Wanneer je wil beginnen met beleggen, dien je een broker te vinden die goed bij je past. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag de dag bestaan er ontzettend veel brokers die allemaal hun voor- en nadelen kennen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, dan ben je niet de enige.

De zoektocht naar een geschikte broker draait uiteindelijk om het vergelijken van verschillende partijen. Er bestaat feitelijk geen beste broker, maar er is altijd een broker te vinden die het beste bij jou past. Om je een handje te helpen bij je zoektocht, zullen hieronder twee zeer populaire brokers tegenover elkaar worden gezet. Het gaat om eToro en DEGIRO.

Eerst zullen de twee brokers individueel uitgelicht worden, zodat je een idee krijgt van beide partijen. Daarna zullen een aantal vergelijking worden gedaan, onder meer op het vlak van kosten, gebruiksgemak en aanbod.

Over eToro

De online broker eToro betreft een oorspronkelijk Israëlisch bedrijf. Naast een kantoor in Tel Aviv, is eToro ook gevestigd in Cyprus, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Deze broker werd opgericht in 2007 en behoort inmiddels tot de grote spelers in de industrie.

eToro is anders dan anders. Het betreft namelijk een zogeheten sociale broker. Dat wil zeggen dat je desgewenst kan ‘copytraden’. Dit is het volgen van de beleggingsactiviteiten van andere gebruikers, om dit vervolgens te kopiëren. Het idee is dat iedereen zo kan profiteren van elkaars expertise.

In Nederland kan je eToro misschien ook nog wel kennen als de shirtsponsor van voetbalclub Vitesse.

Voordelen van eToro

Het sociale aspect dat geïntegreerd zit in het platform van eToro, kan een groot voordeel zijn wanneer je graag meevaart op analyses van andere beleggers. Uiteindelijk scheelt het namelijk een hoop tijd en kan het een prettige opstap zijn naar het uiteindelijk zelf uitvoeren van dergelijke analyses.

Een ander wezenlijk voordeel van eToro betreft het feit dat er geen transactiekosten worden gerekend. Daarnaast valt het aanbod als zeer ruim te bestempelen en functioneert het handelsplatform vloeiend en zit het logisch in elkaar. Over al deze factoren lees je later in dit artikel meer.

Nadelen van eToro

Helaas kent eToro ook een aantal nadelen. Een groot nadeel is dat de broker eigenlijk niet zo goed is ingespeeld op de Nederlandse markt. Dit merk je bijvoorbeeld aan het feit dat je niet kunt handelen met behulp van de euro. Er dient altijd een omzetting naar de Amerikaanse dollar plaats te vinden. Dit is een onhandige omweg waar kosten mee gemoeid zijn.

Dat eToro niet zo goed op de Nederlandse markt is ingespeeld, blijkt ook uit het financiële toezicht op deze broker. Deze broker valt namelijk buiten het toezicht van de AFM. In Nederland is eToro dus niet onderhavig aan gedragstoezicht; ook al houden instanties uit andere landen wél toezicht.

Een laatste nadeel zit in het speelse element van eToro. Volgens vele critici wordt beleggen door eToro gepresenteerd als een spelletje, waardoor veel beleggers te gemakkelijk posities zouden aangaan en vervolgens verlies zouden maken. Of dit ook voor jou een nadeel is, hangt af van het feit of je de verleiding van een spelachtige ambiance kan weerstaan. 

Meer info via de website van eToro.

Over DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker die in 2008 in Amsterdam werd opgericht door voormalige medewerkers van Binck Bank. Waar het handelsplatform in eerste instantie enkel voor Nederlandse klanten bereikbaar was, is DEGIRO vandaag de dag vanuit verschillende Europese landen te gebruiken. Met deze stap heeft DEGIRO een behoorlijke groei doorgemaakt.

In 2019 is DEGIRO onderdeel geworden van de flatexDEGIRO-groep, nadat DEGIRO is overgenomen door de Duitse broker flatex AG. Onder Nederlandse klanten is DEGIRO een zeer populaire – zo niet dé populairste – broker. Dit heeft te maken met de verschillende voordelen die DEGIRO biedt boven andere brokers.

Meer info op de site van DEGIRO.

