van) je risico afdekken door een andere investering te doen.

Om weer een voorbeeld van aandelen erbij te pakken. Stel je denkt dat een aandeel weinig waard is, en je besluit om hem te kopen. Dan heb je natuurlijk nog altijd het risico dat het minder waard wordt. Om je risico af te dekken, kan je een short positie aangaan. Op die manier gok je op een daling van de waarde. Daardoor kan je in theorie geld verdienen als het aandeel stijgt (want je hebt het aandeel), en als het daalt (want je hebt een short positie). In de praktijk niet, want je betaalt immers ook een prijs voor je short positie. Maar je kan hiermee wel een risico afdekken.

Veilige beleggingen

Beleggen en winst maken gaat dus eigenlijk niet zonder risico. Voor de beginnende belegger misschien lastig om te realiseren, maar toch is het zo.

Wel kan je zoeken naar veilige beleggingen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende diversificatie hebt. Dat wil zeggen, beleggingen in verschillende sectoren. Een manier om dat te doen, is het eerder benoemde beleggen in indexfondsen. Daarmee investeer je direct in een mandje met aandelen, zoals de Nederlandse AEX of de S&P 500 uit Amerika. Zo is je investering goed gespreid, en houd je je risico over het algemeen laag.

Voordat je echt begint met beleggen moet je je goed inlezen. Weet waarin je kan beleggen, wat de risico’s zijn, en hoe je het beleggen zelf kan doen.

Write A Comment