Voordelen van DEGIRO

DEGIRO heeft zich door de jaren heen weten te kwalificeren als een broker met een betrouwbaar imago. Een zeer groot deel van beleggend Nederland maakt dan ook gebruik van deze broker. Het voldoet aan de Nederlandse regelgeving en staat onder toezicht van de AFM. Daarnaast heeft de overname door het Duitse flatex gezorgd voor (strenger) toezicht door de Bafin: de Duitse AFM.

Verder is het prettig dat je bij DEGIRO geheel conform Nederlandse standaarden kan betalen. Je betaalt bijvoorbeeld met behulp van iDeal ‘gewoon’ in euro’s. Qua transactiekosten kan DEGIRO mede wegens haar kernselectie gunstig uitvallen en daarnaast scoort deze broker niet slecht op het vlak van gebruiksgemak. De details lees je verderop in dit artikel.

Nadelen van DEGIRO

Zoals eerder aan bod kwam, bestaat de perfecte broker niet. Ook DEGIRO kent een aantal nadelen. Zo zijn de mogelijkheden tot analyse erg beperkt. Wil je aandelen of koersen gaan analyseren, dan zal je hoogstwaarschijnlijk gebruik moeten maken van een extern platform.

Ook wordt het als een nadeel gezien dat DEGIRO (bij een regulier account) jouw effecten mag uitlenen aan derden. Dit brengt risico’s met zich mee die je bij veel andere brokers niet direct hebt. Een ander nadeel ligt op het vlak van het gebrek aan ‘moderne’ beleggingsproducten. Zo zal je bijvoorbeeld geen cryptocurrencies, CFD’s of forex terugvinden bij DEGIRO.

Lees ook: BUX vs DEGIRO.

Kostenvergelijking

Om je een duidelijk beeld te geven van de kosten, zullen eToro en DEGIRO hieronder afzonderlijk worden belicht.

Kosten eToro

etoro-logo-trans

Bij eToro betaal je geen transactiekosten. Je handelt via deze broker dus commissievrij. Hoewel hier geen woord aan is gelogen, zitten de kosten verstopt op andere plekken. Bij eToro handel je dus zeker niet gratis. Uiteindelijk moet het bedrijf natuurlijk geld verdienen.

Hoewel je het misschien niet verwacht, bestaat de grootste kostenpost uit de conversiekosten. Je bent verplicht om dollars te gebruiken en elke keer als je jouw euro’s hiernaar omwisselt, betaal je deze kosten. Het gaat om minimaal 50 pips (+/- 0,5%) bij elke storting en opname. Bij stortingen met Creditcard, Neteller, Skrill of PayPal gaat het zelfs om 150 pips.

Naast de conversiekosten, werkt eToro met variabele spreads en dien je $10 per maand aan inactiviteitskosten te betalen wanneer je twaalf maanden geen login-activiteit vertoont. Daar komt nog eens bovenop dat je bij elke opname $5 moet betalen en dat het niet mogelijk is om minder dan $30 op te nemen.

Al bij al merk je dus wel dat het niet hoeven betalen van transactiekosten niet veelzeggend is. eToro rekent veel verbogen kosten, waardoor het per saldo duurder dan DEGIRO kan uitvallen. Of dit ook zo is, zal onder meer sterk afhangen van het specifieke beleggingsproduct waar je in belegt, jouw handelsfrequentie en de hoogtes van de bedragen waarmee je belegt. Er is niet één broker die altijd het goedkoopst is.

Kosten DEGIRO

degiro-logo-trans

DEGIRO kent wél transactiekosten, maar dat betekent niet dat het duurder uitvalt dan de verborgen kosten van eToro. DEGIRO is erg transparant als het gaat om de kosten, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Wat de precieze kosten zijn, verschilt per beleggingsproduct. Voor Euronext Amsterdam aandelen betaal je bijvoorbeeld €2 transactiekosten en voor opties en futures €0,75.

De kernselectie van DEGIRO kan hier niet ongenoemd blijven. DEGIRO laat je namelijk commissievrij handelen in heel wat populaire ETF’s, waaronder VWRL. Omdat deze ETF’s de basis kunnen vormen van een beleggingsportefeuille voor op de lange termijn, kan het kernselectie ‘programma’ van DEGIRO zeer voordelig uitvallen.

DEGIRO werkt niet met inactiviteitskosten en je betaalt ook niet voor stortingen en opnames. Wel betaal je 0,25% aan eventuele valuta afhandeling. In veel gevallen zal DEGIRO goedkoper uitvallen dan eToro. eToro lijkt doorgaans alleen goedkoper uit te vallen bij lagere bedragen wanneer ook DEGIRO valutakosten moet rekenen.

Gebruiksvriendelijkheid: eToro vs DEGIRO

Voorbeeld bij DEGIRO, prijzen ter indicatie

Veel hedendaagse brokers missen weinig op het vlak van gebruiksvriendelijkheid. Hetzelfde geldt voor DEGIRO en eToro. Beide brokers bieden een prettig functionerend handelsplatform aan dat vloeiend werkt. Voor welke van de brokers je uiteindelijk ook kiest; je zal binnen afzienbare tijd wegwijs raken binnen de interface.

Voor zover het uiterlijk van een handelsplatform het gebruiksgemak beïnvloedt, is het wel relevant om op te merken dat het platform van eToro aantrekkelijker oogt. Het ziet er gewoon net wat frisser en speelser uit in tegenstelling tot de ietwat zakelijke interface van DEGIRO.

Het is overigens goed om in je overweging mee te nemen dat eToro het aanbod aan CFD’s combineert met het aanbod aan reguliere aandelen. Hierdoor kan er best wat verwarring ontstaan omtrent de vraag met wat voor beleggingsproduct je nou te maken hebt. Omdat DEGIRO geen CFD’s aanbiedt, kent deze broker dat probleem niet.

Aanbod: eToro vs DEGIRO

Voorbeeld eToro, prijzen ter indicatie

Wanneer een broker een ruim aanbod heeft, ben je erg flexibel in je beleggingen. Zowel eToro als DEGIRO kennen een zeer uitgebreid aanbod. Het zal voor de gemiddelde belegger niet snel voorkomen dat een gewenst aandeel niet wordt aangeboden door een van deze brokers.

Wel moet gezegd worden dat het aanbod van eToro naast uit reguliere aandelen en beleggingsproducten, ook bestaat uit de wat meer exotische varianten. Zo vind je bij eToro een hoop aandelen die buiten Europa of de Verenigde Staten vallen. Hoewel DEGIRO ook best een paar van deze aandelen kent, rekent deze broker op dit vlak wel hogere kosten dan eToro

Ook qua beleggingsproducten lijkt eToro net een wat groter aanbod te hebben. Zo biedt eToro bijvoorbeeld CFD’s en cryptocurrencies aan. Voor beide producten geldt dat ze zeer risicovol kunnen zijn, maar dat haalt niet weg dat het gaat om vandaag de dag zeer populaire beleggingsproducten. Veel beleggers zullen dan ook graag in deze producten willen beleggen; en dat kan dus niet via DEGIRO.

Welke broker beter bij jou past qua aanbod zal dus vooral afhangen van waar je precies in wil beleggen. Het gros van de beleggers zal de exotische mogelijkheden van eToro niet nodig hebben, waardoor DEGIRO de betere en meer overzichtelijke keuze kan zijn. Zoek je juist wél naar de wat minder voor de hand liggende aandelen en beleggingsproducten, dan lijkt eToro de betere optie te zijn op dit vlak.

Conclusie: kiezen voor eToro of DEGIRO?

Dan de slotsom. Welke broker is beter: eToro of DEGIRO? Het antwoord bestaat eigenlijk niet. Beide brokers hebben zo hun plus- en minpunten en uiteindelijk moet je kiezen voor een partij die goed bij je past en vertrouwd voelt. Brokers vergelijken is daarom altijd goed om te doen.

Voor een beginnende belegger zou DEGIRO de betere en veiligere keuze kunnen zijn. Je komt bij DEGIRO minder in aanraking met extreem risicovolle producten als CFD’s en daarnaast valt deze broker gewoon netjes onder de Nederlandse regelgeving. Verder is DEGIRO erg transparant, waardoor je niet snel voor verassingen komt te staan.

Kiezen voor eToro doe je wanneer je juist wil handelen in CFD’s, forex, cryptocurrencies en dergelijke beleggingsproducten. Ook als je waarde hecht aan copytrading en sociaal beleggen, zal eToro misschien beter bij je passen. Het zal uiteindelijk neer moeten komen op een persoonlijke afweging.

5/5 - (1 stemmen)

Write A Comment